PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa Tumax DPT386AFZ-N do Nikona D70S

Blanka28
06-09-2006, 08:56
Witam serdecznie
Jestem tu nowa i mam takie zapytanie czy warto kupić Lampa błyskowa Tumax DPT386AFZ-N do Nikona D70S. Niestety nie stać mnie na lampe Nikon SB800.
Prosze o sugestie czy ktos ma ta lampe i czy sie nadaje do Nikona D70S.
Dziekuje

Valdek_Tychy
06-09-2006, 09:51
u góry strony pod takim małym czerwonym napisem jest opcja "szukaj" gdzie możesz m.in.znaleźć linki do testów lamp Tumax
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=22438&highlight=tumax+dpt386afzn
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=23385&highlight=tumax+dpt386afzn

i tak poza tym - witaj :D

Blanka28
06-09-2006, 10:50
Dziekuje Panu serdecznie ale ja jestem nowa i dopiero cosie zaznajamiam sie z tym forum ale weszłam poczytałam i sama teraz nie wiem czy warto kupic ta lampe.
A mam pytanie co by pan kupił Tumax DPT386AFZ-N czy lepiej dołożyc i kupić SB600
Prosze o doradzenie
Posiadam Nikona D70S i dopiero co sie ucze :)
Dziekuje serdecznie Pozdrawiam ;)

ALF
06-09-2006, 11:24
Blanka28, dla świerzaka (w twoim przypadku chyba świerzynki :P) lepsza będzie sabinka (SB600/800)...zabawa w inne lampy, zarówno te tańsze jak tumax, czy te droższe jak metz, to raczej dla zaawansowanych, którzy potrafią z nich wycisnąć nawet więcej niż z systemowych...

Blanka28
06-09-2006, 11:49
Blanka28, dla świerzaka (w twoim przypadku chyba świerzynki :P) lepsza będzie sabinka (SB600/800)...zabawa w inne lampy, zarówno te tańsze jak tumax, czy te droższe jak metz, to raczej dla zaawansowanych, którzy potrafią z nich wycisnąć nawet więcej niż z systemowych...

witam jestem jak ty to określasz świerzaczką ale SB600 a SB800 to jest cena zrożnicowana i czemu myślisz ze ja nie moge sie zabawić jak to to określasz w lampy np Metz jak ty to piszesz dla zaawansowanych.Czy wszyscy faceci myśla ze każda kobieta jest blądynką Nie raz kobiety sa bardziej inteligentniejsze niż faceci.
Wiec dlatego sie pytałam co warto kupić i w przyzwoitej cenie ???
Co by ktoś polecił ??
Dziekuje serdecznie za odpowiedzi Pozdrawiam ;)

pawl_s
06-09-2006, 12:02
Chodzi o to,ze z Tumax'em nie dziala TTL jesli go przekrecisz/podniesiesz. W takim wypadku bedziesz musiala dzialac w manualu. Z SB nie ma takich problemow. Jest tez pare rzeczy, np. wyzwalanie zdalne i TTL nie dziala. Sama musisz zdecydowac, czy Ci to potrzebne czy nie. Mi nie bylo, wiec go wzialem.

Pozdrawiam,
Pawel

PS:

czemu myślisz ze ja nie moge sie zabawić jak to to określasz w lampy np Metz jak ty to piszesz dla zaawansowanych
Chodzi glownie o to czy chcesz sie bawic w manualu, czy wolisz korzystac z automatyki.

admin
06-09-2006, 12:03
No tak... W najlepsze sobie dyskutujecie o lampach w dziale aparatow... I to moder. Eh...

Przenosze.

Kaleid
06-09-2006, 12:05
Jestem na ratunek :)

ALF
06-09-2006, 13:07
Blanka28, nie bierz tego do siebie, ale do błyskania trzeba mieć trochę doświadczenia, a zwłaszcza jak nie korzysta się z automatyki iTTLa itp...i nie trzeba być bląd włosą pięknością aby schrzanić zdjęcie :D
więc jednak stawiał bym na SB600 lub jeśli koniecznie chcesz obrywać uwagi za inność :P metza 54MZ4i - jest różnica w cenie, ale i wmożliwościach :)

Valdek_Tychy
06-09-2006, 13:14
No tak... W najlepsze sobie dyskutujecie o lampach w dziale aparatow... I to moder. Eh...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Sro 06 Wrz, 2006 ]

Tumax DPT386AFZ-N czy lepiej dołożyc i kupić SB600

zdecydowanie wybrałbym SB600 (patrz moja stopka) Tumax jest lampą jedynie współpracującą z nikonem a nie dedykowaną więc nie posiada wielu funkcji SB a dodatkowo obawiałbym się dokładności w powtarzalności błysku które w/g niektórych speców w tanich lampach różnią się nawet o 10-15% a poza tym nikon to nikon 8)

Blanka28
06-09-2006, 22:54
Dziekuje serdecznie ;)
jednak sie przekonałam wiec niestety trzeba dołożyć do Lampy Nikon SB 600 a nawet widzialam ja po 749 zł
Dziekuje serdecznie :) :mrgreen: :D

Kundzior
07-09-2006, 02:27
Tumax jak sama nazwa mówi to lampa tuman :) Tumanieje nawet mimo dedykacji :)

Metz albo Sabinka, nic innego bym nie brał pod uwagę na Twoim miejscu.

