Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] poczatki...
erulogos
20-04-2009, 20:54
Jak widac jest to moj pierwszy post na tym forum wiec chcialbym sie ze wszystkimi przywitac. Jako ze jestem poczatkujacym "fotografem" (mocne slowo; nalezaloby uzyc "uytkownik sprzetu") bede prosil was o rady i oceny.
oto co powstalo w czasie weekendowego wyjazdu do dziadkow do Płocka:
http://img6.imageshack.us/img6/2915/plock.jpg
p.s jakos nie rzucily mi sie w oczy zasady umieszczania zdjec (wielkosc i rozmiar, wiec jesli zlamalem jakis punkt regulaminu obowiazujacego tu to prosze o wyrozumialosc)
TU: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
erulogos
20-04-2009, 21:45
dziekuje... wyglada na to ze nic nie przeskrobalem i sie zmiescilem :P teraz prosze o opinie...
robroy80
20-04-2009, 22:47
witam nowego kolege na forum :)
no i na tym sie przyjemnosci koncza...
czy w ogole korzystales ze statywu?
bo zdjecie jest ewidentnie poruszone, niewyrazne, za ciemne - o tym ze lampy sa na moscie swiadcza tylko te ulozone w regularnych odstepach biale punkciki,
a ten rzad swietlnych zajaczkow polozony najwyzej, to pewnie jakas przylegajaca do mostu ulica... tez zamiast promieni swiatel - "zajaczki".
pomijam fakt podpisywania zdjecia, zwykle bardzo mnie to drazni, choc w tym przypadku az tak bardzo nie rzucaja sie w oczy.
motyw fajny, realizacja do bani. :(
propozycja, wez statyw pod reke, wlacz opoznienie ekspozycji, oraz ustaw dluuugie naswietlanie. to te swiatelka nad mostem nabiora sensu.
nie chce cie straszyc, sam zaden ze mnie mistrz, ale poczekaj na wizyte miejscowych szpecow - potrafia byc bezwzgledni... i raczej pochwal nie oczekuj.
PS. powodzenia w dalszym rozwoju umiejetnosci fotograficznych.
erulogos
20-04-2009, 22:59
... bo zdjecie jest ewientnie poruszone, niewyrazne, za ciemne...
wstyd sie przyznac ale zdjecie zrobione ze statywu ( to dowodzi tylko o moim braku doswiadczenia; mialem spore problemy z ustawieniem ostrosci gdyz zdjecie zrobione zostalo z dosc sporej odleglosci; a najgorsze jest jeszcze to ze zdjecie robione z samowyzwalaczem... mozlwe ze dosc silny wiatr poruszyl moim "klockiem" podczas robienia zdjecia ) - czy istnieje jakis sprawdzony sposob na ustawienie ostrosci ? czy wszystko robicie na czuja ?
...pomijam fakt podpisywania zdjecia, zwykle bardzo mnie to drazni, choc w tym przypadku az tak bardzo nie rzucaja sie w oczy.
zastanawialem sie czy podpisywac zdjecie i stwierdzilem ze niewielkie napisy bardziej mu nie zaszkodza
...nie chce cie straszyc, sam zaden ze mnie mistrz, ale poczekaj na wizyte miejscowych szpecow - potrafia byc bezwzgledni... i raczej pochwal nie oczekuj.
PS. powodzenia w dalszym rozwoju umiejetnosci fotograficznych.
dziekuje za zyczenia... co do pochwal to jestem poprostu swiadom tego ze to moje poczatki z fotografia i nieoczekuje fajerwerkow... prosze tylko o konstruktywne opinie
Proac150
21-04-2009, 01:05
1. ustaw ostrość na coś jasnego (wówczas aparat nie powinien mieć problemów) i zablokuj 2. poruszone (dziwne, że używałeś statywu) 3. dużo czarnego u góry a) zrób zdjęcie wcześniej gdy niebo nie jest jeszcze tak ciemne, a już palą się światła b) zrób zdjęcie z poziomu wody, pokażesz więcej wody a na niej odbić światła i pozbędziesz się takiej ilości czarnego u góry (inny podział kadru)
robroy80
21-04-2009, 01:07
nie wydaje mi sie by istnial sprawdzony sposob na ustawianie AF noca, zawsze mozna przejsc na reczne ustawiania jesli tylko czujesz sie na silach.
fajnie ze uzyles samowyzwalacza, jednak jak widac na zdjeciu to nie wystarczylo. Poszukaj czy masz w opcjach(fotografowanie/wyswietlanie) "tryb opóźnienia ekspozycji" pozbedziesz sie wtedy drgan aparatu wywolanych zwolnieniem migawki. choc przy twoim zdjeciu to raczej bym winil silny wiatr, jesli mowisz ze takowy byl podczas jak robiles fotki.
erulogos
21-04-2009, 06:55
@Proac150 dziekuje za wskazowki, przy nastepnym wypadzie do Płocka postaram sie bardziej zeby most wyszedl jak nalezy...
praca nr 2
http://img22.imageshack.us/img22/6646/plock2.jpg
tak jak powyzej... poprosze o wskazanie bledow i oceny (dodam tylko ze szersze kadry sa praktycznie niemozliwe do wykonania, powod bardzo geste korony drzew ktore wszystko dokladnie przyslaniaja)
praca nr 3
http://img4.imageshack.us/img4/9504/plock1.jpg