Zobacz pełną wersję : Jaka karta do D80
właśnie złożyłam zamówienie na D80, ale zastanawiam się jaką kartę dokupić. Co do pojemności to raczej będzie to 1GB ale jakiej firmy? Możecie coś polecić, co macie sprawdzone?
david555
06-09-2006, 13:33
Najlepiej Sundisk dowolnej szybkości, ale Kingstony do 1GB też bardzo ładnie współpracują z Nikonami.
Wybór jest spory.
Pozdrawiam :D
Zbychu67
06-09-2006, 14:13
Do swojego wsadziłem Sandisk Extreme III 1GB
Sandisk'ów używam od lat i nigdy mnie nie zwiodły
Zbychu
Ja używam PQI 2GB 150x i jest superszybka. Zczytuje bufor ze wszystkich "luster" aż miło patrzyć :)
Ja juz sie zdecydowalem :D
Wybralem Pretec'a Cheetach x133 2GB. Dlaczego?
1. Dobra cena
2. Wieczysta gwarancja
3. Rzadko sa awarie (w sumie nie spotkalem sie z wymiana tej karty od 3 lat)
4. Wszystko dziala jak nalezy
Wlasnie ktora ??
Pretec
PQI
Sandisk
Rozne ceny, rozne predkosci, wiec ktora wybrac ??
Ja przy cenie 3570pln za mojego d80 dostalem gratis karte Sandisk 4gb (standart). Jak tylko przetestuje to opisze swoje spostrzezenia.
To czekamy na spostrzeżenia. A swoją drogą to fajny gratisik. A gdzie kupowałeś aparacik? Mnie zaproponowano, ze przy kupnie aparatu Kingston 1GB za 100 zł. Ale to chyba nie jest atrakcyjna oferta bo na allegro o wiele taniej
Ja wybrałem PQI 2GB 150x. Dlaczego? Do tej pory używałem SanDiska i gdyby nie cena to bym się nie wahał. Ale kartę PQI o tej samej prędkości można kupić za 140 zł, a wolniejszą wersję i trudniej dostępną Sandiska (Ultra II) za jakieś 270. Dlaczego PQI a nie Pretec albo Kingston? Dlatego, że:
a) Pretec, ani Kingston nie podaje temperatury pracy, a większość kart pracuje nominalnie od zera stopni Celsjusza, co w naszym kraju jest wartością trochę za małą
b) Kingston powyżej 2GB ma złą opinię i w ogóle było zbyt dużo postów o tej marce by jej na razie zaufać - niech odbuduje swój image
c) PQI podaje pełną specyfikację techniczną wraz ze schematami. Temperatura pracy kart SD to -25-80 stopni. Firma jest znana m.in. z pamięci do komputerów, czyli ma jakiś dorobek. Nie słyszałem by się ktoś skarżył, a J@sió jest zadowolony :D
Sandisk jest dość drogi, za to prawie 100% pewny. Sądzę jednak, że warto wypróbować kartę PQI i tak właśnie zamierzam zrobić (mam nadzieje kupić jutro, a jak coś będzie nie tak to na pewno dam znać).
Kupilem na Ebay-u niemieckim. Dokladnie 904 euro. Dziwne ze niezbyt cieszy sie tu popularnoscia ten model. Chyba ludzie czekaja na testy puszki. Byla oferta 899euro od reki lub 899e (za d80 + 4bg SD) cena startowa licytacji. Zainteresowanie - 1 kupujacy i ja. Osiagnieta cena - 904e :D
Ja kupilem Patriot 2GB x133 i smiga jak nalezy. Kopiujac dane z karty wydaje mi sie, ze az za szybko poszlo (15MB/s :shock: ) jak sprawdze dokladnie dam znac. Sandisk chyba jednak przegapil zmiane cen ;-)
Zastanawiałem się nad tym Patriotem i gdyby tylko podali, że działa świetnie w temperaturach od -15 st. C to bym nawet się nie zastanawiał, bo firma porządna i cena rozsądna. A tak to niespodzianka - zadziała czy nie... :D Zobaczymy zimą, oby wszystkie karty działały, wtedy będzie wiadomo, że można na ten parametr kompletnie nie zwracac uwagi.
pierwsze lepsze na allegro:
Karta Secure Digital SD 2GB PQI 150X 22MB/S - NOWA 132,50 zł
kurcze tanio bardzo czy ktos moze potwierdzic ze karty sa super i niezawodne...
pytam bo ja sie pierwszy raz spotkalem z ta firma...
noo przyznam ze tez sie na tym PQI zastanawiam kusi cena :)
jak ktos ma albo bedzie mial w najblizszej przyszlosci to prosze o jkas opinie :)
david555
07-09-2006, 00:15
Mądrzy ludzie powiadają, że jak coś jest tanie to raczej rzadko jest dobre. :)
Jak się kupuje aparat za kilka tysięcy i szkła za kilkaset, to nie wypada oszczędzać na karcie pamięci.
