Zobacz pełną wersję : Jaki cennik za fotografowanie imprez?
Witam mam okazję być jednym z fotografów na różnych imprezach motoryzacyjnych i zostałem poproszony o wystawienie swojego cennika do poniedziałku . Najbliższa impreza będzie trwać ok 1/2 dni . Byłbym wdzięczny jakby ktoś orientował się w jakiej formie mam wystawić ten cennik (cena od zdjęcia czy ogółem wszystkie) i jakie ceny zazwyczaj są brane przez fotografów za udział w takich imprezach .
Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedzi .
Michał Jędrak
19-04-2009, 14:02
Podajesz za mało parametrów.
Jakie to imprezy?
Czy robisz dla jakiejś dużej firmy czy jakiegoś tam organizatora spod psiego ogona?
Ile trwa impreza?
Ile zdjęć potrzebują?
itd...
Według mnie, jeśli fotografujesz jakąś imprezę firmową to jest to koszt minimum 1500zł. Jeśli fotografujesz coś bardziej komercyjnego i zdjęcia będą wykorzystywane w celach komercyjnych, to wtedy minimum 2500zł, ale to też zależy. Bo wrzucenie na stronę organizatora to też komercyjne wykorzstanie, a publikacja w ulotkach też, jednak wtedy cena o wiele wyższa. Czyli, reasumując, możesz brać od 1500zł wzwyż za dzień.
Ale bardziej się dopytaj co do rodzaju imprezy, bo jak się okaże, że to jakaś mała imprezka i mało zdjęć, to może taniej, a jak kolejny jakiś tam BMW Sauber F1 pit stop to krzyknij 10,000
Dzięki za odpowiedź . Impreza dosyć prestiżowa bo będzie to premiera nowego auta z segmentu "luksusowych" czyli marki typu: audi czy bmw .
Dzięki za naprowadzenie mnie , wiem o co muszę ich jeszcze dopytać - mam tu na myśli właśnie do jakich celów będą dalej wykorzystywane zdjęcia .
Impreza trwa 2 dni jednak nie są zdecydowani czy będą potrzebowali mnie na jeden czy dwa dni . O ilości zdjęć nic nie mówili ile potrzebują .
Impreza F1 to nie jest więc 10 kafli to na razie odpada :) ale dzięki za ogólny szkic cen .
Pozdrawiam!