Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kobieta bez łokcia
Roman K.
18-04-2009, 22:09
Proszę o analizę zdjęcia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.romankozak.com/galeria/albums/userpics/RK1_3437.jpg)
Vespalock
18-04-2009, 22:12
Łojezu. Ona nie ma łokcia... ;)
Roman K.
18-04-2009, 22:12
Gratuluję błyskotliwości ;)
Ale w sumie fajne, promienne , erotyzujące...
Ale w sumie fajne, promienne , erotyzujące...
hmmm no ja sie nie zgodze.. moge... zdjecie nie zatrzymalo mnie ani na sekunde niestety
modelka z potencjalem wiec meczyc meczyc....
Roman K.
18-04-2009, 22:20
Moim zdaniem, nie pasuje czarny zamek błyskawiczny po prawej stronie miednicy modelki. Miałem nadzieję, że pierwej to zostanie wytknięte :|
hmmm no ja sie nie zgodze.. moge... zdjecie nie zatrzymalo mnie ani na sekunde niestety
Kolega przyzna, że sprawa odbioru jest wielce subiektywna;0
Roman K.
18-04-2009, 22:25
zdjecie nie zatrzymalo mnie ani na sekunde niestety
Bardzo ciekawe spostrzeżenie, za co serdecznie dziękuje. Mam w dalszej perspektywie kilka pomysłów. Może wówczas uda się lepiej ;)
Vespalock
18-04-2009, 22:29
Dokładnie. Ta fota nie przykuwa uwagi ale dziewczyna, nawet w tym stroju (lub możne w szczególności w tym) jest bardzo fotogeniczna.
Kolega przyzna, że sprawa odbioru jest wielce subiektywna;0
zgadza sie.. kim jest dla ciebie ta urodziwa modelka ?? dziewczyna córka siostra zona ??
Roman K.
18-04-2009, 22:42
zgadza sie.. kim jest dla ciebie ta urodziwa modelka ?? dziewczyna córka siostra zona ??
Sorry, że się wtrącę. Powyższa wypowiedź jest zbyt mocno naładowana emocjami. To tylko zwykłe zdjęcie, zrobione po amatorsku. Mimo to, przedstawia jakiś wizerunek. Zatem proszę o wyłącznie merytoryczną krytykę fotografa.
Sorry, że się wtrącę. Powyższa wypowiedź jest zbyt mocno naładowana emocjami. To tylko zwykłe zdjęcie, zrobione po amatorsku. Mimo to, przedstawia jakiś wizerunek. Zatem proszę o wyłącznie merytoryczną krytykę fotografa.
nie masz racji pytanie moje nasowa odpowiedz do subiektywnego oceniania zdjec jak i do bardzo personalnego podejscia...
ja mojej bliskiej osobie nigdy nie zrobilem ladnej foty choc kazda mi sie podobala bardzo...
do modelki "obcej" podchodze jak do zadania i jestem bardzo subiektywny w wyborze prac ktore dostaje klient
Roman K.
18-04-2009, 23:05
ja mojej bliskiej osobie nigdy nie zrobilem ladnej foty choc kazda mi sie podobala bardzo...
To bardzo subiektywny punkt widzenia, co szanuję bez reszty. Tutaj jednak, zapodając to zdjęcie, liczę na konstruktywną krytykę mojej persony, jako osoby wyłącznie odpowiedzialnej za pracę.
Roman K.
18-04-2009, 23:16
Ta fota nie przykuwa uwagi ale dziewczyna, nawet w tym stroju (lub możne w szczególności w tym) jest bardzo fotogeniczna.
Nie rozumiem, co znaczy "możne w szczególności w tym", ale jeszcze bardziej nie rozumiem intencji wypowiedzi dotyczącej zdjęcia, które "nie przykuwa uwagi"
Kraftsman
18-04-2009, 23:33
Podoba mi się udana walka ze światłem słonecznym. Jakaś blendka z lewej musiała być bo chyba nie ciągnąłeś tego z pliku. Pomimo niedoskonałości kadru zdjęcie - także dzięki modelce - zatrzymuje oko. Z tym erotyzowaniem to lekka przesada, choć domyślam się co autor tego komentarza miał na myśli.
Roman K.
