PDA

Zobacz pełną wersję : światło stałe czy błyskowe

fader_audio
19-04-2009, 23:21
Witam wszystkich.
Zamierzam zacząc bawić się w zdjęcia w pomieszczeniach, portrety, makro, itp. Chciałbym kupić sobie jakieś oświetlenie. Zależy mi na mozliwości regulacji mocy. Tu przypuszczam że jest to możliwe tylko w świetle błyskowym.
Do regulacji światła stałegoi bchybą będą potrzebne jakies specjalne żarówki??
Jako że nie znam się na chwilę obecną na tych rzeczach proszę o radę jakie oświtlenie byłoby lepsze.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

K.Piechowicz
20-04-2009, 00:24
Jeżeli chodzi o portrety polecam lekturę,

http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm

fader_audio
20-04-2009, 08:59
dzięki za link, będe miał chwilkę to poczytam.

koziołek_matołek
20-04-2009, 14:56
przydatne

Patio
20-04-2009, 15:22
i w jednym i w drugim masz możliwość regulacji mocy, stałe ma to do siebie żę podgrzewa atmosferę co czasem sie przydaje ... czasem ...

fader_audio
20-04-2009, 20:29
przeczytalem artykuł i myśle że bardziej jestem za błyskowym światłem. kosztowne są światła stałe z możliwością regulacji mocy świecenia, czy przypadkiem nie zmieniają one wtedy temperatury???
Jeszcze jedno zastanawiam się nad takim zestawem na początek http://www.allegro.pl/item612045267_zestaw_oswietleniowy_1x180_ws_plynna _regulacja.html. Pytani to jak najlepiej zsynchronizować to ustrojstwo z sb900 nie zamontowanej na aparacie. Czy SB zasterować lampą wbudowaną w trybie pracy "C", a z kolei błysk SB900 wyzwoli lampę studyjną??? D80 chyba nie posiada gniazda synchro z tego co pamiętam. Znowu jak połącze lampę po przez kostkę to raczej będzie problem wyzwolić znowu SB900. Nie bawiłem się jeszcze w taki sposób i proszę o wyjaśnienie bo nichaciałbym wydać kasy na darmo. A może po prostu lepiej dozbierać i kupić np. SB600??? Jeśli zamieszałem za bardzo to sorry. Pozdrawiam

rabijki
20-04-2009, 20:40
stale wcale nie musi sie grzac
stale tez mozna regulowac wylaczajac kolejne swietlowki
stale nie powoduje mrugniec chocby u amatorskich modeli.

jest wiele powodow na korzysc stalego
jest wiele na korzysc blysku
jest tez wiele takich watkow na forum gdzie wszystko jest wyjasnione

olo

ARdani
20-04-2009, 23:38
Witaj.
Z mojego małego doświadczenie portretowego, światło stałe jest przydatnie a nawet potrzebne. (szybciej i łatwiej pracuje AF). Ja na początku kupiłem 2 statywy oświetleniowe i żarówki błyskowe, parasole. Fajna zabawa, no i teraz powoli, powoli zamieniam sprzęt z żarówek na lampy.
Jeżeli chodzi o światło stałe to są odpowiednie świetlówki, które o 50% taniej niż w sklepach fotograficznych, kupisz w hurtowniach elektrycznych. Ostatnio oglądałem lampę światła stałego w sklepie i można wykonać taką lampę za 50% ceny, dooatkowo można zastosować sterowanie takiej lampy radiowo czyli ON-OFF oraz rozjaśnianie i ściemianie 0-100% ale to wszystko w zależności od potrzeb.

fader_audio
21-04-2009, 08:54
AF rzeczywiście lepiej by pracował, choć cały proces fotografowania będę wykonywał w jakimś oświetlenie pomieszczenia "np zwykła lampa na żyrandol" a tu AF mi pracuje ok. Do tej pory radziłem sobie ze zdjęciami przedmiotów lub makro za pomocą halogenów 2x150W, ale to pieroństwo się grzeje mocno i daje jakieś dziwne troche światlo. Dzięki za odpowiedzi, jeszcze przemyślę co i jak, Pozzdrawiam

