PDA

Zobacz pełną wersję : Stare tele

maciek1993
20-04-2009, 16:43
Cześć wszystkim! Wiecie może czy stare obiektywy na bagnecie nikona będą miały pomiar światła (to że bez bagnetu mogę pomarzyć o takim udogodnieniu już wiem)? Chodzi mi konkretnie o taki obiektyw: http://allegro.pl/item613851964_vivitar_mc_macro_fosusing_75_205mm_f 3_8_nikon.html. A jeśli już o nim mowa to czy wart jest kupić tego typu obiektyw? Czy można liczyć na jakieś przyzwoite efekty z takim obiektywem? Z góry dzięki za wszelki rady :)

mpwt
20-04-2009, 16:49
Z twoim F65 nie zadziała pomiar światła.

maciek1993
20-04-2009, 17:01
i kolejna porażka :( mam już tego powoli dosyć...

zakwas
20-04-2009, 20:48
i kolejna porażka :( mam już tego powoli dosyć...

Stary, droga wolna.

maciek1993
20-04-2009, 21:23
nie wiem o co Ci chodzi ale jeśli o to że mogę sobie dać spokój z makro i ze starymi obiektywami to masz rację - już nie będę dalej szukał :)

mpwt
20-04-2009, 22:07
Masz cztery opcje do wyboru:
1. załatwić więcej kasy
2. zmienić body (choć to się wiąże z pkt. 1)
3. zmienić system
4. przestać być leniwcem

;)

p.s. nikt C nie mówił, że to nie jest tanie hobby?!

prz3mo
20-04-2009, 22:13
3. zmienić system

Jeśli ten punkt to bezkonkurencyjny w kwestii współpracy z szkłami manualnymi jest Pentax.

maciek1993
20-04-2009, 22:47
1. wszystko przyjdzie z czasem myślę że do końca maja uzbieram z 350-400 zł to będzie można o czymś pomyśleć a jak nie to poczekam jeszcze trochę i kiedyś na pewno uzbieram :) ale są tego zalety - ćwiczę cierpliwość :D
2.myślę że do nauki obecne body mi w zupełności wystarczy a za jakiś rok planuję zakupić D90 a może nawet coś lepszego :)
3. nic mi to nie da bo i tak zostanę bez pomiaru światła :( chyba że mówisz o współczesnych szkłach ale z tym jak napisałem wyżej muszę trochę poczekać
4.możesz to jakoś rozwinąć - o co konkretnie Ci chodzi :)

P.S. Doskonale o tym wiedziałem ale hobby nie wybiera się ze względu na koszty tylko ze względu na pasję i zapał do robienia czegoś i czerpaną z tego przyjemność. Nic nie poradzę że to lubię choć wiem że szachy są tańsze :D

mpwt
20-04-2009, 22:59
ad 3. Da Ci dużo jeśli chodzi o Pentaxa czy Canona (patrz co napisał Prz3mo)
ad 4. Kiedyś nie mieli światłomierzy (ba! ja robiłem F55 też bez światłomierza makro) i robili zdjęcia... dziwne, co? :p

maciek1993
20-04-2009, 23:23
nie mówię że się nie da bez światłomierza, na szukanie sposobów robienia zdjęć bez niego poświęciłem naprawdę sporo czasu i nerwów, znalazłem coś takiego jak tabela naświetlań, pytałem o to na forum i dostałem odpowiedź że to się do makro nie nadaje - a robić na czuja nie będę bo do tego trzeba mieć doświadczenie, a tylko film zmarnuję :) jeśli masz jakiś sposób na robienie dobrze naświetlonych zdj bez światłomierza nie marnując przy tym pół rolki filmu na dwa zdjęcia to zamieniam się w słuch...

jeśli chodzi o zmianę systemu to nie mam zamiaru kupować nowej puszki tylko po to żeby mieć pomiar światła bo cenowo podobnie mi światłomierz wyjdzie :(

ajt
21-04-2009, 10:19
jeśli chodzi o zmianę systemu to nie mam zamiaru kupować nowej puszki tylko po to żeby mieć pomiar światła bo cenowo podobnie mi światłomierz wyjdzie :(

Gdybyś jednak postanowił światłomierz kupić, to uprzedzam, że do makro nadaje się on tylko nieco lepiej niż tabela - będziesz musiał korygować jego wskazania zgodnie ze współczynnikiem wydłużenia ekspozycji, zależnym od skali odwzorowania...

Jacek S
21-04-2009, 10:33
Zostań w systemie, wymień puszkę na F90, lub taniej F801s i będziesz miał pomiar z manulami i do tego dużo lepsze body, nie dołożysz za dużo kasy do tego.
Tak na przyszłość, D90 chyba też nie mierzy światła z manualami...

pawel934
21-04-2009, 10:50
nie mówię że się nie da bez światłomierza, na szukanie sposobów robienia zdjęć bez niego poświęciłem naprawdę sporo czasu i nerwów, znalazłem coś takiego jak tabela naświetlań, pytałem o to na forum i dostałem odpowiedź że to się do makro nie nadaje - a robić na czuja nie będę bo do tego trzeba mieć doświadczenie, a tylko film zmarnuję :) jeśli masz jakiś sposób na robienie dobrze naświetlonych zdj bez światłomierza nie marnując przy tym pół rolki filmu na dwa zdjęcia to zamieniam się w słuch...

No widzisz, i tutaj dochodzimy do sedna problemu. Jest takie powiedzenie - jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Musisz zmarnować trochę filmu, żeby się nauczyć. Piszesz, że trzeba mieć doświadczenie - a jak zamierzasz je zdobyć? Siedząc na forum? Oczywiście, tutaj też można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, ale przede wszystkim rób zdjęcia.

mpwt
21-04-2009, 11:13
To kup przeterminowane filmy do nauki po parę złotych za sztukę i wołaj w Kerfurze za 4 zł. To się nauczysz... Poza tym rób pomiar światła tym obiektywem, z którym Ci działa pomiar światła a potem przekładaj to na sprzęt do makro. A inaczej to nie marudź już tylko idź rób te zdjęcia...

maciek1993
21-04-2009, 19:09
Co prawda w Częstochowie nie ma Carfura :) ani innego taniego "wywoływacza" ale to chyba najlepsze rozwiązanie