18-04-2009, 23:53
Właśnie, właśnie - walka ze światłem. Trafiłeś w sedno. Ostre światło słoneczne po środku parku. Normalny, weekendowy dzień. Masz tylko to, co w plecaku: aparat, Lastolite i trochę chęci. Masz kobietę, z której chcesz wydobyć to, co ją wyróżnia spośród tysięcy - to jest twoje zadanie. Uda się lepiej lub gorzej. Ale po jakie licho opowiadać w komentarzach o żonach, córkach, znajomych? To jakiś przejaw chorobliwych kompleksów.
Fotografowałem przy użyciu obiektywu 50/f1.4, i modelującym światło blendą Lastolite. Wszystko w warunkach polowych. Jaka tu filozofia? Ano taka, że masz ruszyć wyobraźnię - nic więcej.
Vespalock
19-04-2009, 00:05
Nie rozumiem, co znaczy "możne w szczególności w tym"
Nie wiem jak Ci to prościej napisać... Chodzi o to, że strój bardzo pasuje do modelki i podkreśla to, w jaki sposób chciałeś ją pokazać. Dla rozwiania kolejnych wątpliwości - to było na plus.
ale jeszcze bardziej nie rozumiem intencji wypowiedzi dotyczącej zdjęcia, które "nie przykuwa uwagi"
Przeciętne kobiety nie przykuwają uwagi, podobnie jak przeciętne samochody i przeciętne zdjęcia. Takie jak to Twoje.
downunder
19-04-2009, 00:09
Walka ze światłem - na "+"
Kadr, "wykorzystanie potencjału modelki" - cokolwiek byś przez to zrozumiał, na zdecydowany "-"
IMO trzeba wziać sobie do serca uwagi i zacząć od początku. ;)
Roman K.
19-04-2009, 00:26
Przeciętne kobiety nie przykuwają uwagi, podobnie jak przeciętne samochody i przeciętne zdjęcia. Takie jak to Twoje.
Hm, to po jakie licho wypowiadasz się w ty wątku, hę?
Roman K.
19-04-2009, 00:29
Walka ze światłem - na "+"
Kadr, "wykorzystanie potencjału modelki" - cokolwiek byś przez to zrozumiał, na zdecydowany "-"
IMO trzeba wziać sobie do serca uwagi i zacząć od początku. ;)
Problem polega na tym, że konstruktywnych uwag jak na lekarstwo. Dominuje bicie piany, w co wpisujesz się znakomicie. Gratulację.
Vespalock
19-04-2009, 00:40
Hm, to po jakie licho wypowiadasz się w ty wątku, hę?
Hę? ;] Najpierw Ci napisałem, że modelka ma potencjał, którego nie wykorzystała ta fota i poradziłem za Hanibalem zrobić kolejne ujęcia... Napisałem to może zbyt zawiłym językiem, przez co nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi... Zadałeś pytanie "o co chodzi" więc Ci na nie odpowiedziałem. Ot, dlatego właśnie się wypowiadam w niniejszym topiku: z grzeczności aby nie pozostawić wątpliwości. ;)
Widzę, że jesteś jedną z osób, które nie przyjmują wszelkiej krytyki. Nie tędy droga... Po co pokazujesz swoje zdjęcia, skoro czujesz się urażony negatywnymi wypowiedziami?
Downunder wypowiedział się bardzo konkretnie, napisał co mu się podoba a co nie... Nie rozumiem, jak możesz to traktować jako "bicie piany"...
Zbigniew
19-04-2009, 00:42
Ogólnie zdjęcie w porządku i technicznie wg mnie dobre. Podoba mi się wykorzystanie światła zastanego jako "hairlight" i dobłyśnięcie zdalne (tak przynajmniej ono wygląda). Uwagi:
1) Kadrowałbym inaczej - w poziomie i ciął powiedzmy tak na wysokości poniżej piersi - ale to ja.
2) Trochę bardziej błysnąłbym, aby odciąć więcej światła zastanego
3) Popracowałbym w obróbce nad wyrównaniem jasności i kolorystyki skóry twarzy
Więcej uwag nie stwierdzono :)
Roman K.
19-04-2009, 01:10
Hę? ;] Najpierw Ci napisałem, że modelka ma potencjał, którego nie wykorzystała ta fota i poradziłem za Hanibalem zrobić kolejne ujęcia...
