Zobacz pełną wersję : [ Makro ] polowanie
arturborzecki
22-04-2009, 12:52
Hej! :)
taki mały z wczorajszej sesji w lesie.
Mam do was prośbę - szczególnie do Dark'a ;) chciałbym się nauczyć trochę nazw owadów i czy moglibyście pisać mi jak nazywają się stworki które ustrzeliwuje? :) dzieeki!
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
artur
slanting_eye
22-04-2009, 13:37
ladny kolor wlosow :) chyba minimalnie uciales skrzydelko
mariush777
22-04-2009, 16:16
aleeee grzywa
normalnie punk powraca:-D
Ten rudzielec to pewnie trzmiel :)
arturborzecki
22-04-2009, 19:17
tutaj jeszcze jedno z tej serii :)
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
moonrage
22-04-2009, 21:08
jak alien prawie :D
Fajne, bardziej mi 2 podchodzi. Czekam na więcej Twoich prac
borregaard
22-04-2009, 21:23
Fajne ,mroczne stworki.Nie wyglądają jak przytulanki...:mrgreen:
arturborzecki
22-04-2009, 22:59
Istotnie na fotkach wyglądają nieciekawie ;) ale w naturze, jak się je poogląda to są całkiem sprytne. Zastanawia mnie jak taki tłuścioch może latać z takimi malutkimi skrzydełkami.
Jak je rano podglądałem to wychodziły dopiero spod kory i ściółki. Kompletnie wtedy są nielotne, dopiero zaczynają coś pompować tym swoim odwłokiem i jak się już napompują to startują. Ciekawe jest też to, że odgłos bzykanie nie jest generowany przez skrzydełka tylko przez mięśnie... mi tam wyglądają na jakieś UFO ;P
artur
To trzmiel z rodzaju Bombus. Gatunku nie oznaczę, bo trzeba mieć na zdjęciu układ wszystkich plam na ciele. No i nie jestem specem od tej grupy owadów.
Fajne. Faktycznie aż prosi się o lekkie doświetlenie cieni, aby obraz był przejrzystszy. Mój faworyt to 2.
PS. Krąży taka bajka, że fizycy udowodnili, że trzmiel nie jest w stanie latać, biorąc pod uwagę wielkość owada i jego skrzydeł. Zapomniano tylko o częstotliwości i sposobie ich ruchu ;)
arachiusz
23-04-2009, 16:57
i jaki brudas z tego bombusa...:)