Ja na waszym miejscu kupiłbym Sundiska.
Bo z tym oszczędzaniem to tak wygląda, jakby kupić Mercedesa, a później wlewać zamiast ON olej rzepakowy.
Też pojedzie, ale nie wiadomo jak daleko.
Przesadzasz, jedyne ryzyko to, że przestanie zapisywać w pewnym momencie lub też, że stracisz zapisane dane :D A żeby ocenić to ryzyko potrzebne są testy - należy zachęcać ludzi do testów, a nie polecac przetestowane karty Sundiska.
jak to mówią niektórzy w mojej firmie: "no risk, no fun".... chociaż niektórzy odpowiadają "no brain, no pain".
david555
07-09-2006, 01:27
A tak na marginesie, to niech testowaniem zajmują się producenci sprzętu, a my zajmijmy się foceniem, bo chyba taki jest cel posiadania pięknych i drogich aparatów.
A ryzyko kupowania niesprawdzonych akcesoriów nierzadko mało się opłaca, bo okupione jest najczęściej niepotrzebnymi nerwami w najmniej spodziewanych momentach.
A poza tym utrata danych, utracie danych nie równa.
Nie chciałbyś na pewno, aby przepadły ci fotki ze ślubu własnego dziecka lub równie emocjonalnie ważnej uroczystości (przez zwykłe testy).
Potestowalem w Body mojego Patriot 2GB 133x programem SiSoft Sandra 2007
wyniki:
2MB Files Test
Read Performance : 323 operation(s)/min (11025 kB/sec, 73x)
Write Performance : 69 operation(s)/min (2355 kB/sec, 15x)
Delete Performance : 296 operation(s)/min
File Fragments : 1.0
Combined Index : 153 operation(s)/min
64MB Files Test
Read Performance : 10 operation(s)/min (10923 kB/sec, 72x)
Write Performance : 4 operation(s)/min (4369 kB/sec, 29x)
Delete Performance : 115 operation(s)/min
File Fragments : 1.0
Combined Index : 8 operation(s)/min
tomhagen
07-09-2006, 03:55
a taki transfer jak podaje sprzedawca przy tej cenie jest możliwy??
http://www.allegro.pl/item124217105_najtaniej_sandisk_sd_1gb_1_gb_orgina lnie_zapakowan.html
Hahahaha
Raczej nie. Te karty maja kolo 3 MB/s
10MB/s maja Sandiski Ultra II
ale nie moga nagle wszyscy zaczac kupowac sandiski bo bedzie ich tak duzo ze niektore zaczna padac i renoma firmy podupadnie:)
pierwsze lepsze na allegro:
Karta Secure Digital SD 2GB PQI 150X 22MB/S - NOWA 132,50 zł
kurcze tanio bardzo czy ktos moze potwierdzic ze karty sa super i niezawodne...
pytam bo ja sie pierwszy raz spotkalem z ta firma...
A czy znasz markę samochodów Voxo? A to poprostu Opel, tylko tak się nazywa na rynku australijskim i angielskim.
Nikogo nie namawiam do PQI, bo nie mam w tym interesu. Powiem tylko tyle, że u mnie w pracy wszyscy używają pendrive'ów PQI (prezent od firmy), a wszyscy koledzy z mojego zespołu (nie muzycznego ;) ) mają SD PQI (za moją namową) i są bardzo zadowoleni. eSDeki są szybsze od "markowych" kart, a różnica jest powalająca podczas korzystania z aparatu (testowane na Nikon D50, Konica Minolta A200, Lumix FZ30). Jest jednak jedna wada: starsze czytniki kart mają problem z odczytem (może są dla nich za szybkie lub za duże).
"A skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?" ;)
A czy znasz markę samochodów Voxo? A to poprostu Opel, tylko tak się nazywa na rynku australijskim i angielskim.