Wybacz, ale jeśli ktoś do mnie pisze, że "czegoś nie wykorzystała ta fotka", to z dużym prawdopodobieństwem mogę czegoś nie zrozumieć. Po prostu - inna szkoła.
Hę? ;]Napisałem to może zbyt zawiłym językiem, przez co nie zrozumiałeś sensu wypowiedzi...
Zdecydowanie, tak.
Hę? ;]
Zadałeś pytanie "o co chodzi" więc Ci na nie odpowiedziałem. Ot, dlatego właśnie się wypowiadam w niniejszym topiku: z grzeczności aby nie pozostawić wątpliwości. ;)
Grzeczność polega m.inn. na tym, aby nie bić piany w topikach, które Cię nie interesują.
Widzę, że jesteś jedną z osób, które nie przyjmują wszelkiej krytyki. Nie tędy droga... Po co pokazujesz swoje zdjęcia, skoro czujesz się urażony negatywnymi wypowiedziami?
Nie ma takiej opcji - jeśli masz coś sensownego do powiedzenia na temat zdjęcia. Na razie bijesz pianę, niczym małolata na gadu, gadu.
Downunder wypowiedział się bardzo konkretnie, napisał co mu się podoba a co nie... Nie rozumiem, jak możesz to traktować jako "bicie piany"...
Właśnie zastanawiam się nad tymi plusami i minusami. Myślę, że można było to lepiej napisać. Ale chyba rozumiem - staram się.
Ogólnie zdjęcie w porządku i technicznie wg mnie dobre. Podoba mi się wykorzystanie światła zastanego jako "hairlight" i dobłyśnięcie zdalne (tak przynajmniej ono wygląda). Uwagi:
1) Kadrowałbym inaczej - w poziomie i ciął powiedzmy tak na wysokości poniżej piersi - ale to ja.
2) Trochę bardziej błysnąłbym, aby odciąć więcej światła zastanego
3) Popracowałbym w obróbce nad wyrównaniem jasności i kolorystyki skóry twarzy
Więcej uwag nie stwierdzono :)
No wreszcie...
Chyba zacznę wierzyć w moderatorów ;)
Zdjęcie dopaliłem lampą zamontowaną na korpusie, maksymalnie redukując moc błysku, aby wydobyć jasny kolor koszuli. Z lewej strony ustawiłem blendę opartą o plecak, jako kontrę dla ostrego światła słonecznego. Miał być efekt jasnego kadru i świeżości kompozycji. Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć, bo modelka niezawodowa. Z tego wybrałem tylko te, z których udało mi się wyłuskać osobowość kobiety. Obróbka w programie Capture sprowadzona do minimum.
Vespalock
19-04-2009, 12:37
Grzeczność polega m.inn. na tym, aby nie bić piany w topikach, które Cię nie interesują.
Możesz być pewien, że po raz ostatni wypowiedziałem się w jakimkolwiek Twoim topiku. Są ludzie, z którymi nie da się dyskutować. Ciekawe co byś pomyślał o moderatorach, gdyby Zbigniew napisał, że fotka mu się nie podoba lub wymienił jakiś jej mankament.
I rada na przyszłość: jak cytujesz czyjąś wypowiedź to rób to dokładnie, bez wykrawania słów spomiędzy czy doklejania takich, których w danym cytacie być nie powinno. Ale to już nie ważne.
PS. masz doświadczenie w biciu piany z małolatami na gg?
Roman K.
19-04-2009, 12:55
Proponuję kompromisowe rozwiązanie sporu. Widzę, że mieszkasz w moim mieście powiatowym. Sugeruję wspólny plener, gdzie będziesz mógł wykazać się doświadczeniem. Bo widzisz, jeśli ktoś po jednym zdjęciu, i to w dodatku takim, które "nie przykuwa uwagi", potrafi określić potencjał modelki, to jest albo geniuszem fotografii, albo po prostu zwykłym klepaczem w klawiaturę, który sam nie rozumie, o czym pisze.
Krytyka mi nie straszna, ale niech to będzie przynajmniej logiczne. Rozumiem, że zdjęcie może się nie podobać, ale trzeba to jeszcze z sensem opisać. Jeśli tego nie potrafisz, to po prostu napisz, że się nie podoba, i już.
