Zobacz pełną wersję : D90 i soczewka macro
Witam
zakupiłem soczewkę MAKRO +8 dedicated 67mm firmy Massa, dokręciłem ją do obiektywu 18-105, i nie mogę ustawić ostrości w manualu ani w auto.
Jestem początkującym w sztuce fotografii i to moje pierwsze kroki. czy coś źle robię czy soczewka jest zła ?
pozdrawiam
Seba
Karbulot
19-04-2009, 09:22
Popracuj nad odlegloscia. To znaczy zblizaj sie i oddalaj sam a nie tyklko krec pierscieniem. Makra z soczewka nie mozna robic z dowolnej pozycji. No i obiektyw ma troszeczke za krotka ogniskowa do dobrych zblizen.
gadzeciarz
19-04-2009, 10:38
Ja bym jeszcze dodał że z mojego doświadczenia takie soczewki wyśmienicie nadają się do robienia powiększeń ze starych fotografii,wybrane fragmenty zdjęcia właśnie za pomocą różnych soczewek +1,2,4,8,10. Można też łączyć je ze sobą.
fotografując powierzchnie płaskie przy pomocy soczewki efekt jest całkiem akceptowalny!
Gorzej jeżeli pstrykamy ,,robaczki,, tu ogromnie trudno uzyskać dość ostre zdjęcie.
Soczewki to w moim przekonaniu dobra zabawa w makro,ale tylko zabawa!
Karbulot
19-04-2009, 12:11
Z pewnoscia. Ale zdaje mi sie, ze kazdy zaczynal swoje makro wlasnie od soczewek. Nim wydam ponad 6 tysiecy koron (3 tysiace zlotych) na Nikkora AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR, wole najpierw sprawdzic, czy makro lezy w mojej naturze, a ja nadaje sie do robienia zdjec makro. Mozna sie latwo zniechecic, wiec lepiej zamiast kupowac szklo wartosci puszki D90, lepiej napierw tyansza alternatywa sprawdzic, czy makro bedzie tym, co tygrysy (czyli my) lubia najbardziej. A najtaniej bedzie to sprawdzic za pomoca soczewki lub pierscieni. Tylko trzeba uwazac, aby nie sparzyc sie kupujac szajs jak tutaj pisalem - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95414 . Ja polecam Raynoxy, to sprawdzona marka, wielu uzytkownikow sobie chwali. Sam takowy mam i jestem z niego zadowolony.
mateo912
19-04-2009, 12:31
Karbulot moim zdaniem najłatwiej i najtaniej z bardzo dobrymi efektami sprawdzić czy "czy makro bedzie tym, co tygrysy (czyli my) lubia najbardziej" jest kupno choćby heliosa 44m-4 + pierścienie pośrednie m42 + przejściówka bez soczewki Spokojnie zmieścisz się w 100zł a efekty będą tak dobre jak tylko dasz rade wykorzystać ten zestaw:)
Edit:
tu masz efekty: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94417 chociaż to moje pierwsze kroki w makro wyszło chyba nie najgorzej :)
K.Piechowicz
19-04-2009, 13:03
zamiast soczewki to do dla początkujących kroków może obiektyw sigmy - taki jak w podpisie moim czy meteo, używke idzie dość tanio kupić nawet do ok 350 zł, a jak kupujesz to z symbolem APO, gdyż ma niższe aberracje chromatyczne :> przykłady zdjęć tymże obiektywem u mnie na blogu w ostatnim wpisie
mateo912
19-04-2009, 13:56
K.Piechowicz no ale nie oszukujmy się to makro w Sigmie to jest tylko makro z nazwy:D
Karbulot
19-04-2009, 14:27
mateo912, calkiem niezle Twoje fotki. Chociaz te dwie ostatnie dwie to raczej nie makro, a mocniejszy zoomik (150-200 mm). W sumie ja mam z kolei takie osiagi - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93697 (polecam druga strone tego topiku). To jest z kolei robione Raynoxem, ktory ma ta przewage nad pierscieniami, ze moge szybko go sciagnac i robic fotki z obiektywu. W sumie z makrem to sie wstrzymuje do lata, kiedy bedzie wiecej owadow. A wtedy moze Cie wyzwe na pojedynek makrowy ;) .
mateo912
19-04-2009, 14:32
ostatnie zdjęcie to tak robione sigma 70-300 w trybie macro lecz przedostatnie heliosem z pierścieniami :)
Co do Twoich wyników to już widziałem ten wątek i najbardziej mi się piórko podobało:)
Karbulot
19-04-2009, 14:33
No akurat to piorko to byla zwykla zblizeniowka Nikkorem 55-200 :) .
gadzeciarz
19-04-2009, 18:38
http://foto.recenzja.pl/foty/wazka-163-a5950c853fce9cbf1cde6242958036ce.jpeg
tak właśnie wygląda zabawa soczewką +10 nikkor 18-200mm.
Taka ciekawostka jak to się mówi, ,,prawie dobrze,, no właśnie o to prawie chodzi.
piotrzuraw
19-04-2009, 19:25
:) jesli masz na mysli makro i nie masz ochoty duzo wydawac to proponuje nikora 50 F1.8 i do tego za grosze dokupic pierscien odwrotnego montazu szkla. Super efekty i tanio.