PDA

Zobacz pełną wersję : nieostrosc/kolory zdjecia

romq
20-04-2009, 15:10
Do D40 uzywam cosine 70-210 i wszystko było by ok, gdyby nie obraz zdjec z tego obiektywu.
Mianowicie fotki przy powiekszeniu wygladaja jakby byly na niebieską mgiełką, tak to opisze. Nie wiem czy ktos sie z tym spotkał. Cosina jest uzywanym obiektywem i jak mysle starym, na rynek wyszedl w 2006 r. albo i wczesniej.
Na pewno nie chodzi o ustawienie ostrości bo mimo, ze nie ma AF to wiem jak ja ustawic ;] i stad pytanie co z tym problemem zrobic. Na pewno 'ta niebieska mgielka' pojawia sie przy ogniskowej 210, co jest maksimum obiektywu i moze to jakos tlumaczyc, nie wiem...
Prosze o pomoc znajacych temat czy mozna pozbyc sie tego we wlasnym zakresie.

mpwt
20-04-2009, 15:12
Pokaż zdjęcie, pokaż zdjęcie... :D

NeXuS
20-04-2009, 22:00
poczytaj o aberracji

romq
29-04-2009, 17:12
wlasnie to chyba aberracja, bo natknalem sie na zdjecie z aberracja w necie i podobne do mojego, znacie sposoby jej usuniecia? co jest w mocy fotografujacego?

maciek_apocaliptic
29-04-2009, 17:23
Ustaw balans bieli na tryb AUTO i powinno załatwić sprawe

ekonet
29-04-2009, 17:27
Ustaw balans bieli na tryb AUTO i powinno załatwić sprawe
I co to pomoże na aberrację?

maciek_apocaliptic
29-04-2009, 17:37
To, że jak ktoś mówi o "niebieskim" to warto sprawdzić najpierw ustawienie balansu bieli, szczególnie kiedy ktoś używa obiektywu, który nie współpracuje docelowo z danym body. To może być aberracja, ale nie musi. Tyle.

jurekb
29-04-2009, 17:55
To, że jak ktoś mówi o "niebieskim" to warto sprawdzić najpierw ustawienie balansu bieli, szczególnie kiedy ktoś używa obiektywu, który nie współpracuje docelowo z danym body. To może być aberracja, ale nie musi. Tyle.
Poczytaj trochę o aberacji. Jakie to jest zjawisko i jak się objawia.

romq pisze wyraźnie "niebieska mgiełka" albo "pojawia sie przy ogniskowej 210" więc nie jest to WB ani aberacja.

Zapewne chodzi o promieniowanie UV, więc spróbuj założyć UV albo Skylight może trochę pomoże.
Tyle ;)

Jacenty Z.
01-05-2009, 16:50
Chyba rzeczywiście temat nie do końca jasny (rozumiem, że ta mgiełka jest widoczna na pełnym powiększeniu, ale czy TYLKO przy najdłuższej ogniskowej?). Nie widząc zdjęcia możemy tylko zgadywać...

"Mgiełka" sugerowałaby, że obiektyw po prostu jest mniej ostry na długim końcu (na pewno nie jedyny taki przypadek, to samo czytałem np. o Tokinie 80-400), a na powiększeniu najbardziej ten fakt jest widoczny.

Natomiast "niebieska" sugerowałaby związek z balansem bieli - u mnie w D60 przy ustawieniu AWB kolory są zwykle zbyt przesunięte na zimną stronę, raczej nigdy za ciepłe (podejrzewam, że w D40 podobnie).

A może jedno i drugie?

mmost
02-05-2009, 10:59
przeciez chyba koledze chodzi o ta poswiate (promieniowanie UV chyba) ktorej intensywnosc rosnie wraz z odlegloscia, czyli na dlugiej ogniskowej najbardziej widoczne.

Jacenty Z.
02-05-2009, 21:56
To w takim razie o co my tu kopie kruszymy?;-)

Siupes
03-05-2009, 00:10
Pokaż zdjęcie, pokaż zdjęcie... :D

+1