Kolega Zbigniew wcale nie napisał, że zdjęcie się podoba - wręcz przeciwnie. Ale najistotniejsze i najbardziej wartościowe dla każdego autora jest to, że precyzyjnie określił mankamenty. Tym właśnie różni się konstruktywna krytyka, od bicia piany.
Vespalock
19-04-2009, 13:10
Sądząc po sposobie w jaki się wypowiadasz myślę, że nie miałbym ochoty spędzać z Tobą czasu na plenerze. Przecież i tak wszystko wiesz lepiej.
A fotkę oceniłem przez pryzmat Twoich poprzednich zdjęć, które robiłeś tej modelce. I były one dużo lepsze.
No ale miałem się już nie odzywać. Wszystko co mówię to "bicie piany", cokolwiek to znaczy.
hehe to może jakiś pojedynek na łamach forum.
Swoją drogą jak wstawia się zdjęcie, to trzeba być przygotowanym na wszelką krytykę. Bo odnoszę wrażenie jakby Vespalock powiedział że zdjęcie jest wyjątkowe to byłoby ok bez żadnych uwag ze strony autora. A że powiedział, że jest przeciętne - to jest bicie piany. Ludzie... więcej dystansu do siebie, modelek i swoich prac :)
Roman K.
19-04-2009, 13:35
hehe to może jakiś pojedynek na łamach forum.
Jestem jak najbardziej za. Może być nawet z tą samą modelką. Ino adwersarz jakoś niezdecydowany...
Co do krytyki, już się wypowiadałem.
Dziewczyna fotogeniczna do potęgi setnej. I dobrze że chce pozować - spodziewam się dalszych wspaniałych sesji.
Jak piękna dziewczyna, to i niedostatki ujdą. Nikt nie jest doskonały, na każdym zdjęciu można się dopatrzyć tego i owego, a są forumowicze którze niezależnie od jakości zdjęcia punktują każdy drobiazg, i jak się patrzeć na ich wypowiedzi, to żadne zdjęcie nie jest wystarczająco dla nich dobre. I to jest irytujące.
Tyle jest pstrykactwa ostatnio na forum, że uważam że każde zdjęcie ponad poziom tego pstrykactwa powinno być docenione. Uważam że jako krytycy powinniśmy zachęcać do dobrych zdjęć, nagradzać komentarzami dobre chęci podparte pracą (i pięknymi modelkami :)). A nie punktować, punktować, punktować!! Punktujcie sobie swoje tyłki, ale zdjęcia ponad froumową przeciętność nauczcie się docenić pozytywnymi komentarzami.
Zbigniew
20-04-2009, 23:39
Bardzo dobrze powiedziane (napisane). Zgadzam się w 100%.
Roman K.
20-04-2009, 23:55
Dzięki, dzięki - swiatło :)
To był plener bardziej spontaniczny, niż zaplanowany. A ja, tylko wykorzystałem chwilę, i wszystko, co udało się spakować do plecaka. Same zdjęcia są tylko skutkiem ubocznym miłego dnia ;)
Myślę, że tak powinno traktować się hobby.
Vespalock
21-04-2009, 09:03
Światło. Osobiście bardzo cenię sobie Twój komentarz, który zawsze jest rzeczowy i konkretny ale widzę ostatnio zwrot o 180 stopni. O ile dotąd byłeś wyjątkowo ostrym krytykiem, o tyle Twoje ostatnie wypowiedzi coraz bardziej do tego stereotypu przestają pasować.
Tyle jest pstrykactwa ostatnio na forum, że uważam że każde zdjęcie ponad poziom tego pstrykactwa powinno być docenione. Uważam że jako krytycy powinniśmy zachęcać do dobrych zdjęć, nagradzać komentarzami dobre chęci podparte pracą (i pięknymi modelkami :)).
Nie przesadzasz trochę? Mamy się zachowywać jak na obiedzie u teściowej? Z nietęgą miną wciskać kolejne dokładki i powtarzać przy tym: pycha, pycha?
