PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] z ciekawości..

autograf
19-04-2009, 17:15
Takie dwa na jeden raz.

http://i43.tinypic.com/2lkb1ac.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/7453/kielce11.jpg

.

jendryn
19-04-2009, 21:21
Cóż... nie poszalałeś tym razem. Co prawda obróbka podnosi poziom tych zdjęc, jednak dla mnie są to proste nocne(wieczorne) pstryki miejskie bez większego przekazu

tomaszt81
09-05-2009, 01:22
za wikipedia "Winietowanie – wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia, lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem." Dlaczego ostatnio sztucznie dodawana winieta stala sie maniera? Co jest tematem tych zdjec? :)

autograf
09-05-2009, 02:38
tomaszt81 - co to jest wikipedia? Daj źródło, nie cytuj. Inaczej zdaje się, że nie wolno..

Aj tam od razu tematu się doszukujesz - otóż pokazuję po prostu jak JA widzę świat. W tym przypadku jak JA widzę centrum Kielc, albo jego skrawek. Oczywiście nie musi Ci się podobać i nic mi do tego. Twoje prawo. Nie po to pokazuję, by się onanizować nad ochami i ochami. Szukam konstruktywnych opinii i rzeczowego komentarza. Dobre i merytoryczne wskazówki także mile widziane. Jako kompletny amator z miłą chęcią przeczytam takie słowa. I szczerze mówiąc takie wolę.

Np: "kiepsko, bo to i tam to". Albo "ekspozycja czy też kompozycja do pupy".
Tak! Serio takie wole, niż np. takie w stylu "Dobre".

Bo jak przeczytam "kiepskie bo.." to wymienione co kiepskie. Wiem, co należy następnym razem poprawić, na co zwrócić uwagę, że kolory słabe, albo kadr.
Jak czytam "dobre", to nie nie wiem co jest dobre i co należy powielić lub też powtórzyć.

Z całym szacunkiem - napisz raz jeszcze - co jest fajne (o ile jest) a co jest złe. Co Tobie się nie podoba, lub co byś zrobił inaczej i/lub dlaczego.
Serio ciekaw jestem. Jak powiesz, o co chodzi, to się czegoś nauczę. Inaczej wciąż będę przebywał w wielkiej pupie... A dla mnie każda pomoc, najmniejsza sugestia i obiektywna wskazówka jest mile widziana.

Rozumiesz, o czym mówię?

tomaszt81
09-05-2009, 12:06
Te wszystkie slowa do mnie? :) Zrodlo jest podne: "za wikipedia". Robie zdjecia od listopada oficjalnie. Nie mam doswiadczenia w tej dziedzinie sztuki jeszcze:) Zarowno podpis, ramka jak i winieta sa manieryczne. Tego nie lubie, robienia czegos bo "jest taka moda". Ludzie sami sie spytaja, kto zrobil to zdjecie a nastepnie oprawia je w ramki jesli im sie spodoba ;) To centrum wyglada na wymarłe. Nie bylem nigdy w Kielcach, zrob zdjecia ktore mnie zacheca do odwiedzenia tego miasta, pokaza jego wyjatkowosc :) Pozdrawiam serdecznie, T.

autograf
09-05-2009, 12:34
Acha. To skoro chcesz żebym Cię przekonywał - to ja odpuszczam. Zupełnie nie mam takiego zamiaru. Zachęcać to mógłbym pocztówkami, folderami czy też opowieściami. Wydaję mi się, że te wyżej nie wyglądają jak pocztówki. No ale mogę się mylić.. Zdjęcia robię tylko dla siebie i mnie mają się podobać. Wystawiam pod ocenę, żeby się czegoś nauczyć a nie słuchać o manierach. Mogę? Nie lubisz ramek i podpisów. Winiet też. I super. A ja lubię. Widzisz w tym coś złego?

