Zobacz pełną wersję : Dwa szkła Canona - 10mm i 30mm
autograf
18-04-2009, 18:20
Szukam odpowiedników w systemie Canona dla moich dwóch szkieł (DX).
1) Mam Sigmę 10-20/4-5,6 i szukam czegoś o zakresie 10mm. Górny mniej mnie interesuję.
2) Mam Sigmę 30/1.4 i szukam czegoś o podobnej ogniskowej, ostrości i jakości.
Mile widziane w podobnych cenach. Pomożecie? :D
velaskez
18-04-2009, 18:29
Zmieniłeś na C?
Canon 10-22/3.5-4.5
Canon 35/1.4 ;)
A jak nie to, to:
Sigma 10-20
Sigma 30
Przeciez to nie problem dziabnac je z bagnetem C ;)
autograf
18-04-2009, 18:33
Zmieniłeś na C?
Póki co pytam się tylko.
edit
Shaolin - dzięki ;)
eeee...
Sigma 10-20 z mocowaniem na canona no i jeszcze 10-22 jest :)
Sigma 30/1.4 z... mocowaniem na canona 0_o
Ad.1 Canon EF-S 10-22 3.5 - 4.5 USM
Ad.2 Tożsama Sigma jedynie wybrana z większej kupki
lub
Canon 35mm 1.4 eL (cena - zapomnij o podobieństwie do ceny sigmy 30mm)
lub
Canon EF 20-35mm 3.5 - 4.5 (tańszy, ciemiejszy, no i musisz go najpierw gdzieś znaleźć)
Ktoś pewnie jeszcze coś doda...
edit: właśnie dodał :) zaczynałem pisać to nikt jeszcze nie odpowiadał :D
Dominik, kup sobie FF to będziesz miał z głowy te kombinacje - zapniesz 14L i 35L i z głowy ;) (no albo 16-35 też będzie ok)..
autograf
18-04-2009, 19:03
No dobrze, a na FF nie 'załatwię' tych dwóch obiektywów jednym? 17-40/4L?
No dobrze, a na FF nie 'załatwię' tych dwóch obiektywów jednym? 17-40/4L?
Ciemnice będziesz miał.... światło 1.4 z 30mm stracisz przecież.
autograf
19-04-2009, 01:40
Ponoć Canon produkuję lepszy obrazek. Samo FF też korci..
Czy ktoś z Was posiada Sigmę 30/1.4 i/lub Sigmę 10-20/4-5,6 z mocowaniem Canona?
Jak wygląda celność tych szkieł (AF), ostrość, etc.?
W Nikonie było bardzo przyzwoicie, lecz słyszałem, że "kundle" z puchami Canona nie radzą sobie najlepiej. To jest fakt ponoć, czy są wyjątki potwierdzające tę regułę?
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Ponoć Canon produkuję lepszy obrazek.
To zależy który Canon i od którego Nikona ;-)
Czy ktoś z Was posiada Sigmę 30/1.4 i/lub Sigmę 10-20/4-5,6 z mocowaniem Canona?
Jak wygląda celność tych szkieł (AF), ostrość, etc.?
Ja mam EF-s 10-22 i złego słowa powiedzieć nie mogę, Sigmy niestety trzeba przebierać z wielu sztuk i dopasować do konkretnego korpusu, bo inaczej może być płacz i zgrzytanie zębów. Jak już AF trafia, to 30stka Sigmy jest świetna optycznie, 10-20 też jest całkiem przyzwoite, choć od 10-22 trochę gorsze w rogach. Ale to już powinieneś wiedzieć.
W Nikonie było bardzo przyzwoicie, lecz słyszałem, że "kundle" z puchami Canona nie radzą sobie najlepiej. To jest fakt ponoć, czy są wyjątki potwierdzające tę regułę?
Oczywiście, że są ludzie zadowoleni z obiektywów Sigmy - ci, co zrobili kalibrację, albo mający po prostu szczęście ;-)
autograf
19-04-2009, 13:24
To zależy który Canon i od którego Nikona ;-)
Po jednej stronie stoi D300, po drugiej 50D lub stara piątka.
Ja mam EF-s 10-22 i złego słowa powiedzieć nie mogę, Sigmy niestety trzeba przebierać z wielu sztuk i dopasować do konkretnego korpusu, bo inaczej może być płacz i zgrzytanie zębów. Jak już AF trafia, to 30stka Sigmy jest świetna optycznie, 10-20 też jest całkiem przyzwoite, choć od 10-22 trochę gorsze w rogach. Ale to już powinieneś wiedzieć.
Rozumiem, że Sigmy 10-20 i 30 nadają się tylko na cropa?
Oczywiście, że są ludzie zadowoleni z obiektywów Sigmy - ci, co zrobili kalibrację, albo mający po prostu szczęście ;-)
Szczęście sprzyja lepszym.. ;) Dzięki za info.
Rozumiem, że Sigmy 10-20 i 30 nadają się tylko na cropa?