Nie uważam siebie za osobę z niewiem jakimi kwalifikacjami. Ale mam swój zmysł estetyki i podstawy. Autor niniejszego wątku został zachęcony przeze mnie do kolejnych zdjęć z tą modelką, bo podobnie jak Ty, dostrzegłem w niej niewykorzystany potencjał, w odpowiedzi na co zostałem pojechany od Ubijacza Piany. Dziękuję za taką dyskusję.
Światło. Osobiście bardzo cenię sobie Twój komentarz, który zawsze jest rzeczowy i konkretny ale widzę ostatnio zwrot o 180 stopni. O ile dotąd byłeś wyjątkowo ostrym krytykiem, o tyle Twoje ostatnie wypowiedzi coraz bardziej do tego stereotypu przestają pasować.
Zasada krytyki jest taka, że ogólna wartość zdjęcia w oku krytyka powinna być bezpośrednią pochodną napisanej krytyki. Zatem jeśli ktoś nic nie pisze pozytywnego tylko punktuje, więc według tej krytyki zdjęcie jest do kosza, prawda?
Jak uważasz że zdjęcie jest dobre, ale mo to i tamto, to napisz że jest dobre ale ma to i tamto. Ale jak pominiesz to że jest dobre, a skupisz się tylko na tym i tamtym, to znaczy że według Ciebie zdjęcie jest do d....
A wybacz, nie ma takiego kryterium według którego to zdjęcie jest do d.... No może według profesjonalnych magazynów, ale jeśli takie przyjmiemy kryteria, to całe to forum NKP jest do natychmiastowej kasacji.
Tak więc dopasujmy ton i język krytyki to faktycznej odbieranej wartości zdjęć.
Zbigniew
21-04-2009, 09:11
Vespalock - wypowiadasz się siódmy raz w tym wątku i po raz siódmy nie piszesz konkretów, porad, itp. - dziwisz się, że jesteś "jechany od Ubijacza Piany" ? Napisałbyś w punktach co Ci nie odpowiada, na co autor powinien zwrócić uwagę, co poprawić, itp. Pisanie, że fotka jest przeciętna, nie pomaga jej autorowi w robieniu progresu w zdjęciach. Gdybyśmy mieli wszyscy nieprzeciętne, zawodowe zdjęcia, to spotykalibyśmy się na wystawach, a nie na forum.
Roman K. - zazdroszczę modelki :) nie jestem specem więc nie powiem Ci w punktach co nie tak, ale zdjęcie (mimo braku łokcia) mi się podoba, właśnie dzięki ślicznej, naturalnej modelce i ładnemu światłu. Domyślam się, że dzień w parku spędziliście miło :)
Pzdr
Kijas
Vespalock
21-04-2009, 18:03
Zasada krytyki jest taka, że ogólna wartość zdjęcia w oku krytyka powinna być bezpośrednią pochodną napisanej krytyki.
W sumie zgodzę się z Twoim twierdzeniem. Sam wyznaję podobną zasadę ale została ona zweryfikowana przez innych użytkowników tego forum... Wiesz, "jeśli wejdziesz między wrony musisz krakać tak jak one". Zaobserwowałem tu takie a nie inne zwyczaje i się im poddałem. Wezmę sobie to jednak do serca i postaram w przyszłości nie dopasowywać sposobu wypowiedzi do przedmówców.
Vespalock - wypowiadasz się siódmy raz w tym wątku i po raz siódmy nie piszesz konkretów, porad, itp.
Już ósmy :twisted:
A tak na serio, Zbigniew, rozumiem o co Ci chodzi, zgadzam się z Tobą i następnym razem spróbuję pisać bardziej techniczne porady i uwagi.
Na marginesie, koledzy, mówcie do mnie Vespa... niestety jakaś martwa dusza zajęła mi już tego nicka.
Czy mogę sobie zaprenumerować wszystkie przyszłe sesje z Danusią?
Władca Pixeli
22-04-2009, 07:30
Proponuję odwiedzić np. stronę
http://www.pirellical.com
pooglądać kalendarze z ostatnich lat z szczególnym uwzględnieniem wszelkiego rodzaje cięć na zdjęciach :mrgreen:
i ponownie powrócić do dyskusji.
Roman K.
22-04-2009, 10:11
Czy mogę sobie zaprenumerować wszystkie przyszłe sesje z Danusią?
A proszę bardzo. Następne będzie z dedykacją ;)