Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwsza moja fotka B&W
KOZI2000
22-04-2009, 00:52
siemka:) zdjęcie mojej córci, pierwsza moja fotka w B&W. Czekam na opinie.
1:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img162.imageshack.us/img162/3789/dsc2579iwonkabw800.jpg)
pozdrawiam:)
to żart - bo chyba czegos nie rozumiem. Moja komórka wypluwa lepsza jakośc. Kadr prosty do bólu, paskudny cien z tyłu, nieostre, włosy to czarna plama. Do dobrego BW to brakuje lata świetlne - ale spoko - nie zrażaj się i wałkuj temat dalej. :)
Spoko, po takiej recenzji na pewno się nie zrazi :-) Obiecująca modelka, warto dalej trenować, porady odnośnie fotografii portretowej są w wątku ludzie - portret, warto przejrzeć jakąś literaturę przed przystąpieniem do zdjęć. Warto chyba trenować w plenerze, w miejscu gdzie jest jednolite oświetlenie, nie za mocne i nie przystawiać modelki do ściany - tło ma być spokojne i nie przyciągające uwagi - w związku z tym warto aby było w większej odległości od modelki (nie pada cień np.) i rozmyte poprzez wybranie większej ogniskowej i jasnej przysłony (masz obiektyw 18-105, więc mógłbyś robić zdjęcie z ustawieniami ogniskowej z pogranicza 70-105 i jasnością w okolicy 5.6). Kolor - jak jest to cieszy, jak to nie jest uzasadnione szkoda go pozbawiać, jest wiosna można wybrać ładne zielone tło, a nie jednolitą elewację budynku. Nie szalej z tym ISO powyżej 400 nie warto wybierać. Chętnie zobaczę dalsze próby :-)
KOZI2000
22-04-2009, 17:06
to żart - bo chyba czegos nie rozumiem. Moja komórka wypluwa lepsza jakośc. Kadr prosty do bólu, paskudny cien z tyłu, nieostre, włosy to czarna plama. Do dobrego BW to brakuje lata świetlne - ale spoko - nie zrażaj się i wałkuj temat dalej. :)
ostra odpowiedz Stock choc widzisz jaki mam sprzet (kit),ilosc moich postów i cienkie zdjęcie co sugeruje że jestem max początkujący, ale spoko:)
tak naprawde to na razie nie zamierzam iść w kierunku portretu, w B&W też, jak narazie interesuje sie sportem i ucze się w tym kierunku. Fotka była kolorowa w rawie i troszeczke pobawiłem się B&W w CNX2. Zapewne bardziej namieszałem suwaczkami niż potrzeba było. Byłem tylko ciekaw o ile lat świetlnych ta fota odbiega od ideału:)
odpowiedz Muminka jest bardzo rzeczowa i pomocna, zachęca do spróbowania materii portretu.
Dzięki i pozdro dla Was:)
wszystko zależy ile masz chęci i zapału - jak dużo to z rok :) Nie sprzęt robi zdjęcia - to musisz pamiętac zawsze :)
nonnatus
22-04-2009, 18:20
ostra odpowiedz Stock choc widzisz jaki mam sprzet (kit),ilosc moich postów i cienkie zdjęcie co sugeruje że jestem max początkujący, ale spoko:)
sprzęt ma niewiele do rzeczy.
dla przykladu fotki robione D40 naszej forumowej kolezanki :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89037
zdjęcie b. słabe.
pozdr.
KOZI2000
22-04-2009, 19:35
sprzęt ma niewiele do rzeczy
oczywiscie że ma niewiele,większość to umiejętności. Nie o to mi chodziło,pewnie nie wyrazilem się jasno. Chodziło mi tylko o to że mam zestaw kitowy od którego przewaznie się zaczyna i stock widząc to mogł mnie troszkę oszczędzić.
a zdjęcia koleżanki widziałem już wcześniej, są suuuuppppeeeeeeer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:) koleżanka jest bardzo dobra:)
fakt że robiła 50ką 1.8 a to chyba jak sie nie mylę podstawa w portretach (jeśli chodzi o sprzęt oczywiście). Następnym moim szkłem (akurat nie do portretu) właśnie będzie ta 50ka.
pozdro
andrzej500
22-04-2009, 22:14
KOZI2000
Jeśli chcesz przedstawić „coś” lub „kogoś” tak jak w tym przypadku swoją córkę musisz oddzielić swoje emocje od tego, co widzisz. Pracuj nad chłodnym spojrzeniem. To jest trudne.
W warstwie emocjonalnej to zdjęcie jest dobre. Ale w technicznej jest gorzej.
Dla mnie fotografia czarno biała jest królową. Kolor często zabija treść.
Powinieneś złapać ostrość na modelce. Tobie udało się na ścianie. Przyznasz, że to nie jest najlepszy pomysł.
Przypuszczam, że wstawiając zdjęcie na forum tak do końca nie zdawałeś sobie z tego sprawy. Po prostu chciałeś popracować nad fotką swojej córki.
Plusem dużym jest to, że właściwie nie zrobiłeś przepału w światłach, co jest normą wśród początkujących. Modelka się trochę poruszyła, co nie jest takie do końca złe.
Gdyby wziąć pod uwagę tylko konwersje do B&W no to nawet nawet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Stock
Pewnie z natury taki nie jesteś, ale Twój pierwszy komentarz jest nazbyt agresywny. Osobiście rezerwuję sobie takie jazdy tylko wobec Zawodowców. Nigdy amatorów i to początkujących. Czego i tobie życzę.
Pozdro
nonnatus
23-04-2009, 02:44
Stock
Pewnie z natury taki nie jesteś, ale Twój pierwszy komentarz jest nazbyt agresywny. Osobiście rezerwuję sobie takie jazdy tylko wobec Zawodowców. Nigdy amatorów i to początkujących. Czego i tobie życzę.
Pozdro
oj tam... od razu takie wielkie slowa :)
przeciez stock tylko wypunktował co jest słabe w fotce. ja tam żadnej agresji nie widze.
za to jestem wyczulony na osobiste wycieczki typu "pewnie z natury taki nie jesteś" - bo to nie forum dla domorosłych psychologów... :D
prawda jest niestety taka, że to jest po prostu słaba fota.
poruszona, nieostra, źle skomponowana, nieładnie pokazana...
źle zbieloczerniona... :)
po co tu dorabiać ideologie.
wystarczy zrobić nową.
na pewno będzie lepsza.
pozdr.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Stock
Pozdro
a wg Ciebie powinienem napisać, ze "fotka jest fajna, cieszy nas, ze sfotografowałes córke i nam pokazałeś. Może powinienem tez pochwalić że udało sie bez problemów zgrać z karty, zqapewne przerobic na BW jednym kliknięciem i wrzucić na serwer. I to wszystko w chwalebno pochwalnym tonie??" - wybacz, napisałem co w fotce jest złe, nad czym można popracowac i tyle. Krótko, konkretnie i na temat. Jak sam stwierdziłeś "Ty rezerwujesz sobie takie "jazdy" wobec zawodowców".... - więc dlaczego mnie w to wplątujesz ? Nie rób tak.
serdecznie pozdrawiam Ciebie i autora zdjęcia. A moje rady sa szczere i płyna jedynie z chęci pomocy i zwrócenia uwagi na pewne rzeczy, niz ze złośliwości czy też agresji - bo uwierz mi, daleki jestem od tego ;)
z harcerskim pozdrowieniem
CZUWAJ :D