ARdani
21-04-2009, 10:04
Dla oszczędnych:
Świetlówka o symbolu barwy 954 gdzie:
9 - współczynnki Ra oddawania barw, w tym przypadku 90% najwyższa z możliwych (100% tylko światło słoneczne)
54 - temperatura barwowa 5400K (chyba najlepsza do fotografii)
OSRAM 55W DULUX L LUMILUX DELUXE cena fabryczna netto 29,75/szt (wymiar świetlówki 53,30 cm)
Statecznik elektroniczny OSRAM QTP-DL do dwóch lamp cena fabryczna netto 98,00/szt
Gniazdo świetlówki 2G11 netto 2,50/szt
Uchwyt świetlówki netto 1,00/szt

Koszt oprawy 4 lampowej
4x29,75 = 119,00 netto
2x98,00 = 196,00 netto
4x2,50 = 10,00 netto
4x1,00 = 4,00 netto

razem 329,00 netto
+ trochę przewodów + jakaś skrzynka w której można zamocować świetlówki (inwencja własna)

i masz lampę światła stałego prawie profesjonalną, w sklepie taka oprawa kosztuje 655,00 netto.

Czornyj
21-04-2009, 10:08
Świetlówki dają światła tyle co kot napłakał i nawet jeśli mają podany przez producenta współczynnik 1000%, to ich widmo jest pikowate jak cholera. Dla przykładu - Philips Graphica Pro 965, Ra niby pow. 98%:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/CCFL.jpg)

ARdani
21-04-2009, 10:59
Te widmo jest dla temp. barwowej 6500K więc dla temp. 5400 widmo powinno być przesunięte w prawą stronę wykresu.
W przypadku Graphicy T6500K - 58lm/W wydajność jest trochę lepsza niż DeLuxa T5400K -55lm/W ale za to wymiary oprawy jest 2x mniejsza.
Graphica jest świetlówką liniową długość przy mocy 36W to 120cm a DeLux 55W długość to 53cm więc będzie wygodniejsza. Przy świetlówka liniowych można zastosować konwencjonalne elektromagnetyczne stateczniki (ok 10zł na 2 świetlówki) więc koszt oprawy znacznie spadnie.

fader_audio
21-04-2009, 13:00
Odnośnie mojego pytania, da się jakoś zrobić żeby bs900 (nie na stopce) błyskała razem z lampą błyskową studyjną??? Czy musze dokupić jakieś ustrojstwo do tego. To głowny powód ktory mnie powstrzymuje od kupna błysku. Ze swietlowkami ciekawy pomysł. tylko może pojawić sie problem przenoszenia 50Hz z sieci, przez co światło może być niezbyt stabilnę i widoczne przy niektórych czasach ekspozycji. Oczywiście jeśli są to takie świtlówki o jakich myslę.

Czornyj
21-04-2009, 13:03
Te widmo jest dla temp. barwowej 6500K więc dla temp. 5400 widmo powinno być przesunięte w prawą stronę wykresu.
W przypadku Graphicy T6500K - 58lm/W wydajność jest trochę lepsza niż DeLuxa T5400K -55lm/W ale za to wymiary oprawy jest 2x mniejsza.
Graphica jest świetlówką liniową długość przy mocy 36W to 120cm a DeLux 55W długość to 53cm więc będzie wygodniejsza. Przy świetlówka liniowych można zastosować konwencjonalne elektromagnetyczne stateczniki (ok 10zł na 2 świetlówki) więc koszt oprawy znacznie spadnie.

Oczywiście, że widmo 5400K będzie inne, ale również będzie pikowate.

A wydajność - jaka by nie była - to i tak będzie niewielka w porównaniu ze światłem błyskowym, więc w grę wchodzą długie czasy i praca ze statywu.

Odnośnie mojego pytania, da się jakoś zrobić żeby bs900 (nie na stopce) błyskała razem z lampą błyskową studyjną???

A czemu miałoby się nie dać? Przecież ma fotocelę...

ARdani
21-04-2009, 13:40
Ja bym zastosował światło stałe (bo jest łatwiejsze w opanowaniu w/g mnie) + lampę błyskową. Jeżeli chodzi o fotocelę to wyzwalała lampę przdbłyskami z lampy aparatu, więc zmianiłem na stopki z gniazdem PC (bo moje body nie posiada gniazda PC). Niestety wtedy są kable ale jutro dotrze do mnie wyzwalacz radiowy POWERLUX.
CZORNYJ a piki w czym przeszkadzają? nie mam doświadczenia z tym.

