PDA

Zobacz pełną wersję : D90 nagrywanie filmow HD przycinanie

tokarool
22-04-2009, 14:11
Mam następujący problem przy nagraniu filmu hd i próbie odtworzenia na pc film skacze i teraz pytanie z jakiego powodu? dodam iz w aparacie jest karta SanDisk ultra II c4 4gb, na aparacie odtwarza płynnie. Pc z prockiem core 2 duo 1,5 wiec powinno ładnie odtwarzać.

Valdek_Tychy
22-04-2009, 14:51
Brak odpowiednich kodeków w kompie

tokarool
22-04-2009, 14:52
to jakie polecasz? ponieważ miałem już parę paczek zainstalowanych.

R
22-04-2009, 14:53
i wlasnie to jest problem. masz teraz taki pieprznik w kodekach ze do ladu z tym nie dojdziesz.

tokarool
22-04-2009, 14:55
instalując nowe odinstalowywałem stare, ale spr na innym pc albo zrobię formata;P

Karbulot
22-04-2009, 15:07
Ale tak czy siak film musisz polaczyc, bo kazde ujecie to nowy pliczek.
A jak polaczysz wszystko ladnie np w VirtualDubie i wyeksportujesz do xvida, to juz przycinek nie bedzie.

tokarool
22-04-2009, 15:12
z aparatu wychodzą filmy w formacie *.avi naciskam spust zaczyna narywac naciskam spust przestaje nagrywac i nic łaczyc nie chce;p lubie krótkie filmiki niz jeden długi:P

Cthulhu
22-04-2009, 15:16
Używaj programu KMPlayer. On ma wbudowane kodeki, a zewnętrzne można bardzo łatwo konfigurować. Jeśli masz kartę graficzną firmy nvidia, instalując Power DVD 8 będziesz miał kodeki, dzięki którym przetwarzaniem obrazu w filmie HD zajmować się będzie karta graficzna a nie procesor.
Ewentualnie możesz użyć kodeków CoreAVC, które są dosyć szybkie.

velaskez
22-04-2009, 15:21
Nie uzywaj Windows Media Player do odtwarzania i powinno byc ok.

spongo
22-04-2009, 15:22
Ja używam: k-lite (http://www.codecguide.com/download_k-lite_codec_pack_full.htm)
Filmy śmigają bez problemów nawet na 1500 MHz celeronie

pasik
22-04-2009, 15:50
Moim zdaniem najlepszy i zarazem najprostszy ze wszystkich kodeków jest FFDSHOW. Dekoduje obraz, dzwięk, potrafi również nałożyć napisy itd... Najnowszą wersję można zawsze pobrać tutaj (http://www.free-codecs.com/FFDshow_download.htm).

costi
22-04-2009, 16:10
Jeśli masz kartę graficzną firmy nvidia, instalując Power DVD 8 będziesz miał kodeki, dzięki którym przetwarzaniem obrazu w filmie HD zajmować się będzie karta graficzna a nie procesor.
Ewentualnie możesz użyć kodeków CoreAVC, które są dosyć szybkie.

A to wszystko nic tu nie pomoze, bo te kodeki sluza do wspomagania odtwarzania h.264 i/lub VC-1, a D90 rejestruje filmy w MotionJPEG jesli dobrze kojarze.

Zgadzam sie z pasikiem: zadnych cudow-wiankow i badziewi w stylu K-Lite, tylko ffdshow + Media Player Classic Home Cinema (nie mylic z Windows Media Player) i gra muzyka, wszystko hula. Lekkie, bardzo konfigurowalne, obsluguje wspomaganie przez GPU - czego chciec wiecej? ;)

Ew. alternatywa jest Combined Community Codec Pack (CCCP) (www.cccp-project.net), ktory bazuje na powyzszym zestawie, tylko ffdshow jest w nim lekko zmodyfikowany + jest dodany filtr do napisow. Jest to zrobione przez najwazniejsze ekipy zajmujace sie fansubowaniem anime i jest zlozone bardzo z glowa.