To centrum wyglada na wymarłe. - wreszcie ktoś zauważył.. Właśnie tak chciałem pokazać. Bez ludzi, bez życia. Sterylnie.
No to czekam na kolejne opinie.

P.S. Pozwolicie, że o ramce i podpisie przy SWOICH zdjęciach będę JA decydował? Maniery nie mają nic do tego.

Jarema
09-05-2009, 15:09
- wreszcie ktoś zauważył.. Właśnie tak chciałem pokazać. Bez ludzi, bez życia. Sterylnie.
No to czekam na kolejne opinie.

No i wyszło, że Tomasz zobaczył Kielce takie, jakie chciałeś nam pokazać. :)
Inna sprawa, że średnio mu takie Kielce przypadły do gustu, ale chyba po prostu oczekiwał czegoś innego, co sam napiasał:)

Co do podobania się zdjęć i zwlaszcza ich oceny w komentarzu- nie do końca się mogę z Tobą Dominiku zgodzić. Przecież zdjęcie to nie tylko poprawność techniczna. Można zrobić przecież bezbłędne z technicznej strony zdjęcie, które nikogo nie zachwyca. To nieszczęsne kryterium piękna nam tu włazi:).

Co do mojego zdania - zdjęcia są naprawde okej, ale na dłużej mi w pamięć nie zapadną.

Jak już tak lubisz, jak sie ktoś Ciebie czepia :):) to w pierwszym kadrze nie do końca do mnie przemawia to przecinające kadr drzewo i latarnia kawałeczek dalej. I chyba do niczego w wiecej JA przypczepić sie nie umiem.

pozdr;)

tomaszt81
09-05-2009, 16:49
bardzo agresywnie jak na kogos kto robi zdjecia dla siebie :) wyluzuj sie czlowieku :)

autograf
10-05-2009, 02:26
No i wyszło, że Tomasz zobaczył Kielce takie, jakie chciałeś nam pokazać. :)
Tak czy siak, wyszło na moje - zobaczył to co chciałem pokazać ;)

Przecież zdjęcie to nie tylko poprawność techniczna. Można zrobić przecież bezbłędne z technicznej strony zdjęcie, które nikogo nie zachwyca. To nieszczęsne kryterium piękna nam tu włazi:)
Trafiłeś w sedno. Zachwyca albo nie. Jednym się podoba, innym nie. I przecież o to chodzi właśnie.
Obiektywnie ma być, czyż nie tak?

Co do mojego zdania - zdjęcia są naprawde okej, ale na dłużej mi w pamięć nie zapadną.

Jak już tak lubisz, jak sie ktoś Ciebie czepia :):) to w pierwszym kadrze nie do końca do mnie przemawia to przecinające kadr drzewo i latarnia kawałeczek dalej. I chyba do niczego w wiecej JA przypczepić sie nie umiem.

pozdr;)
No i pięknie. Takie rzeczowe i konkretne słowa lubię. Prosto, stanowczo a przede wszystkim zrozumiale.
Dzięki Ci za to.

Na marginesie dodam, że mam z innej perspektywy - z całym drzewem - ale uwierz na słowo, to już nie jest to. Podłoga jakaś taka dziwna, punkt widzenia pospolity (nie twierdze, że zły, twierdze, że pospolity, wiesz z wysokości ok 180cm) więc zrobiłem to świadomie.
Wg mojej oceny drzewo to pikuś i je olałem.

bardzo agresywnie jak na kogos kto robi zdjecia dla siebie :) wyluzuj sie czlowieku :)

Człowieku, bądź łaskaw nie mówić mi co mam robić. Pokazałem zdjęcie by je ocenić/skomentować. Niczego więcej nie oczekuję.

Czekam na kolejne komentarze. Walić śmiało, lub jak w dym ;)

Zbyszek66
12-05-2009, 22:12
Na moje amatorskie oko to się budzą ze snu-Kielce.

autograf
12-05-2009, 23:00
Na moje amatorskie oko to się budzą ze snu-Kielce.

Blisko ;) Dzięki.