PDA

Zobacz pełną wersję : Czy monopod koniecznie musi byc markowy (czyt. manfrotto)

leszeg
06-09-2006, 12:01
Mam problemy z utrzymaniem mojego zestawu i zastanawiam sie nad jakaś podpórka (nie statywem).Nie wiem czy dobrze kombinuje. Statyw wiadomo, musi stać jak trzeba a monopod to kwestia podpory bo i tak nie bedzie tak stabilny ja statyw. Znalazłem cos takiego i zastanawiam sie czy zaryzykowac .kusi tez ten przegub kulowy bo nie wierze ze to moze byc cos blizej głowicy kulowej. http://allegro.pl/item123990695_monopod_prof_vt_1070_178cm_futeral_i mport_w_wa.html

ALF
06-09-2006, 13:45
ja swoją frotkę kupiłem za 100 na allegro, do tego dokupiłem głowicę u hesji i mam kompatybilność ze statywem (te same szybkozłączki) :D
a odpowiadając wprost...jeśli bedzie tak samo dobry, to czemu nie? :wink:

leszeg
06-09-2006, 13:49
ALF, a cholera wie :) cena kusi ale wiadomo, niema nic za darmo. Najlepszym rozwiazaniem było by kupienie jak mówisz i potem statyw frotke i była by jedna głowica do wszystkiego ale jak niewiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę :) szkoda mi kasy na noge bo ciułam na szkiełko a takie 80 zł to zawsze mozna....

j_szczygiel
06-09-2006, 14:00
ciekawe sa rowniez Velbony np. RUP-43, z uwagi na glowice kulkowa ;) tez na allegro, chyba po 120zl. to sie pewnie skonczy za wiekszy kawalek $$$ http://allegro.pl/item125260388_manfrotto_monopod_434ssb_glowica.htm l :)

Valdek_Tychy
06-09-2006, 14:06
Wszystko zależy od przeznaczenia takiego monopodu.Jesli zamierzasz brać go na wyprawę do Afryki na Biegun Północny czy do Amazonii albo choćy w Tatry czyli wszędzie tam gdzie traktowany będzie dość ostro nie ma co żałować kasy bo każda oszczędnośc szybko się zemści.Ja kupiłem monopod bardzo podobny do tego z allegro jest w miarę dobrze zrobiony nie wygina się a blokady nogi trzymają nawet większe obciążenie, ale..... ja biorę go na spacery po lesie czasami na zdjęcia plenerowe żeby podeprzeć troche dłuższy obiektyw itp.bez ekstremalnych warunków (podejrzewam,że w takich prędzej ja wysiądę niż mój monopod :lol: ) Poprostu oceń czy spełni swoje zadanie teraz i w przyszłości w warunkach w jakich fotografujesz bo jeśli nawali to kupisz następny a to już daje 140zl. a następny to już 210 a to już jest manfrotto lub velbon ktore wytrzymają kilka takich monopodów

leszeg
06-09-2006, 14:08
nawet nie podchodzę do tej aukcji:). No ten co sie czaje ma głowice

[ Dodano: Sro 06 Wrz, 2006 ]
Valdek_Tychy, dokładnie tak mysle jak mówisz. jest mi potrzebny do podtrzymania mojej sigmy na spokojnych koncertach lub imprezach publicznych.Nie mysle o wyprawach w gory czy bardziej ekstremalne warunki. On ma poprostu podtrzymac mi sprzet który jakos zrobił mi sie teraz cięższy. Najlepiej było by pomacac no ale niema szans. jestem świadom ,że to nie frotka i wiele nie wymagam, by sie tylko sam nie składał pod ciezarem puszki i szkła :)