PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa Toshiba 320

pannajoannaa
18-04-2009, 14:43
Znalazłam ją podczas robienia porządków. Zapewne jest nieco stara, ale wygląda dość solidnie. Jestem ciekawa czy ktoś coś o niej wie, może próbował ją podłączyć do Nikona?:D Na googlach nie udało mi się wiele znaleźć, ktoś jedynie pisał, że współpracowała z jego aparatem, a druga osoba pytała jak można ją przerobić (?!). Nawet nie orientuję się kiedy mogła zostać wyprodukowana i jak działa. Pytam z czystej ciekawości:)

ADAS
18-04-2009, 15:13
fotocela i jazda

tomek20stencel5
19-04-2009, 08:57
Ja bym tego nie podłączał do Nikona bo bardzo możliwe że jak jest to stara lampa to ma zbyt duże napięcie i może spalić Ci nawet cały aparat.

Damian911
19-04-2009, 10:40
Najsensowniej to podstawić ją pod fotografowany obiekt z fotocelą. Liczba przewodnia 20 (ISO 100), brak jakiejkolwiek regulacji palnika i nie wiadomo jakie faktycznie napięcie na stopce. Posiadam takową, ale na korpus nie montowałem bo nie widzę większego sensu. Jedyną zaletą tego błyskacza jest to ze mieści się w kieszeń i jest na 2 paluszki a nie na 4.

pannajoannaa
19-04-2009, 12:37
dziękuję za podpowiedzi :) Przyznam, że dopiero teraz odkryłam coś takiego jak fotocela dzięki wam, ale jestem już nakierowana i pozostało tylko trochę poczytać:)

pannajoannaa
19-04-2009, 15:29
no tak, nie kupię odpowiedniej fotoceli nie znając napięcia lampy :(

stachmuszel
20-04-2009, 10:18
Napięcia na stopkach najpopularniejszych błyskaczy.

http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html#nikon250

Jacek Q
26-01-2012, 23:00
Znalazłam ją podczas robienia porządków. Zapewne jest nieco stara, ale wygląda dość solidnie. Jestem ciekawa czy ktoś coś o niej wie, może próbował ją podłączyć do Nikona?:D Na googlach nie udało mi się wiele znaleźć, ktoś jedynie pisał, że współpracowała z jego aparatem, a druga osoba pytała jak można ją przerobić (?!). Nawet nie orientuję się kiedy mogła zostać wyprodukowana i jak działa. Pytam z czystej ciekawości:)

Chciałbym odświeżyć temat...
Zastanawiam się jaką fotocelę kupić do tej lampy? Nie wiem jakie ma napięcie ale ... podłączyłem ją dawno temu do D40 i trybie manualnym dała radę i nie zjarała aparatu.
Chcę wykorzystać tę lampę jako "żarówkę" błyskową.

r_m
27-01-2012, 05:39
Masz kogoś znajomego, kto nie boi się lutownicy?
Jeśli tak, to potrzebujesz 4 elementy, koszt ok.5zł: http://www.fotoamator.szm.com/Warsztat/warsztat-prostafot.htm
Mostek prostowniczy nie jest potrzebny, fotodiody można zastąpić innymi.