Krystianissimus
22-04-2009, 18:06
Ew. alternatywa jest Combined Community Codec Pack (CCCP) (www.cccp-project.net), ktory bazuje na powyzszym zestawie, tylko ffdshow jest w nim lekko zmodyfikowany + jest dodany filtr do napisow. Jest to zrobione przez najwazniejsze ekipy zajmujace sie fansubowaniem anime i jest zlozone bardzo z glowa.
Ewentualnie proponuję koledze z Forum, któremu podczas odtwarzania na komputerze przycinają się filmy nagrane aparatem cyfrowym wypróbować przenośną wersję odtwarzacza plików multimedialnych VLC media player (http://portableapps.com/news/2009-04-02_-_vlc_media_player_portable_0.9.9). Ściągamy program, uruchamiamy plik EXE i wskazujemy, do którego folderu program ma wypakować pliki. Później taki folder możemy zapisać sobie na pamięć przenośną (pendrive) i uruchamiać na innych komputerach. Program ten ma wbudowane biblioteki dekodujące różne formaty plików i nie potrzebuje instalowania dodatkowych paczek z kodekami w systemie.

tryq
22-04-2009, 19:26
Sprawdzonym programem nie wymagającym żadnych kodeków jest Quicktime Player.
Miałem podobny problem z przycinaniem się filmów, a komputer bardzo dobry sprzętowo.
Pozdrawiam

costi
22-04-2009, 20:11

Jak ktos lubi w komplecie dostawac syf od Apple'a, to na pewno. ;) A calej reszcie polecam Quicktime Alternative.

BTW. polecany wyzej VLC tez odtwarza quicktime, wiec tym bardziej QT staje sie zbedny. Swoja droga, jak VLC czegos nie otworzy, to juz raczej nie ma dla takiego pliku ratunku (pomijam RealMedia, bo tego VLC akurat nie obsluguje).

lomax
22-04-2009, 21:37
Filmy z D90 bez przycinania chodzą mi tylko pod WMP pod Vistą, z kolei filmy z Lumixa TZ5 chodzą dobrze tylko pod Allplayerem. Nie wiem dlaczego tak jest, ale mi to nie przeszkadza. Ważne, że chodzą płynnie.

marchewa
22-04-2009, 23:29
Mi również przycinają na odtwarzaczach. Ale na VirtualDub ruszyły płynnie. Do tego masz ewentualną możliwość przekonwertowania.

K.Piechowicz
23-04-2009, 03:02
kolego, jezeli masz slaby komputer, badz karte ktora nie wspomaga HD, to mozesz ladowac rozne kodeki i lipa, ale tak jak poprzednik k-lite full

Karbulot
23-04-2009, 07:43
Mi filmiki tna. Nie sadze, aby to byla wina kodekow czy cieniutkiego sprzetu. Kompa zmienialem pod koniec ubieglego roku - Intel Core2Duo E8400 3 GHz, 4GB Ram (W XP widzi tylko 3.25), Grafika ATI Asus EAH 4870 512 MB DDR5). Do tego kodeki K-Lite Full. Na takim sprzecie ripy Full HD 1080 chodza jak burza. Odtwarzam w Media Player Classic.

spongo
23-04-2009, 08:07
Jeszcze dodam, żeby instalować K-lite full w opcji full stuff.

gietrzy
23-04-2009, 08:22
Na czerwonym forum polecają VLC

costi
23-04-2009, 10:00
Jeszcze dodam, żeby instalować K-lite full w opcji full stuff.

Z calym szacunkiem: chyba Cie Bog opuscil ;)

K-Lite full to jest taki bajzel, ze sie dziwie, ze to w ogole dziala. Caly ten burdel mozna zastapic ffdshow + Quicktime Alternative + Real Alternative (dwa ostatnie opcjonalne, zaleznie z czego sie korzysta).

kolego, jezeli masz slaby komputer, badz karte ktora nie wspomaga HD
Karta ze wspomaganiem odtwarzania HD tu nie pomoze (chyba, ze po konwersji do odpowiedniego formatu), pisalem o tym wczesniej.