Tak, podobnie jak i EF-s 10-22. Jeśli chcesz UWA na cropa, który będzie się dało używać również z FF, to nie masz wyjścia - tylko Sigma 12-24. Jeśli wystarczy "zwykły" wide na cropie (i UWA na FF), to już jest znacznie większy wybór - od systemowych 17-40 f/4 L i 16-35 f/2.8 L po Sigmy i Tamrony o podobnym zakresie.
autograf
21-04-2009, 01:45
Dzięki.
Hej,
miałem identyczny dylemat. Albo: D300 - C 5 - C50D. Ze względu na cenę + dobre jasne szkło wybrałem C50D. To jest bardzo przyzwoita puszka.
Mam już 17-40L ale dla mnie jest to trochę za ciemne szkło, dlatego szukam alternatywy: jasnej szerokiej stałki i tutaj mały jest wybór pod cropa w ludzkiej cenie.
Jest albo C 28mm f/1.8 (pasuje do FF) albo Sigma 30mm f/1.4. Oba są chwalone na przemian.
Zdecydowałem się na Sigmę (f/1.4!, super bokeh, solidna obudowa) tylko, że chcę ją wybrać z kilku sztuk co wcale takie łatwe nie jest. Strasznie się szybko sprzedają i zazwyczaj sklepy mają po jednej sztuce na stanie, albo wcale.
Co do tego że trzeba kalibrować to też o tym czytałem, ale po kalibracji zazwyczaj ludzie są zachwyceni. Kalibracja jest darmowa w ramach gwrancji. Ale wydaje mi się, że przy 50D samemu da się z poziomu puszki ją wykalibrować.
Pozdrawiam.
PS: Sigma 30mm jest tylko pod cropa ale mnie to nie martwi. To szkło się tak dobrze sprzedaje, że nawet jak się przesiądziesz na FF to łatwo jest ją sprzedać. To też warto miec w pamięci jako plus.
PS: Sigma 30mm jest tylko pod cropa ale mnie to nie martwi. To szkło się tak dobrze sprzedaje, że nawet jak się przesiądziesz na FF to łatwo jest ją sprzedać. To też warto miec w pamięci jako plus.
To nie do końca jest prawdą. Na EF 28/1.8 zawsze się znajdzie klient, bo to szkło jest poszukiwane. Na c-b praktycznie sprzedaje się "na pniu".
A Sigma... optycznie świetna, to fakt, ale potencjalny nabywca dwa razy się zastanowi ze względu na cieszący się złą sławę AF.
To prawda. Dlatego się zastanawiam i ja.
autograf
26-04-2009, 02:38
Na FF to sprawę by mi załatwiły dwa szkła. Szeroki kąt oraz 70-200/4 L.
Wciąż dumam.
A co Ci da zmiana systemu? Jakość wypluwanego obrazu z nikona jest tak niezadowalająca dla Ciebie? Bawilem się 50d, 40d, i zmieniłbym system tylko wyłącznie gdbyby ktoś mi przystawił nóż do gardła:) bo nie mam nikosiowi nic do zarzucenia.
A "zażółceń" nie widzisz? Tony skóry? Ja widzę i zwyczajnie nie chce mi się bawić w post procesach, żeby to korygować.
Miałem już kilka Canonów i po weryfikacjach, które robiłem przez kilka miesięcy nie widzę sensu zmiany systemu na Nikona, choć już prawie zamówiłem D700.
Zmieniłbym może system gdybym zamiast 17-40L miał teraz na półce Nikkora 24-70. Ale po co "nóż na gardle"? Człowiek się przyzwyczaja do tego co ma i mu z tym dobrze.
Ja tam lubię Canona i Nikona i wszystko czym da się pstryknąć i Was też. Pozdrawiam!
autograf
30-04-2009, 00:33
A co Ci da zmiana systemu? Jakość wypluwanego obrazu z nikona jest tak niezadowalająca dla Ciebie? Bawilem się 50d, 40d, i zmieniłbym system tylko wyłącznie gdbyby ktoś mi przystawił nóż do gardła:) bo nie mam nikosiowi nic do zarzucenia.
To proste. Kasa ;)
Ciekaw jestem jak ten wątek będzie wyglądał za kilka miesięcy, kiedy to Canon wypuści następce Marka III, bo, już chyba nadchodzi pomału ten czas. Pełna klatka, pixeli pod 20 milionów, sprawny autofokus. Nikon znów stanie się beee, a D3 będzie starociem;-)
A D3x zniknie nagle w zaswiatach :) Ehhh...
Ciekaw jestem jak ten wątek będzie wyglądał za kilka miesięcy, kiedy to Canon wypuści następce Marka III, bo, już chyba nadchodzi pomału ten czas. Pełna klatka, pixeli pod 20 milionów, sprawny autofokus. Nikon znów stanie się beee, a D3 będzie starociem;-)
Jaaasne... :mrgreen: :mrgreen: ;) ;)