Miałeś na myśli Vauxhall, chyba ;-)
Witam wszystkich forumowiczów (jako że to mój pirwszy post)
postaram się dzisiejszego dnia wykonać parę testów z aparatem D80 i różnymi kartami (jako że sam zastaawiam sie nad jak najlepszą kartą za oczywiście jak najmniejsze pieniądze - szczególnie że potrzebne mi są dwie 2 lub 4GB karty)
na chwilę obecną test karty SD Kingston Elite Pro o pojemności 512 MB (karta kupiona do Panasonica DMC-FZ20) wykonany za pomocą SiSoft Sandry 2007:
2MB Files Test
Read Performance : 226 operation(s)/min (7714 kB/sec, 51x)
Write Performance : 101 operation(s)/min (3447 kB/sec, 22x)
Delete Performance : 1922 operation(s)/min
Combined Index : 176 operation(s)/min
64MB Files Test
Read Performance : 7 operation(s)/min (7646 kB/sec, 50x)
Write Performance : 4 operation(s)/min (4369 kB/sec, 29x)
Delete Performance : 769 operation(s)/min
Combined Index : 6 operation(s)/min
postaram sie uzupełniać ten post w miarę testów
pozdrawiam
Erie
Kolekcjoner
07-09-2006, 13:57
Erie nie chcę Ci psuć zabawy ale ktoś już takie testy zrobił dla wielu kart :wink: :). Są do obejrzenia tutaj. (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531)
hehe
nie popsujesz mi zabawy, bowiem ja sie pobawię z kartami obecnymi na polskim rynku a nie gdzieś tam (fajnie mieć dostęp do hurtowni kart)
pozdrawiam
Erie
A ja kupiłam wczoraj do fotek testowych coś o nazwie "dane-elec" 512mb - trochę się obawiałam czy bedzie dobrze działać ale działa bez problemu.
cena 44zł w FJ
tomhagen
07-09-2006, 16:03
karolina-i to jest najgorsze w tym wszystkim, że nie wiesz kiedy taka karta nawali. to nie jest tak że jak pracuje dobrze tydzien to juz 10 lat bedzie tak działać. nie znasz dnia ani godziny...
tomhagen,
masz oczywiście rację. Ja też jestem zwolenniczką markowych produktów. Jednak na potzreby testów wolałam wydac mniej niż więcej zwłaszcza że nie jestem na 100% pewna czy ta karta bedzie mi na stałe potrzebna. Kupiłam ją w sklepie w którym testowałam aparat - gdyby nie działała - od razu bym wymieniła/oddała.
david555
07-09-2006, 16:09
Wasze testy mimo najlepszych chęci nigdy nie dorównają testom przeprowadzanym przez producentów i niezależne laboratoria, bo musielibyście każdą z tych kart eksploatować w bardzo różnych, czasem ekstremalnych warunkach.
I raczej warto tutaj zaufać publikowanym przez producentów i wspomniane laboratoria
danym na temat przetestowanych akcesoriów.
A to co robicie przypomina raczej zabawę, nieprzydatną, szczególnie dla profi i semi-profi fociarzy.
Re: @Erie
A te testy to przeprowadzasz na jakim sprzęcie, swoim, czy przeznaczonym do sprzedaży?
Bo tak mi się widzi, że do kontroli, zwłaszcza fotek w serii, szkoda by było własnego aparatu (chyba. że jesteś człowiekiem super zamożnym, ale wtedy chyba kupiłbyś Sundiska bez testów).
tomhagen
07-09-2006, 16:29
karolina - i ja tez doszedlem do tego wniosku, kupie cos tanszego a w miare rozwoju sytuacjii i talentu :) moze sie cos dokupi za jakiś czas... a jeszcze pytanie: cykając w RAW+JPG to jak to wyglada z zapisem, moze ktos zrobic test?
Wasze testy mimo najlepszych chęci nigdy nie dorównają testom przeprowadzanym przez producentów i niezależne laboratoria, bo musielibyście każdą z tych kart eksploatować w bardzo różnych, czasem ekstremalnych warunkach.
I raczej warto tutaj zaufać publikowanym przez producentów i wspomniane laboratoria
danym na temat przetestowanych akcesoriów.
A to co robicie przypomina raczej zabawę, nieprzydatną, szczególnie dla profi i semi-profi fociarzy.
