Zobacz pełną wersję : Nikon D60- zdjecia seryjne?
Witam.
W jaki sposób trzeba ustawić abym mógł robić zdjęcia seryjne.
Jeśli jest możliwe to uprzejmie prosze o bardziej szczegółowo o opisanie tych ustawień.
Z góry dziekuję
W "menu ustawień osobistych" jest zakładka "tryb wyzwalania migawki", to chyba będzie to.
A na korpus możesz wyciągnąć tę funkcję, przypisując ją klawiszowi "Fn"
Piotr
Jak chcesz osiągnąć 3 klatki na sekundę musisz wyłączyć redukcję szumów (w menu fotografowania), bo inaczej będziesz miał wolniej. Mój D40 z włączoną redukcją szumów osiąga 1 klatkę na sekundę, a z wyłączoną 2,5.
blackside
19-04-2009, 13:29
Nie wspominając o ADL
SlaWasII
19-04-2009, 20:29
Nie jest to tak do końca jak piszecie.
D60 ma bufor. Dopóki sie nie przepełni walisz zdjęcia z pełną "zawrotną" prędkością 3 klatki/s... ;)
W przypadku mojego Kingstona 4GB SDHC, przy włączonej redukcji szumów i ADL bufor mieści dla RAW 3 zdjęcia, a dla JPG 4 zdjęcia. Przy samym ADL lub samej redukcji szumów jest to 4 dla RAW i 5 dla JPG. Przy wyłączonych jest to 6 dla RAW i 17 dla JPG.
Dla innych kart pamięci można nawet więcej. W manualu na str. 178 jest tabelka dla karty Panasonic PRO HIGH SPEED.
I jeszcze jedno. Po włączeniu wbudowanej lampy zdjęcia seryjne nie działają!
Edytka: Ile masz aktualnie miejsca w buforze, wyświetla się dynamicznie na wyświetlaczu wizjera w nawiasie np. [r17] - vide manual s.55
Witam!
Pozwolę sobie odkurzyć temat - mam następujące pytanko: czy zakup karty jakiejś high speed, czy coś w ten deseń, pozwoli zwiększyć ilość zdjęć możliwych do wykonania w jednej serii? Bo jeśli aparat zgrywa dane na kartę jeszcze w trakcie pstrykania serii zdjęć, to może przy szybszej karcie ten limit zwiększyłby się? A może jestem w błędzie?
U mnie z Kingstonami 4 i 8 GB obie class 6. Maksymalnie osiągam 6 klatek w RAW-ie bez przerwy (przytkania) na zapis na karcie.
Ale domyślam się, że ten wynik uzyskałeś przy wyłączonej redukcji szumów i D-lighting :)
Ależ oczywiście żadnych bajerów nie mam włączonych.
W przypadku D60 karta nie ma aż takiego znaczenia. Oczywiście wsadzenie bardzo słabej karty spowolni wszystko, ale wsadzenie najszybszej karty nic nie przyspieszy.
U mnie z Kingstonami 4 i 8 GB obie class 6. Maksymalnie osiągam 6 klatek w RAW-ie bez przerwy (przytkania) na zapis na karcie.
Oczywiście masz na myśli pojemność bufora?
Tak to jest pojemność bufora. Po jego zapełnieniu są dalej wykonywane zdjęcia tylko już wolniej.
Kiedyś do D40 zapakowałem kartę Extreme III sandiska i sadził jak złoto. Nie mam teraz, żeby sprawdzić, ale pamiętam, że bufor się wahał dynamicznie w zakresie 9/10 klatek i nie spadał podczas robienia zdjęć.
Ciekawe, gdyby włączyć np. niższą rozdzielość/jakość zdjęć powinno być chyba szybciej;)
Edit: Tzn nie szybciej, niż w specyfikacji, ale bufor by się tak nie zapychał.
lukash996
10-01-2010, 17:09
Mam D40 i kartę Sandisk Ultra II, wystarczy wybrać zapis w JPG i można strzelać seriami nieograniczonymi limitem bufora ;)
To ja wiem że w JPG bedzie strzelać jak karabin ale niestety wole format RAW :(
lukash996
10-01-2010, 21:15
To niestety w RAW to jw, 4-5 klatek w serii, nic więcej nie udało mi się osiągnąć :/
I ja odswieze temat. Czy jest sens do D 60 kupic karte San Disk 8 GB, 95 kb /s. Robie djecia w ruchu i czasem mi sie "przytyka " :)
Nie dam rady kupic lepszego body teraz, a chcialoby sie szybciej pstrykac :)
Powiem tak. Nie ważne jaka by karta nie była D60 robi 6 RAW-ów i potem się przytyka. I właśnie to późniejsze przytykanie i częstoliwość zależy już od karty. Na SanDisku trochę szybciej zapisywał niż na zwykłym kingstonie, ale nieznacznie.
arturmsi
03-04-2012, 20:47
I ja odswieze temat. Czy jest sens do D 60 kupic karte San Disk 8 GB , 95 kb /s . Robie djecia w ruchu i czasem mi sie "przytyka " :)
Nie dam rady kupic lepszego body teraz, a chcialoby sie szybciej pstrykac :)
to zależy jakiej karty używasz obecnie ;)
4GB, 20mb/s
Taka mam teraz. Rowniez San Disk
arturmsi
03-04-2012, 21:45
Więc karta lepsza Ci nie pomoże, niestety :)