Zobacz pełną wersję : JAlbum - czym edytować?
Cześć!
Pytanie jak w tytule, potrzebuję program do edycji fotogalerii stworzonej w JAlbum.
Konkretnie chodzi mi o dodatnie kilku drobiazgów, tzn. linków i paru elementów graficznych.
Próby edycji w programach do tworzenia www nic nie dają, nie mogę otworzyć pliku.
Podejrzewam że potrzebny jest jakiś edytor flash, jeśli tak to co polecacie?
...jakie rozszerzenie ma plik, który chcesz edytować?
rozszerzenie standardowe *.html
a przy próbie edycji w czymkolwiek do tworzenia www wyskakuje mi to:
okienko "Please update your flash player" i adres adobe :(
więc wystarczy notatnik... chociaż on może sobie nie radzić z formatowaniem tekstu... polecam notepad++
ale skąd ten problem?
a jakiś edytor flash dałby radę?
... chcesz edytować html we flashu ;/ ? google (http://www.google.pl/search?q=notepad%2B%2B+download&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a)
w czymkolwiek byle podziałało :)
plik galerii ma rozszerzenie html, a próba jej edycji w czymś innym niż JAlbum wywala okienko sugerujące że to flash więc już sam nie wiem :(
... pewnie player jest we flasku... zdjęcia są dołączone a wszystko sklejone w htmlu... coś typu auto viever... nie wiem nie znam tego systemu... edycja flasha galerii Ci raczej nic nie da ... jeśli chcesz coś dodać jakieś linki to zedytuj htmla ....
dzięki :)
spróbuję edytować samą skórkę, może tą drogą coś wymęczę
Emacs (http://pl.wikipedia.org/wiki/Emacs)!
Prorok78
23-04-2009, 01:35
ja uzywam Jalbumu i wtyczki autoviewer w moich galeriach. wszystko da sie edytowac w normalnym notatniku. player jest we flashu co prawda ale glowna strona na ktorej siedzi player i cala oprawa jest w html'u z css tak wiec do edycji bedziesz miec 2 pliki tylko:)
będę kombinował, ale przy mojej znajomości html'a to ciężko będzie :(
ale dzięki za porady
Prorok78
24-04-2009, 22:54
to jest proste jak budowa cepa :) htms okresla ci tresc strony (tak w skrocie) a plik css (ktory jest podlinkowany w pliku html tak ze html wie jaki plik css czytac) okresla ci style, czcionki, marginesy itd - ogolnie wyglad i formatowanie strony...:) otworz oba jednoczesnie w notatniku i patrz ktory parametr za co odpowiada... rob zmiany pojedynczo i patrz na efekt... kilka godzin i bedziesz spoko biegac po tym...:)