Jeżeli to wszystko jest dla Ciebie takie proste i oczywiste to pokaż mi prosze wspomniane super testy dla kart:
PQI x150
Sandisk ultra 2
Patriot x133
Kingston ulti.
Twoja wypowiedz podważa własciwie sens istnienia forow o charakterze technicznym, bo przeciez wszyskie urządzenia i komponety sa testowane w super labach i uwazane przez marketing producenta za sidme cudy swiata.
PS. Pracuję w laboratorium badawczym :P
Jeżeli komuś nie wystarcza pamięci, to Pretec ma wypuścić pod koniec roku kartę SD-HC
8GB planowana cena to 299$. Zapis - 20MB na sek.
Tym samym udapają mity, że karty SD są w czymś gorsze i mniej profesjonalne od CF.
david555
08-09-2006, 10:23
Re: @ufolek
Moja wypowiedź znaczyła tylko tyle, że nie warto wyłamywać już otwartych drzwi i szukać problemów (w dodatu za swoje ciężko zarobione pieniądze).
Jeżeli pracujesz w laboratorium badawczym to chwała ci za to, że robisz coś dla dobra wspólnego, ale nie promowałbym na twoim miejscu postaw badawczych w zwykłych userach, bo to więcej może uczynić szkody niż pożytku.
Entuzjaści jak wiesz przez swoją niewiedzę wprowadzają swoimi odkryciami sporo zamieszania i nie wiem, czy należy traktować poważnie ich wysiłki.
Ja osobiście zawsze polegam na opiniach specjalistów, bo nie po to ludzie uczą się przez całe dekady i nabierają doświadczenia, abyśmy później nie mieli skorzystać z ich doświadczeń.
A poza tym laboratoria badawcze producentów sprzętu są najlepiej przygotowane do takich badań i wyposażone w specjalistyczny sprzęt, nieosiągalny dla domorosłych eksperymentatorów.
Pozdrawiam :)
A ja ze strony inżyniera oprogramowania, wiem również, że nic nie zastąpi testów polowych, na tysiącach użytkowników, w przeróżnych konfiguracjach sprzętowych, klimatycznych i mechanicznych. Wszystkie opinie są istotne i opinie zwykłych ludzi również, albo nawet i bardzo. Zauważmy, że nie znamy (chyba że ktoś zna) wyników testów laboratoryjnych, norm jakościowych, procedur. To, że Sundisk jest uważany za dobrą firmę, wynika głównie właśnie z opinii użytkowników, a nie z tego, że firma napisała, że ich produkty są najlepsze. Tym samym jeśli użytkownicy produktów na przykład firmy "pqi" stwierdzą, że ich zdaniem jest to firma godna zaufania, to chyba będzie to tak samo miarodajne.
Co innego gdyby była dostępna jakaś lepsza specyfikacja tych produktów, dane techniczne, zakresy parametrów z jakimi urządzenie pracuje, itp. Z tego co widziałem starania by to publikować przedstawiły dwie firmy: Sundisk i pqi (choć ograniczyłem poszukiwania do podstawowego zakresu), dlatego ja osobiście postanowiłem przetestować tę drugą - że tak porównam, takie mało znane AMD wtedy gdy wszyscy wiedzieli, że najlepszy jest Intel.
PS. Mój pierwszy tekst o testach na użytkownikach tego forum miał być ironiczny, ale widzę, że albo nie został tak odebrany, albo sporej ilości osób nie przeszkadza dzielenie się informacjami jak ich sprzęt sprawdza się w praktyce. I tylko o to chodzi. Wiadomo, że każdy wybiera według własnych kryteriów.
david555
08-09-2006, 12:46
Nie, no tutaj to całkowicie się z tobą zgadzam, dzielenie się uwagami na temat sprzętu może być pożyteczne i interesujące tak dla innych użytkowników, jak i dla producentów tegoż sprzętu.
Kwestionuję jedynie zasadność pomiarów wykonywanych domowymi sposobami, bo nie dorównują dokonywanym w laboratoriach, a wprowadzają niepotrzebny zamęt.
Sam lubię nieraz godzinami czytać subiektywne wypowiedzi na temat użytkowania sprzętu i stosowania różnych technik i choć nierzadko wygłaszane są tezy mocno kontrowersyjne, to przesiewając je przez sito własnych doświadczeń , można czasami wyłowić jakieś perełki.
