Zobacz pełną wersję : PS - tylko sam efekt na warstwie
FlashGordon
19-04-2009, 09:10
Spotkałem się ostatnio z twierdzeniem, że w PS na warstwie można zrobić tylko sam efekt (np. rozmycie), tak aby dotyczyło to warstwy/warstw niżej. Poszukałem trochę w necie... i nic nie znalazłem. Sęk w tym, że gość, który mi o tym powiedział, jest święcie przekonany, że widział coś takiego, ale nie pamięta, jak to się robiło, przy czym - choć mistrzem szopa nie jest, to trochę rzeczy w nim robi.
Czy ktoś z Was, moi rostomili, może mi powiedzieć, czy jednak JEST to możliwe? Mnie się wydaje, że nie, ale może po doinstalowaniu jakiegoś dodatku...
Założenia w każdym razie są takie:
1. warstwa jest pusta jest na niej tylko zastosowany efekt
2. na warstwie można korzystać z maski - działa to na zakres zastosowania efektu
3. no i nie jest to blending options + fill=0% ani też warstwa korekcyjna. Chodzi o np. gaussian blur.
a co za problem zrobić kopie warstwy albo zaznaczyć co się tam che (twarz) zrobić z tego nową warstwę rozmyć i dać maskę??
pewnie chodziło o obiekty inteligentne do nich można stosować filtry, w sposób podobny do opisywanego przez Ciebie. można je wyłączać i włączać w każdej chwili bez uszczerbku na oryg. warstwie.
Oprócz smart filter (http://www.photoshopessentials.com/photo-editing/smart-filters/apply_smart_filters.php) czyli niedestrukcyjnego filtra wyglądającego jak warstwa (z własna maską) można też używać warstw korekcyjnych (http://www.myjanee.com/tuts/adjlay/adjlay.htm).
Oprócz tego każdą warstwę zawsze można przełączyć tak, żeby wpływała tylko na warstwę pod nią: przytrzymujesz Alt, wskazujesz na granicę między tymi warstwami i klikasz. Wyższa warstwa będzie od tej pory "wcięta" i będzie oddziaływać tylko na warstwę poniżej.
FlashGordon
19-04-2009, 21:41
A niech to... Żyłem sobie w mrokach Średniowiecza, a tu taka przydatna i fajna rzecz. No i dostępna już od jakiegoś czasu! Człowiek jednak jak się czegoś nauczy raz to potem do nowego muszą go końmi ciągnąć...
Andy, Mikołaj (mimo, że w Ciebie nie wierzę ;)) - dziękuję! O to właśnie chodziło.
Warto jeszcze zaznaczyć że opcja jest od wersji CS3 w mojej CS2 nie ma albo przynajmniej nie widziałem czegoś takiego.
...
Oprócz tego każdą warstwę zawsze można przełączyć tak, żeby wpływała tylko na warstwę pod nią: przytrzymujesz Alt, wskazujesz na granicę między tymi warstwami i klikasz. Wyższa warstwa będzie od tej pory "wcięta" i będzie oddziaływać tylko na warstwę poniżej.
to sie nazywa grupowanie warstw...
to sie nazywa grupowanie warstw...
Nie, to się nazywa Clipping Mask.
Grupę warstw tworzymy wybierając z menu palety warstw "new group".
Tworzy nam się kontenerek, do którego możemy wrzucać warstwy.
Warstwy oddziaływują na siebie tylko wewnątrz kontenerka, a na cały dokument PS oddziaływuje efekt działania całego kontenerka. Taki kontenerek może mieć własną maskę - użyteczna rzecz, bo jedna maska działa na grupę warstw.
Cały kontenerek można zamienić na Smart Object i wtedy przypisywać do niego Smart Filters.
Clipping Mask od grupy rózni to, że w pierwszym przypadku kilka warstw możemy "przypisać" jako "korektory" tylko jednej warstwy, a w drugim - kontenerek grupy może swoją maską i swoimi Smart Layers korygować od razu kilka warstw.
Clipping Mask jest w PS conajmniej od wersji PS5 ( 1998 ), kiedy to uczyłem sie PS-a :-) Grupowanie pojawiło sie dopiero w CS