Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa do cyfrówki a do analogowego
Cześć!
Czy ktoś może mi wyjaśnić jaka jest różnica między lampami do aparatów cyfrowych a do analogowych?
Mam aparat Nikon D80 i chciałam kupić lampę Sunpak PowerZoom 4000AF (nie mam kasy na drogie lampy błyskowe a chciałam coś na początek taniego kupić żeby poćwiczyć).
Różnica tkwi w systemie pomiaru błysku. W analogowych Nikonach był to system TTL, zaś w cyfrówkach i-TTL.
Sunpak ma "analogowy" TTL, zatem z D80 lampa będzie wyzwalana, lecz moc błysku będziesz musiał ustawiać ręcznie. W 4000AF ustawianie mocy błysku jest bardzo mało elastyczne, ponieważ masz do dyspozycji wyłącznie nastawy manualne 100% oraz 1/16 mocy, zatem użyteczność tej lampy z D80 będzie niewielka.
Kupując lampę zwróć również uwagę na napięcie na stykach stopki. D80 toleruje napięcie do 12V, zaś niektóre lampy starszego typu potrafią mieć napięcie rzędu kilkuset V.
Różnica tkwi w systemie pomiaru błysku. W analogowych Nikonach był to system TTL, zaś w cyfrówkach i-TTL.
Dla bycia poprawnym: D-TTL i i-TTL. Później się zgadza
Kupując lampę zwróć również uwagę na napięcie na stykach stopki. D80 toleruje napięcie do 12V, zaś niektóre lampy starszego typu potrafią mieć napięcie rzędu kilkuset V.
Szanowny kolega rozmija się z prawdą. D80 wytrzymuje dużo więcej, sprawdzone empirycznie i wielokrotnie. Sam podłączałem 170V i działało.
D80 toleruje napięcie do 12V
Jakieś źródło tej rewelacji podasz ?
Mały cytat z instrukcji strona 119 wersja en.
"Use only Nikon Speedlights. Negative voltages or voltages over 250 V applied to the accessory shoe
could not only prevent normal operation, but damage the sync circuitry of the camera or fl ash. Before
using a Nikon Speedlight not listed in this section, contact a Nikon-authorized service representative
for more information."
Więc może przestań bajdurzyć.
Jak działa system i-TTL ? Czy chodzi o to, że lampa dobiera moc błysku do ustawień na aparacie? Jak patrzyłam na SB-400 to na niej nie można nic ustawiać ręcznie.
Znalazłam na allegro lampę Hanimex TZ-2 lub TZ-1.
http://www.allegro.pl/item613878511_lampa_hanimex_tz_2_kompatybilna_z_ws zystkimi_slr.html
Napisali, że pasuje ona do wszystkich lustrzanek. Czy z D80 zadziała? Co o tym myślicie na początek dla amatora :???: ???
Pzdr,
Gawronik
25-04-2009, 12:34
SB-400 nie ma ustawien bo o jej mocy decyduje mikroprocesor współpracujący z body, myslę że jak nie masz kasy to tym bardziej szkoda jej na "tanie" eksperymenty do ćwiczeń. Rozważ lampy Nissin dedykowane do Nikona lub po prostu uzbieraj na SB-400, SB-600.
Sam korzystałem z taniej lampy z własna automatyką (ustawiasz stały czas i przesłonę i ISO w trybie M, a lampa sobie sama dobierała moc błysku) gdy moja SB-600 była w naprawie, lecz nie było to wygodne rozwiązanie i z ulgą powitałem Sabinke po naprawie. Po prostu ten model lampy z czasów Zenita nie był ani demonem szybkości ani zapasu mocy nie posiadał, o równomiernym rozkładzie światła nie wspomnę czy też o powtarzalnej temperaturze barwowej.