Wiec jaka ta karta do D80 ??
wlasnie ma ktos D80 albo D50 z goodram?? bo sa takie w sklepie kolomnie za 140 (2GB x150) i sie zastanawiam czy nie dziabnac takiej :)
Kupiłem dwie karty, Sundiska ultra II oraz pqi 150x. Obie 2GB, obie działają na oko identycznie i poprawnie. Jak któraś z nich padnie to dam znać :D
PS. Pytałem sprzedawcę o awaryjność i ilość zwrotów i sundiski są mniej awaryjne, ale się zdarzają i ogólnie wygląda na to, że karta albo działa albo nie. Jeśli działa od początku to powinna działać długo, jak nie działa to wymiana i tyle. Sprzedawca nie pamiętał faktu by karta (SD) trafiła z reklamacją już po długim czasie użytkowania.
audiorek
22-09-2006, 18:14
Podstawowa Sandisk ULTRA II 2GB z Agito ( cos ponad 200 zł ), a zpasowa Kingston Elite pro 1GB za 87zł w Sferisie.
Za 300 zl. masz SanDisk EXTREME III 2 GB
http://www.agito.pl/product/33662?cid=4
audiorek
22-09-2006, 22:31
Za 300 zl. masz SanDisk EXTREME III 2 GB
http://www.agito.pl/product/33662?cid=4
ale to było tyci tyci powyżej 200 zł.
Wiem przesadzilem z ta EXTREME III , nigdy jej nie wykorzystam w 100 %.
Ale kupilem i juz nic nie zmienie.
Miałeś na myśli Vauxhall, chyba ;-)
I tu się mylicie. Vauxhall jest firmą tuningującą Ople. To tak na marginesie ;-)
Ogladasz moze Top Gear ?
Ci panowie zawsze polewaja Vauxhall.
I tu się mylicie. Vauxhall jest firmą tuningującą Ople. To tak na marginesie ;-)
Będę jednak obstawał przy swoim.
http://www.vauxhall.co.uk
Nie ma czegoś takiego jak oficjalna sprzedaż GM opel na rynku brytyjskim.
Liczba opli tam jeżdżących jest zbliżona do liczby vauxhalli np. u nas.
fotograf62
29-09-2006, 11:22
właśnie złożyłam zamówienie na D80, ale zastanawiam się jaką kartę dokupić. Co do pojemności to raczej będzie to 1GB ale jakiej firmy? Możecie coś polecić, co macie sprawdzone?
Witam, od godziny jestem posiadaczem ND80 + 18-135 kit + 1GB Kingston elite pro 50x. karta szybko zapisuje i jest dobra. Polecam też Sundisk II pro i extrem bo to są bardzo dobre karty. Nie kupowac tanić w allegro bo trafiłem Sundisk II extreme za 78zł i to była podróba, owszem trzymała wielkość ale szybko sie skończyła. Sprzedawca nie odpowiada na listy i nie odbiera tel. Wychodzi na to ze lepiej czasem przepłacic i mieć wartościową rzecz. Pozdrawiam.
no nie bardzo...opel jest sprzedawany na wyspach własnie pod tą nazwą...i bez tuningu...
a co do kart...od padaczki kingstona jeszcze na HP620, zacząłem używać sndisków...miałem/mam ich 7 w kolejnych wielkościach...obecnie ultra II 516x2 oraz extreme III 1GB, a wkrótce ultra II 2GB...nigdy nie było padaczki, wszystkie dostałem za darmo :D
czy nie warto zapłacić parę złotych więcej...i mieć pewność, że po powrocie do domu na karcie będą zdjęcia, a nie ERROR na wyświetlaczu?
Używam Sandisk ultra II, mam 2 x 1GB
A ja kupiłam wczoraj do fotek testowych coś o nazwie "dane-elec" 512mb - trochę się obawiałam czy bedzie dobrze działać ale działa bez problemu.
cena 44zł w FJ
Kupiłem takie coś 2Gb i raz chodzi, raz nie chodzi, aparat wyświetla błąd dostępu. Wsadziłem to do czytnika i Windows XP krzyczy abym wsadził dysk, czyli też nie widzi. Dałem sąsiadowi do przetestowania, ma Minoltę, pamięć działa, ale podobno strasznie powolna, miała byś 2x szybsza od zwykłego Kingstona, a jest znacznie wolniejsza. Być może do D50 ten syf wogóle nie pasuje. Zapłaciłem 100pln na Allegro i w myślach już się pożegnałem z tą kasą. Będę reklamował w przyszłym tygodniu, ale wygląda, że wtopiłem 100pln i to jest WIELKA QPA QPA QPA. Dodam, że od początku używam zwykłego Kingstona 512Mb i nie ma najmniejszych problemów z tą kartą.