A co do przycinania filmikow z D90: MotionJPEG jest prymitywnym i badziewiastym "kodekiem", z ktorym wiele softu ma problemy (dla przykladu - Adobe Premiere w ogole tego nie lyka). Polecam konwertowanie tego do czegos ludzkiego od razu po zgraniu z puszki - oszczedzi sie i miejsce na dysku, i stresu zwiazanego z odtwarzaniem ;)
U mnie filmiki z Canona S2IS (640x480 30 fps, rowniez MotionJPEG) obciazaja kompa jak ogladanie 720p h.264. ;)

marchewa
23-04-2009, 21:47
kolego, jezeli masz slaby komputer, badz karte ktora nie wspomaga HD, to mozesz ladowac rozne kodeki i lipa, ale tak jak poprzednik k-lite full

Co znaczy, że karta wspiera HD? Że potrafi uzyskać jakąś rozdzielczość?

A co do mocy kompa - nijak się to ma, bo zużycie procesora praktycznie zerowe podczas odtwarzania.

costi
24-04-2009, 00:11
Najnowsze GPU (u Nvidii G92 lub nowsze, u Ati bodajze od serii 3xxx) potrafia odciazyc procesor przy dekodowaniu materialu HD zakodowanego w h.264 lub VC-1.

pawel
24-04-2009, 01:07
Miałem podobny problem z przycinaniem się filmów, a komputer bardzo dobry sprzętowo.
Pozdrawiam

O ile się orientuję, Quicktime Player wymaga kodeków Quicktime, które wraz z nim sie instalują.
VLC ma zaimplementowane kodeki w samym playerze i nie muszą być zainstalowane w systemie, a każdy normalny format odtwarza - WMP jest po prostu o lata z tyłu za opensourceowym programem.
Ja używam VLC do odtwarzania, a w systemie mam tylko kodeki których używam do kompresji.

Seeker
24-04-2009, 01:44
"Zgadzam sie z pasikiem: zadnych cudow-wiankow i badziewi w stylu K-Lite, tylko ffdshow"

U mnie ffdshow pojawil sie w systemie od momentu zainstalowania K-Lite.

costi
24-04-2009, 08:37
Bo K-lite, poza stosem innych smieci, zawiera tez ffdshow. ;)

Widze nikt nie czyta spisu zawartosci przy instalacji :P

Krystianissimus
24-04-2009, 21:14
A co do mocy kompa - nijak się to ma, bo zużycie procesora praktycznie zerowe podczas odtwarzania.
Nieprawda. Gdyby tak było, to na starszych komputerach nie przycinałoby dekodowania filmów przy odtwarzaniu.

marchewa
24-04-2009, 23:16
Nieprawda. Gdyby tak było, to na starszych komputerach nie przycinałoby dekodowania filmów przy odtwarzaniu.

Sprawdziłem jeszcze raz i muszę uprzeć się przy swojej wersji.

Karbulot
24-04-2009, 23:40
E tam, gadanie. Jesli format wymaga jakis cudacznych kodekow do normalnego funkcjonowania i rozklada sie na wszystkich standardowych, to nie wina kodeka a danego formatu.

tokarool
25-04-2009, 17:22
KMPlayer odtwarza az miło;) stokrotne dzieki;)

przemkop
06-01-2011, 00:11
Jeśli można, pozwolę sobie wrócić do tematu.

Popełniłem taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=VG9B6ZbToIY składane to było na Ulead Video Studio 11 i wszystko pięknie grało. Ale, trial się skończył i do następnego filmiku ściągnąłem Video Studio X3 - i tu dochodzimy do sedna sprawy...

Nie otwierają mi się w tym programie filmiki z D90.

Czego to może być kwestia?? Pomoże ktoś obeznany w temacie?

spongo
06-01-2011, 12:09
Ja do obróbki w Sony Vegas konwertowałem

Esc
08-01-2011, 19:26
Hmm Spongo a cos wiecej bys sie pochwalil - jakimi parametrami exportujesz/renderujesz ? Bo ja mam takie mieszane troche uczucia. Owszem na kompie orginal dosc spoko wyglada ale jak probuje wrzucic to albo na DVD albo moj TV Philips przyjmuje poprzez Usb mpeg2 to juz tak srednio. Zastanawiam sie wiec ile dac optymalnie albo na jakim profilu najmniej strace.