PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić ?

frugo
18-04-2009, 19:53
Piszę gdyż mam pomysł na wykonanie zdjęcia ale boję się wykonać sam bo nie chce zdjecia zepsuć.
Dysponuję zaawansowanym kompaktem tak jak niektórzy mogą już wiedzieć z innego tematu i z tego samego tematu wiedzą dlaczego jestem tu zarejestrowany. Postanowiłem że skoro są tutaj obeznani ludzie w tym temacie to zapytam o pomoc.
A teraz do sedna, zdjęcie ma interpretować słowo "wolność" dwóch facetów od pasa w góre ubrani na galowo, w dół bokserki i eleganckie buty trzymają hamak na którym leży dziewczyna ubrana na biało(kolor ogólnie uwazany za kolor wolności) trzymająca kieliszek szampana lub wina. Do tego dochodzą drzewa dookoła zaopatrzone po całości w białe kwiaty. Daję tyle szczegółow gdyż proszę o rade. Na co nastawić ostrość, jaką przesłonę ustawić czy zrobić efekt rozmazania tła jeżeli tak to co ma być wyostrzone.

Z góry dziekuje za pomoc. :)

bahuone
18-04-2009, 20:07
to juz zalezy od tego jaki efekt chcesz uzyskac dajac mala glebie ostrosci wyszczegolnisz np modelke i ladnie rozmyjesz tlo. Wszystko zalezy od przekazu co bedziesz probowal przeklazac ogladajecemu to zalezy tylko od ciebie kazdy ma inna wizje tej samej sceny. takie moje zdanie

frugo
18-04-2009, 20:10
generalnie chce zdjecie zrobić zza pleców jednego z facetów zapomniałem dodać :) i chyba od tyłu modelki czyli zza tego faceta co trzyma hamak zza jej pleców ;)

bahuone
18-04-2009, 20:18
a jestes jakos ograniczony czasowo? lub w jakis inny sposob. a nie lepiej bylo by zrobic centralnie aby bylo widac calosc ekspozycji tylko ustawic jak najmniejsza przyslone i tylko wyostrzyc na modelke aby panow juz GO nie lapalo? jezeli masz mozliwosci czas itp popropboj roznych ustawien kadrow potem poprzegladaj zobacz co ci sie podoba i wybierz jak bedzie najatrakcyjniej. gotowego przepisu ci nikt nie poda.

frugo
18-04-2009, 20:20
wiadomo że nikt mi nie poda gotowego przepisu, chodziło mi własnie o to czy ustawić ostrość na modelke i zmniejszyc przysłone czy dać najwieksza i objąć wszystkich GO :)

bahuone
18-04-2009, 22:29
to zalezy co chcesz przekazac ogladajacym zmniejszajac go wyszczegolniasz np modelke co jest glownym tematem (chyba) tego zdjecia i na kobiecie beda sie przedewszystkim koncentrowac ludzi, gdzie przy maly GO tlo jest bardzo rozmyte co powoduje ze powinno mniej odciagac uwage od glownego tematu zdjecia. jezeli masz mozliwosc zrob i tak i tak potem wybierzesz co bedzie ci bardziej pasowalo.

maroo_s
18-04-2009, 22:35
Zależy jeszcze jakim dysponujesz kompaktem (ogniskowa-zoom) i co on potrafi.
Próbuję sobie wyobrazić ten kadr i w mojej głowie widzę ostrość na modelkę i kieliszek z winem, jeżeli GO będzie płytka to przy ujęciu wzdłuż ciała modelki możesz nawet rozmyć nieco jej nogi (no chyba że są grzechu warte ;) ) byle ostrość była na twarz i rękę z kieliszkiem.

bahuone
18-04-2009, 23:21
frugo jak widzisz:D tyle ile fotografow tyle koncepcji na wykonanie tego zdjecia dlatego musisz sam zdecydowac co chcesz pokazac.

frugo
19-04-2009, 10:28
Zgadza sie ,) mam jeszcze troche czasu wiec pokombinuje, najwiekszy problem sprawi mi załatwienie hamaku :D