Zdecydowanie sandisc extreme III (płytka z odzyskiem danych są trwalsze) i to najlepiej 2GB min, mam ich (6 - 4 cf i 2 sd) d80 zapisuje dużo większe pliki niż np. d50/70 może potem zabraknąć. Już nie mówię o rawach. Szybszy zrzut do komputera. Po d70s, d80 działa na nich jak błyskawica. He he
Przy obecnych cenach kart nie ma zadnego uzasadnienia dla eksperymentow z takimi wynalazkami jak wspomniany "dane-elec". Podobnie nie rozumiem kupowania podrobek na alledrogo, aby zaoszczedzic 10zl.
Kingston SD ElitePro 1GB kosztuje 88zl, Sandisk Ultra II to jakies 120zl i te ceny wciaz spadaja. Czy dla kilku zlotych warto wpedzac sie w klopoty?
Odkąd mam D80 na stałe i jest mój... to używam Sandiska UltraII 1gb - i nie mam żadnych kłopotów.
Odkąd mam D80 na stałe i jest mój... to używam Sandiska UltraII 1gb - i nie mam żadnych kłopotów.
Tu się zgadzam z Karoliną w 200%,
w 200 ponieważ ma już dwa Sandisk-i II i żadnych problemów,
a wcześniej używałem także z D50.
Mariusz77
01-11-2006, 18:33
a co powiecie na taką pamięć do D80 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31679
Bartek Witek
02-11-2006, 01:20
a co powiecie na taką pamięć do D80 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31679
Po pierwsze KOMPUTRONIK jest drogi. Po drugie jak to wiele osób powyżej napisało "po co wpędzać się w kłopoty?"
SANDISK jest sprawdzony, niezawodny a np. EXTREME III ma możliwość odzyskiwania danych.
No tak, ale PQI to nie jest pierwszy, lepszy (gorszy) syf, czy jakiś NoName. ta firma ma już swoją renomę. W Stanach jest bardzo popularna. U nas jest może troche mniej znana i dlatego wiele osób podchodzi do ich produktów z nieufnością. Ja jako pierwszą kartę do osiemdziesiątki kupiłem oczywiście dwójkę sandiska, ale następną na pewno będzie pqi.
Ja mam PQI 2GBx150 od poczatku wrzesnia i nie mam najmniejszych problemow dziala szybko. Chcialem kupic PQI 4GB za ok 300 ale nie bylem pewien czy bedzie chodzic w D50. Wiec jesli bedzie brakowac to dokupie druga PQI 2GB. Jak na razie polecam gdyby sie cos dzial to bede pisal na forum. Mialem Kingstona 1GB 50x i sprzedalem.
Z Kingstonem bylo wszystko ok wolalem za ta kase kupic polar.
Witam All,
Czy używa ktoś z gronowiczów karty PQI x150 2Gb z D80 ? Bo jak wyżej widać D50 działa z ta karta. A D80 ?
Pozdrawiam :
AMI
Witam All,
Czy używa ktoś z gronowiczów karty PQI x150 2Gb z D80 ? Bo jak wyżej widać D50 działa z ta karta. A D80 ?
Pozdrawiam :
AMI
4GB wersja działa z D80 (przynajmniej moją), nie miałem z nią problemu jak przyniósł kolega do testów. Potem zresztą sam kupił D80 i jemu też działa. Sądzę więc że 2 GB też powinna działać :).
pozdrawiam
Erie
spiritchaser
02-11-2006, 11:24
Poniżej, być może pomocna w wyborze tabelka na podstawie Rob Galbraith website - test kart z D80, posortowane wg prędkości zapisu NEFów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img177.imageshack.us/img177/9458/kartybt5.jpg)
Więcej: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531
Swietne tylko akurat nie ma PQI :( :)
MichalDoman
02-11-2006, 22:56
Witam,
To moj pierwszy wpis:). Tez sie zastanawialem jaka karte wybrac do D80 no i wybralem w koncu Apacera 4gb. Porownywalem go PQI 4 gb i SanDiska Extreme 2gb - szczerze to zmieniajac karty w aparacie nie zaobserwowalem zadnej roznicy lampka write z kazda swiecila podobnie dlugo. Apacer byl najtanszy ze stawki - czy szybki - niestety nie mam pomyslu jak miarodajnie sprawdzic szybkosc zapisu w aparacie. Na komputerze szybkosc odczytu mam ok 16mb/s zapisu 11 mb/s z tym ze mam hub na usb i nie wiem na ile te wartosci sa wiarygodne (testowalem Sandrą).