Jacek_Z
21-04-2009, 13:52
Odnośnie mojego pytania, da się jakoś zrobić żeby bs900 (nie na stopce) błyskała razem z lampą błyskową studyjną???
da się i nic dodatkowo nie trzeba kupować. Jak pisał Czornyj - sb800 ma wbudowana fotocelę. Trzeba lampę ustawić w tryb su4.

.. Jeżeli chodzi o fotocelę to wyzwalała lampę przdbłyskami z lampy aparatu, ....
bo niepotrzebnie body pracowało jako sterownik, w CLS. Wtedy sa przedbłyski. Nalezy pracować w lampie wbudowanej w trybie manualnym, wtedy przedbłysków brak. Albo wyzwalać inaczej - kablem, radiowo, IR.

fader_audio
21-04-2009, 14:11
Pytanie to zadałem bo sam sie już trochę zamieszałem w tym. SB900 wyzwalam przedbłyskiem, natomiast lampę błyskową studyjną błyskiem normalnym (w opisie pisze aby wyłączyć przedbłyski bo działa na pierwszy błysk). Teraz jeśli załącze tryb commander to błyśnie SB900 i teraz jeśli błyśnie to tym błyskiem wyzwoli lampę studyjną???
Zależy mi na sterowaniu bezprzewodowym, ale SB900 nie zamontowana na aparacie.

Jacek_Z
21-04-2009, 17:49
.. SB900 wyzwalam przedbłyskiem, no i nieprawidłowo, bo studyjne lampy sie odpalą razem z przedbłyskiem, czyli za wcześnie.
post wyżej pisałem jak to robić
powtarzam - lampa w body nie jako sterownik, a jako manual. Sb900 w tryb su4. studyjne sie odpalą razem z sb900 na swoich wbudowanych synchro (o ile je włączysz :) )

...natomiast lampę błyskową studyjną błyskiem normalnym (w opisie pisze aby wyłączyć przedbłyski bo działa na pierwszy błysk).

no własnie. Nie wilno miec przedbłysków, czyli w konsekwencji nie wolno sterować sb900.
SB ma być używana jako normalna lampa - z fotocelą. Ma ją wbudowaną, to inaczej poraca w trybie su-4.

Zależy mi na sterowaniu bezprzewodowym, ale SB900 nie zamontowana na aparacie.O CLS (oraz o TTL) zapomnij w studiu jesli chcesz używac lamp studyjnych. SB900 nie będzie sterowana. Ona po prostu zobaczy błysk i w trybie su4 się odpali. Moc określona manualnie.

Lampka w body w manualu, albo skoro masz radiówke - to radio podłączone do jednej z lamp studyjnych (tzn nadajnik na body, odbiornik do lampy studyjnej). O sb900 sie nie martw - o ile będzie w trybie su4 to sie odpali.

fader_audio
22-04-2009, 11:43
Jacek Z wielkie dzieki za konkretne wyjaśnienie, oczywiście spodziewałem że będę musiał w manualu focić. No chyba że sb600 dokupię ale to mnie drożej wyjdzie bo ceny teraz z kosmosu. Dużych wymagań nie mam. Na początek sb900 + jakiś zestaw błyskowy np 180Ws z fipers powinien wystarczyć. Potem zobacze jak mi to będzie szlo jeśli mnie wciągnie to będę dalej inwestował. jeszcze raz dzieki za wyjaśnienie pozdrawiam.

koziołek_matołek
25-04-2009, 00:47
sb600 znajdziesz za niecałe 700zł na foto -tipie, w porównaniu z poprzednią ceną -ponad 800zł to się opłaca, a czy cena z kosmosu? - Na przyjemności trzeba wydać:)

rabijki
25-04-2009, 08:28
tyle ze prace z sb 600 trudno nazwac przyjemnoscia.
do pseudostudyjnej roboty nadaje sie jak maluch na wesele.
z 3 ktore mialem spalily sie 2!!!
guzikologia nieintuicyjna nie ma nic wspolnego z komfortu pracy sb800.
mz ta lampa to porazka!!!
olo