PDA

Zobacz pełną wersję : Do byłych i obecnych właścicieli Sigmy 70-300 - pomocy

TaxiTurbo
22-04-2009, 17:16
Witam, no więc tak jak w tytule widać mam problem z Sigmą 70-300 bez stabilizacji. Nie wiem czy to brak umiejętności czy mam wadliwy egzemplarz czy to po prostu norma. Generalnie chodzi o to że na trybie normalnym co bym nie robił to zdjęcia wychodzą nie ostre i to bez względu na ogniskową, natomiast jak przestawię na tryb makro to fotki wychodzą w miarę ostre chociaż i tak daleko im do ostrości fotek z mojego kitowego obiektywu 18-105. Myślałem że tan obiektyw ma tylko problemy przy maksymalnych ogniskowych ale u mnie ma na wszystkich. Proszę pomóżcie, czy ktoś miał podobny problem ? czy może coś trzeba zmienić w ustawieniach ?
Próbowałem również ustawiać ostrość ręcznie ale o ile na LCD w puszce wszystko wygląda ładnie pięknie o tyle po zgraniu na kompa ostrości brak - i to nie wina kompa bo jak wrzucam foty z 18-105 to wszystko jest ostre.
Czekam na opinie
Pozdrawiam

P.S. Fotki wychodzą nie ostre nawet przy migawce 1/4000 więc to napewno nie brak stabilizacji

P.S. Do moderatora - dziękuję za przerzucenie postu we właściwe miejsce pomyliły mi się działy

mateo912
23-04-2009, 09:48
A wiesz że minimalna odległość ostrzenia wynosi 1,5m? a trybie macro 95cm, może to o to chodzi?

mpwt
23-04-2009, 11:44
Pokaż te nieostre fotki :)

TaxiTurbo
23-04-2009, 17:22
Ok a więc pierwsza fotka jest w miarę ostra chociaż i tak ja bym się czepiał, w każdym bądź razie jest zrobiona na makro natomiast druga mimo szybkiej migawki jest nie ostra i jest robiona na "normalu". Proszę nie oceniać fotek one są tylko po to by zobrazować mój problem z obiektywem.

1. Dodam że żółw się nie ruszał więc AF miał sporo czasu i ustawiałem ostrość na jego głowę

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/my.php?image=dsc2159.jpg)

2. Samolot był dość daleko więc uważam że czas 1/800 był wystarczający ale mogę się mylić i jak widać jest jakiś taki rozmyty mimo perfekcyjnej pogody

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/my.php?image=dsc2450.jpg)

mateo912
23-04-2009, 18:26
na tym 2 zdjęciu to nie wina AF tylko po protu kiepska jakość szkła na długim końcu

mpwt
23-04-2009, 20:19
Jak na miniaturki to jest OK. :D
1 jest ok. 2 tak średnio. Ale pewnie 300mm, dodaj zanieczyszczenia powietrza jak i ruch samolotu i nic nadzwyczajnego nie widzę.
A wyostrzałeś po zmniejszeniu?

TaxiTurbo
23-04-2009, 21:10
Jak na miniaturki to jest OK. :D
1 jest ok. 2 tak średnio. Ale pewnie 300mm, dodaj zanieczyszczenia powietrza jak i ruch samolotu i nic nadzwyczajnego nie widzę.
A wyostrzałeś po zmniejszeniu?

Tak oba są wyostrzone, a małe dlatego że dawno nie wstawiałem na forum i zapomniałem wymiarów :)

Jacenty Z.
29-04-2009, 19:53
Spojrzałem w EXIF-y Twoich zdjęć.

Przy zdjęciu żółwia - mimo lampy błyskowej - miałeś ewidentnie nie za dużo światła: tylko 1/30 sekundy przy 300 mm (jeśli masz D40/D40x/D60 przekłada się to na 450 mm), to i tak nieźle wyszło.

Zdjęcie samolotu - generalnie myślę podobnie do Marcina: do ogniskowej 450 mm teoretycznie wystarczałby czas 1/500 s, jednak tu obiekt się porusza (skoro podwozie ma już schowane, co najmniej 300-400 km/h i prawie prostopadle do Ciebie). Zależy też jaką techniką fotografowałeś (płynne śledzenie celu przed i po, czy raczej "przycelowanie i strzał"). Przy tej ogniskowej przysłona f/5.6 nie daje najlepszej ostrości (w moim przypadku przy f/5.6 mam dodatkowo jeszcze ciemne rogi od filtra UV), więc spróbowałbym kombinacji ISO400 i f/8.

Przy 18-105 mogło być ostrzej, bo krótsze ogniskowe łatwiej utrzymać bez poruszenia przy dłuższych czasach.

Nie wiem też jak uzyskiwałeś to 1/4000 s. Bo jeśli maksymalnie otwartą przysłoną i podwyższaniem czułości, to na pewno ostrości to nie zwiększa (przy ISO800 lub wyżej ostrość może być "pożerana" albo przez szum, albo przez algorytmy odszumiające). Jeśli natomiast w samo południe w bezchmurny dzień, kolory mogły być wyblakłe, co też przyczynić się może do wrażenia nieostrości.

Sorry, jeśli zabrzmiało to wszystko zbyt autorytatywnie - nie czuje się żadnym guru, Sigma 70-300 to mój pierwszy teleobiektyw ;-) Ale sprawdź, popróbuj, bo może problem tkwi gdzieś tu...

maciek_apocaliptic
30-04-2009, 11:10
Moim zdaniem chyba ciut zbyt wiele oczekujesz od tego obiektywu :), zdjęcia są w porządku. Nie bez powodu dobre tele kosztują kilka tys, a tym co tyle nie mają (w tym ja) muszą kombinować z przysłonami itd :)