Pozdrawiam,
Michał
Gawronnek
03-11-2006, 00:14
zdecydowanie proponuje wszystkim Sandiska Extreme III, tym bardziej ze rozwiązuje problemy z wywoływaniem NEFów (Capture One LE), nie mówiąc o odzyskiwaiu danych, właśnie do mnie jedzie
Czytajac Wasze wypowiedzi zastanawiam sie, czy naprawde wszyscy wykonuja kilkudziesiecioklatkowe serie zdjec? Bo jesli nie to dlaczego wiele osob jako podstawowe kryterium wyboru karty traktuje predkosc zapisu?
Sandisk Extreme jest tu pewnym wyjatkiem bo karta ta oprocz tego, ze ma Extreme predkosc, odporna jest takze na Extreme warunki pogodowe. Co wiecej dolaczane jest do niej swietne oprogramowanie. Dlatego ta karta warta jest swojej ceny. Niestety zwykle jest tak, ze pogon za predkoscia oznacza koniecznosc wydania wiekszej kwoty, ktora lepiej przeznaczyc na zakup karty o wiekszej pojemnosci (co bedzie bardziej przydatne niz predkosc). W
W zamieszczonej tabelce Sandisk Ultra wypada blado na tle pozostalych kart o wyzszej predkosci zapisu. Ale czy na pewno wykorzystacie wieksza predkosc?
Gawronnek
03-11-2006, 19:37
dla informacji podaję za 159 zł Sandisk Extreme III z programami Rescue Pro 3 oraz licencją na 2 komputery i jeden update na Capture One LE, zastanawiam się tylko czemu jeden z najlepszych producentów kart, tak bardzo stara sie dla swoich klientów, mają super produkt, który i tak sie sprzedaje, a zapomniałem jeszcze fany futeralik na karty ;)
Witam, mam od jakiegoś czasu Sandisk’a Ultra II Plus, może i nie wygrywa testów prędkości z rekordzistami, ale dla mnie łączy dwie sprawy, z jednej jakość, jaka idzie za producentem w połączeniu z wysoką funkcjonalnością USB. Dzięki takiemu rozwiązaniu z torby wyleciał czytnik kart i mogę w dowolnej chwili zgrać jakieś zdjęcie nie tylko do swojego komputera, ale i w dowolnym innym miejscu. Dołączony breloczek też spełnia swoją rolę nadzwyczaj dobrze. Nie przeceniałbym zbytnio parametru szybkości zapisu na karcie, bo z mojego doświadczenia wynika, że wyrabiają się prawie wszystkie karty, chyba, że ktoś robi tylko serie i to długie.
Właśnie zakupiłem Sandiska Extreme III-1GB. Jakim softem przetestować predkość zapis-odczyt?
pozdro
Ahmed
bartoszek
09-05-2007, 20:04
Za Gawronnkiem,zalety SanDisk Extreme III 2GB:
-szybka karta
-niezawodna,niewiele osób na forum miało z nią problemy
-płytka z oprogramowaniem
-wytrzymała na warunki pogodowe
-NEFy w Capture One LE bez problemów
-fajny futerał na 2 karty
-obecna cena nie jest znów taka wygórowana,szczególnie jak popatrzymy na to ile kaski kosztowało nas
body,szkiełka,lampa i reszta zabaweczek
david555
09-05-2007, 20:17
Nie wiem, czy koledzy zdają sobie sprawę, że wszystkie te karty pamięci produkowane są w fabrykach stojących obok siebie, a nierzadko nawet w tej samej i wszystkie te ochy i achy mają mało wspólnego z tym, co te karty rzeczywiście sobą reprezentują.
To jest dokładnie taki sam temat, jak jakość nośników danych (CD, DVD), szkoda po próżnicy obijać paluchy o klawiaturę w tak mizernej sprawie.:)
Kupować Goodram-y i nie marudzić.