KECIF
07-09-2006, 08:34
Dziekuje serdecznie ;)
jednak sie przekonałam wiec niestety trzeba dołożyć do Lampy Nikon SB 600 a nawet widzialam ja po 749 zł

A gdzie widziałeś w takiej cenie :?:

Blanka28
07-09-2006, 13:10
Dziekuje serdecznie ;)

A gdzie widziałeś w takiej cenie :?:

A poszukaj dobrze w internecie to znajdziesz dokładnie z kosztami przesyłki kosztuje
Nikon SB 600 z kosztami 774 zł i wysłąne kurierem :)
A taka a propo to ja jestem kobieta :)
Pozdrawiam

Gawronnek
07-09-2006, 14:51
czemu nikt nie doradza Sigmy EF-500 DG Super mozna ja kupic poniżej 100 zł a jej funkcjonalnośc jest porównywalna z SB800

pn
07-09-2006, 15:19
czemu nikt nie doradza Sigmy EF-500 DG Super mozna ja kupic poniżej 100 zł a jej funkcjonalnośc jest porównywalna z SB800

Ja do swojej Minolty D7D mialem Tumaxa/Soligora - dziadostwo to jest straszne, fatalne wykonanie, rzezacy zoom, brak powtarzalnosci blysku. Lampa nie warta nawet zlotowki.

Sigmy sa lepsze, ale i tak daleko im do SB-600/-800

mad_mark
07-09-2006, 17:20
polecam SaBinki.
co do sigmy.. byl gdzies watek wczesniej nt. blekitnego przebarwienia (nie wiem czy odjiosilo sie to dokladnie do tego modelu) co oznacza kolejne niepewnosci przy wykonywaniu zdjec.

Gawronnek
07-09-2006, 18:37
pn, a na jakiej podstawi to twierdzisz? nie mma zamiaru ciąć się za Sigmą, ale mam mozliwość korzystania i z niej i SB800 poza trybem Commander nie widzę specjalnej różnicy, przynajmniej przy korzystaniu z D70

KECIF
07-09-2006, 20:42
A poszukaj dobrze w internecie to znajdziesz dokładnie z kosztami przesyłki kosztuje
Nikon SB 600 z kosztami 774 zł i wysłąne kurierem :)
A taka a propo to ja jestem kobieta :)
Pozdrawiam

WITAJ

Bardzo Cię przepraszam za pomyłkę płci (taki durnowaty jestem),
natomiast jestem przekonany że na ulicy na pewno nie pomyliłbym Cię z facetem :oops:
Co do pytania o miejsce zakupu to naprawdę dziękuję za pomoc 8)

pn
07-09-2006, 21:02
pn, a na jakiej podstawi to twierdzisz? nie mma zamiaru ciąć się za Sigmą, ale mam mozliwość korzystania i z niej i SB800 poza trybem Commander nie widzę specjalnej różnicy, przynajmniej przy korzystaniu z D70

Sigme tez mialem, niezla, ale powtarzalnosc blysku pozostawia sporo do zyczenia.

Profesjonalista
14-09-2006, 21:35
KUP se SB600

life
14-09-2006, 22:09
no to ja sie wybije :) kozytstam z Tumaxa tego z automatycznym zoom-eme i palinkiem obracanym w 2 osiach :) nie pracowalem z zadna sabina to nie ma porownania fakt autoamtyke Tumaxa mozna rozbic o kant d....y ale w manualu chodzi calkiem przyzwoicie :)

dzieki takim experymantom mozna troche sie nauczyc :P aa i co fajne to dziala w trybie slave wiec moge go wyzwalac zdalnie korpusem :) nawet mozna to traktowac jako tania alternatywe dla studia tym bardziej w plenerze (bez kabli i zasilania sieciowego)

shaddixx
19-09-2006, 23:14
To ja sie podłącze do tematu. Czy jest jakis sklep w warszawie gdzie bede mógł pomacać owego Tumaxa 386. Przejrzałem sklepy internetowe ale zaden nie ma przyzwoitego salonu w realu. Prosze o pomoc ponieważ juz z 2 miechy chodze za lampą i nie wiem co kupić.

marcelis
27-09-2006, 21:16
Witam
Też borykam się z decyzją co kupić
Padła tutaj wzmianka o lampie METZ 54MZ4i, ile to kosztuje czy jakiś sklep ją sprzedaje.?

Pytanie 2 czy to prawda że przy odchylonym palniku iTTL przestaje działać w TUMAX 368 ???

[ Dodano: Sro 27 Wrz, 2006 ]
Witam
Też borykam się z decyzją co kupić
Padła tutaj wzmianka o lampie METZ 54MZ4i, ile to kosztuje czy jakiś sklep ją sprzedaje.?

Pytanie 2 czy to prawda że przy odchylonym palniku iTTL przestaje działać w TUMAX 368 ???
dzięki

life
27-09-2006, 21:52
generalnie tumaxy dzialaja slabo w iTTL a odchylenie palnika to juz ostre niedoswietlanie :)

jesdnak model z manelem z tylu nawet niezle dziala w manualu, ja tylko tk go uzywam i efekty nie najgorsze wychodza :)

pawl_s
28-09-2006, 20:57
Po odchyleniu palnika musisz ustawic tryb manualny, w ktorym zdjecia wedlug mnie wychodza bardzo dobrze jak na moje amatorskie wymagania. Nie udalo mi sie w Tumaxie uzyskac dobrych wynikow na automatyce po odchyleniu. A jak sie ja zdejmie i wyzwoli wbudowana to tez ladnie swieci na manualu ;)