Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sigma 150mm i powiększenie skali do 2:1

mango
21-04-2009, 00:06
Witajcie , mam pewne pytania .
Mając sigmę 150mm czuję pewien niedosyt co do skali 1:1 . Chciałbym uzyskać skalę co najmniej 2:1 , jak pewnie wiecie sigma 150mm nie ma pierścienia przysłon więc muszę mieć jakieś pierścienie pośrednie , mieszek które przenoszą automatykę przysłony ( af jest mi w tej sytuacji zupełnie niepotrzebny , pomiar światła również , mam go w body d700 ) , i tu się rodzą moje pytania :
- czy oprócz mieszka novoflex BALNIK–AI jest jeszcze jakąś tańsza alternatywa , mieszka z przeniesieniem automatyki ?
- czy istnieje coś takiego jak nakładany pierścień przysłon z regulacją ?
Wykonując proste obliczenie wnioskuje że potrzebni by mi był wyciąg 150mm , aby uzyskać skalę 2:1 .
Na stronie Arkadiusza Stopy , znalazłem idealne rozwiązanie mojego problemu mieszek z przeniesieniem automatyki , co najmniej do canona , ale to tylko kwestia zmiany końcówki mocowania na nikona , czy ktoś posiada jakieś schematy , instrukcje jak zrobić samemu taki mieszek z przeniesieniem automatyki .
Pierścienie pośrednie raczej odpadają , bo bym musiał kupić praktycznie 3 komplety pierścieni z automatyką aby uzyskać wyciąg 150mm .
Również konwertery typu raynox odpadają , ponieważ nie chcę wprowadzać kolejnego elementu optycznego typu soczewka .
Cropów też nie zamierzam robić .

kielbach
21-04-2009, 01:23
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=93998 chyba mniej niż 150 mm wystarczy dla skali 2:1.

mpwt
21-04-2009, 11:09
Pierścienie, pierścienie... :)

wigi
21-04-2009, 13:01
Wystarczy jeden komplet pierścieni (68 mm), by uzyskać skalę 2:1 :)

mango
21-04-2009, 14:21
Dzięki kielbach czytałem ten wątek już wcześniej .
Wigi powiedz mi jeszcze jaką dokładnie uzyskam skale , mając sigmę 150mm i do tego połączone razem pierścienie o łącznej sumie 68mm na pełnej klatce .

Mariusz888
21-04-2009, 17:59
No chyba taką samą jak na DX? ;)

wigi
21-04-2009, 19:40
Dzięki kielbach czytałem ten wątek już wcześniej .
Wigi powiedz mi jeszcze jaką dokładnie uzyskam skale , mając sigmę 150mm i do tego połączone razem pierścienie o łącznej sumie 68mm na pełnej klatce .
Na FX powino być tak samo jak na DX - skala wyniesie 2:1, tyle, że na FX w kadrze zobaczysz odpowiednio więcej (1,5 razy więcej liniowo, np. na długości) niż na DX :)

mango
21-04-2009, 20:03
Czyli np stosując 2 komplety pierścieni po 68mm każdy , w sumie będę miał 136mm wyciągu , uzyskam skalę 3:1 ?
Apropo mieszka z przeniesieniem automatyki , gdzieś na forum czytałem że wigi taki mieszek posiadasz jaki to model / firma ?

wigi
21-04-2009, 20:38
Czyli np stosując 2 komplety pierścieni po 68mm każdy , w sumie będę miał 136mm wyciągu , uzyskam skalę 3:1 ?
Mniej więcej.

Apropo mieszka z przeniesieniem automatyki , gdzieś na forum czytałem że wigi taki mieszek posiadasz jaki to model / firma ?
Do niedawna miałem taki mieszek, Novoflexa, ale powędrował do innego forumowicza. Mieszek ten ma mechaniczne przeniesienie przysłony, co jest niesłychanie wygodne, styków nie ma.

jamazu
06-05-2009, 16:59
Witam,
Zachęcony próbami makro z obiektywami m42 (D90+pierścienie +Helios 58/2, Orestor 100/2.8, Pentacon 135/2.8 +Raynox DCR-250), po analizie informacji na forum, zdecydowałem się na zakup Sigmy 150/2,8 HSM Macro.
Zachęcająco wyglądają dane dotyczące zachowania się tego obiektywu z pierścieniami pośrednimi (duża „elastyczność” skali odwzorowania ze sztywno założonym zestawem pierścieni no i bardzo „przyzwoite” odległości ostrzenia).
Ponieważ zagadnienie dotyczy uzyskania skali ok. 2:1 pozwoliłem sobie podpiąć się do tego tematu.
W ofercie wielu sklepów znajdują się zestawy pierścieni 13+21+31 mm w cenie 270-280 zł z przeniesieniem automatyki (Delta lub King – np. http://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/king-pierscienie-posrednie-13mm-21mm-31mm-nikon,9069s).
Nie mogę jednak znaleźć konkretnej informacji dotyczącej działania tych pierścieni w układzie D90-pierścienie- w/w Sigma, a zazwyczaj diabeł tkwi w szczegółach.
Przed kupnem chciałbym upewnić się co do poprawnego przenoszenia automatyki, pomiaru światła, sterowania przesłoną z body i AF (chociaż AF raczej tylko teoretycznie).
Może jest ktoś kto używa tego typu pierścieni z podobnym zestawem i mógłby odpowiedzieć na pytania:
Czy pełna automatyka przenoszona jest przez każdy pierścień z osobna i dowolną ich kombinację?
Czy pierścienie te poprawnie przenoszą automatykę w układzie Sigma 150/2.8 HSM makro i D90?
Będę wdzięczny za każdą informację.

mpwt
08-05-2009, 00:58
Teoretycznie z opisu wynika, że nie powinno być problemu z tymi pierścieniami, Sigmą i D90.

jamazu
08-05-2009, 09:14
Teoretycznie zgadza się. Ale na temat pierścieni tego typu (http://www.allegro.pl/item605224219_pierscienie_posrednie_makro_nikon_af _digital.html) znalazłem też taką informację:
"Pierścienie podzieliliśmy z kumplem na pół on wziął te manualne ja jeden z całkowitym przeniesieniem i af".
Stąd też, dla pewności, moje pytania.

SPLpolska
09-05-2009, 13:55
Tu (http://spl.webpark.pl/obiektywy.xlsx) masz plik w Excelu oparty na testach http://nikon.org.pl/showthread.php?t=93998 pokazujący skalę odwzorowania dla ustawień pierścienia ostrości na nieskończoność i minimalną odległość ostrzenia. Wystarczy zmienić tylko wielkość matrycy.
Pozdrawiam