Nie wiem, czy koledzy zdają sobie sprawę, że wszystkie te karty pamięci produkowane są w fabrykach stojących obok siebie, a nierzadko nawet w tej samej i wszystkie te ochy i achy mają mało wspólnego z tym, co te karty rzeczywiście sobą reprezentują.
To jest dokładnie taki sam temat, jak jakość nośników danych (CD, DVD), szkoda po próżnicy obijać paluchy o klawiaturę w tak mizernej sprawie.:)
Kupować Goodram-y i nie marudzić.
lekko się mylisz - SanDisk np. produkuje czesc swoich kart w USA, a czesc na Dalekim Wschodzie, wiec juz samo to zaprzecza twierdzeniu o fabrykach stojących obok siebie :)
david555
09-05-2007, 20:51
lekko się mylisz - SanDisk np. produkuje czesc swoich kart w USA, a czesc na Dalekim Wschodzie, wiec juz samo to zaprzecza twierdzeniu o fabrykach stojących obok siebie :)
Bo widzisz kolego, to jest z mojej strony lekka prowokacja, ponieważ mam już dosyć czytania na FORUM tym podobnych bzdetów.
Nikon wymienia karty pamięci przetestowane w poszczególnych puszkach i nie ma sensu zadawania głupich pytań, bo wszystko jest jasne.
A jak nie pasują wymienione przez NIKON-a, to zawsze można kupić GOODRAM-a.:-D
bartoszek
09-05-2007, 22:45
Pozwolę sobie niezgodzić się z tym co pisze David555,bo po pierwsze jest różnica między kartami pamięci nawet między tymi niby produkowanymi w tych samych fabrykach jak to pisze kolega
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)? ...w co zresztą osobiście wątpię,bo
rozumie że kolega uważa ,że karty takie same tylko inna nalepka naklejana w tej samej fabryce?
A poza tym temat jak każdy inny,wiele podobnych jest poruszanych na tym forum,przecież chyba po to ono istnieje...nieprawdaż?
Każdy chce się czegoś dowiedzieć,czy każde pytanie zadane na forum musi być z górnej półki,gdzie tylko część osób domyśla się o co biega...CHYBA NIE O TO CHODZI?
A tak nawiązując do tego co napisał kolega,to jak ktoś nie widzi różnicy w jakości nośników CD/DVD poszczególnych firm to współczuję...
robin102
10-05-2007, 12:39
Najlepiej szybka , niezawodna i o najmniejszym poborze prądu w czasie spoczynku, czyli PRETEC
Tez właśnie przymierzam się do SanDisk Extreme III, na allegro są stosunkowo tanio http://www.allegro.pl/item194225835_new_sandisk_extreme_iii_2gb_superszy bka_10lat_gwar.html
Ale czy to przypadkiem nie jest podróba, już zakupiłem i nie chce umoczyć. :???:
Ja poszedłem na ilość i jakość a nie na szybkość - mam Sandiska 4GB Ultra II (kupiłem wraz z czytnikiem za 239PLN) i jestm bardzo zadowolony. Jak ktoś nie robi zdjęć seriami to polecam. Przynajmniej nie mam problemu z szybko zapchaną zdjęciami kartą.
Vim_Woodenhands
10-05-2007, 15:11
Od niemal roku używam kart Corsair x60 o pojemnościach 2 GB i 1 GB z D80; pracują niezawodnie, kosztują umiarkowanie. Mam takie same (choć nie te same) karty do palmtopa i odtwarzacza - również bez problemów. Robiłem na nich w zimie, podczas mrozów (kilkustopniowych, bo zima słaba była :-) ) i w upale (umiarkowanym, bo lato dopiero przede mną :-) ), studyjnie i na świeżym powietrzu. Szybko sczytuje zdjęcia do kompa. Krótko mówiąc: żadnych problemów, pełna satysfakcja, niewygórowana cena.
Eric T. Cartman
10-05-2007, 15:25
Pozwolę się nie zgodzić. Oczywiście bardzo często jest tak, że w tej samej fabryce produkowane są na sąsiednich liniach podobne produkty (pamięci, akumulatory itd.) pod różnymi markami które są potem sprzedawene po różnych cenach. Ale zapominasz o jednej sprawie - systemie zapewnienia i kontroli jakości. A to kosztuje ;-)