Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom
Witam,
Czy w programie Adobe Lightroom istnieje możliwość zapisania pliku RAW jako TIFF nieskompresowany? Jeśli nie, to który z programów daje taką możliwość? Bardzo dziękuję...
Spróbuj tu:
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/
Jeśli angielski nie sprawia Ci kłopotu.
Sprawdzę jeszcze w domu, bo tam mam zainstalowany program.
Paweł
Pozwala (nieskompresowany i skompresowany). Oprócz tego JPEG, PSD, DNG.
Każdy sensowny program pozwoli zapisać TIFF bez kompresji (CaptureOne, SilkyPix, Rawshooter i chyba nawet NikonCapture :wink:).
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :-)
Jeszcze troszke namieszam, ale jestem zupełną ignorantką.. Fotkę zrobioną w formacie RAW muszę ostatecznie mieć w skali szarości (grayscale) i TIFF'ie nieskompresowanym. Inaczej nie mogę załadować jej do pewnego programu analizy (wiem, nie jest to zupełnie zdrowe..). Jakieś pomysły może jak to zrobić bez Photoshopa, na którego mnie nie stac?
Pozdrawiam
Agata
Fotkę zrobioną w formacie RAW muszę ostatecznie mieć w skali szarości (grayscale) i TIFF'ie nieskompresowanym.
Na pewno zrobi to darmowy Gimp (ew. Gimpshop) - będziesz tam miała również możliwość pełnej edycji.
Zapewne (nie jestem pewien bo nie korzystam z tego programu, ale z tego co pamiętam ma spore możliwości konwersji) zrobi to również IrfanView.
Na pewno zrobi to darmowy Gimp
Stokrotne dzięki :) To działa :) Co ja bym bez Was zrobiła... :)
Przy okazji: Adobe Lightroom beta 3 NIE MA możliwości zapisania pliku w skali szarości.