PDA

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie mi dobrać stałke, 50mm vs 85mm

demas
18-04-2009, 11:11
Jestem tu nowy aczkolwiek tematy forum śledzę już od jakiegoś czasu ;- ) Witam więc wszystkich.
przeszukałem forum i nie do końca znalazłem odpowiedź na moje pytania.

Na razie jestem dość zaawansowanym laikiem jeśli chodzi o sprawy techniczne związane z doborem sprzętu czy samej obsłudze no ale staram się to nadrabiać każdego dnia, do rzeczy; Potrzebuję pomocy w doborze standardu do mojej zabawy z fotografią byłem niemal przekonany o N50 AF-S, no ale kusi mnie jednocześnie ogniskowa 85 ze światłem o 4 działki większym, oba szkła cuda, ale na razie udało mi się uzbierać na jedno z nich, doradźcie więc coś do nikona d80 Proszę :)

Fotografia którą się param to w gruncie rzeczy dosyć różnie, chociaż z czasem jak na to patrze to najbardziej idzie to w stronę reportażu-studia-portretów-ludzi-streetu, mniej więcej taki zakres, miałem jakiś czas okazję pobyć sam na sam;-) z manualnymi takumarem 50/1,4 i jupiterem 85/2.0 czas na coś szybszego, w pierwszym odpowiada mi światło w drugim ogniskowa, nie, nie stać mnie na N85/1.4 : ). Co doradzacie? miałem także pomysł żeby może dozbierać i wziąć 85/1.8 / 50/1.8, post może zbyt mało sprecyzowany postaram się odpisywać na wszelkie pytania, dziękuję za wszystkie sugestie i pomocnicze odpowiedzi, pozdrawiam

D.

Photoartbox
18-04-2009, 11:39
byłem niemal przekonany o N50 AF-S, no ale kusi mnie jednocześnie ogniskowa 85 ze światłem o 4 działki większym

Przyznam, ze nie znam 85-ki z wiekszym (cokolwiek to oznacza) o cztery dzialki swiatlem od F1.4. Moze napisz, jakie szkla juz posiadasz, bedzie latwiej cos zaproponowac.

demas
18-04-2009, 13:10
mniejszym* przejęzyczenie ;- ) na razie moim standarem jest Tamron 17-50 2.8

Photoartbox
18-04-2009, 14:23
Cztery dzialki to byloby F5.6... to co za 85-ka? Mysle, ze w Twoim przypadku najrozsadniejszy bedzie N85/1.8 z "D" albo bez. Chyba, ze bardzo zalezy Ci na fotografii przy swietle zastanym, to oczywiscie 50-ka ze swiatlem 1.4, bo 85/1.4 ze wzgledu na cene nie proponuje, chociaz mialbys wtedy "i samolot i lotnisko";)

The Fly
18-04-2009, 14:55
Mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia że 50mm nie przydaje się przy używaniu aparatu z matrycą DX. Najrozsądniejsze ogniskowe na początek do DX to moim zdaniem 85mm (portret) i 35mm(standard).

Photoartbox
18-04-2009, 19:03
i to jest konkretna podpowiedz, dzięki

Nie robiles swoim Tamronem zdjec na 50mm, ze potrzebujesz takich podpowiedzi? @The Fly, ma zdanie takie a nie inne, ma do tego prawo, co nie znaczy, ze wszyscy musza sie z nim zgadzac. Majac obiektyw z taka ogniskowa, powinienes miec juz chyba swoje zdanie na ten temat, czy czegos tu nie rozumiem?

demas
18-04-2009, 21:03
człowieku, ale Ty się wszystkiego czepiasz, nikt nie jest tak obeznany jak Ty, mam styczność z 50tką cały czas ale światło 2.8 na zoomie a 1.4 to chyba różnica tak? zawsze wole zapytać bo wiem że na pewno większośc ludzi tutaj ma duże doświadczenie. Nie napisałem ze podpowiedz The flya jest tą którą będę się trzymał do końca i juz 50tki nie kupie, po prostu skoro napisał tak a nie inaczej postaram się doczytać jak zachowuja sie 50tki z m.dx, to samo jeśli chodzi o działki, w moim mniemaniu działka oznacza 0,1 światła i tak to mam w zwyczaju nazywać, a Ty szukasz dziury w całym o jakichś 85tkach 5.6? jakbyś nie wieedział o co mi chodzi, tylko się wymądrzasz ;- ) przystopuj

The Fly
18-04-2009, 21:59
50mm to standard który świetnie się spisuje w użyciu z aparatami małoobrazkowymi (czytaj 35mm). Na Dx kąt widzenia zmniejsza się dzięki czemu ten obiektyw jest za wąski na standard. Często trudno nim objąć pożądany obiekt jak nie mamy miejsca aby się cofnąć. Dlatego dla Dx pomyślane są obiektywy o ogniskowej 35 mm które po podpięciu do aparatu z taką matrycą mają kąt widzenia taki jak te z ogniskową 50mm podpięte do Fx.

Jeżeli chodzi o użycie w portretach to 50 jest trochę z krótka. Trzeba stać blisko osoby. 85mm na DX jest idealny do portretów. Równie dobry komfort daje 105mm. Na pełnej klatce najwygodniej używać nawet 135mm co potwierdzają chociażby zdjęcia Phoenix'a (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=90988) które mnie ostatnio urzekły.

Oczywiście wszystko to moja subiektywna opinia. Sam wykonałem dużo portretów używając 50mm ale to jest po prostu ni wygodne.

dareknik
19-04-2009, 09:46
Jeśli wykonujesz dużo zdjęć w mieszkaniu, w niewielkich pomieszczeniach, to bardziej przydaje się 50mm i f/1.4. nawet do portretów. Jeśli na dworze, w dużych salach to 85mm. Mam oba i oba są bardzo przydatne. Do portretu jak dla mnie lepsza jest 85/1.8.

demas
19-04-2009, 12:28
dzięki wam serdeczne, na razie będzie to 85-1,8.. później pomyślimy o 50tce :) Byłem na krawędzi i potrzebowałem lekkiego psztyknięcia do 85, bo byłem zdecydowany ale jednak 50tka mnie nadal zastanawiała, ok ok ok 85! dzieki jeszcze raz

thorcik
20-04-2009, 12:00
nie wiem, mi tam się 50/1.4 przydaje. Mimo, że mam DX ;oP

Jacek_Z
20-04-2009, 14:26
.. jestem dość zaawansowanym laikiem jeśli chodzi o sprawy techniczne ..
... kusi mnie jednocześnie ogniskowa 85 ze światłem o 4 działki większym, ...
chodzi o różnicę między przysłonami 1.8 a 1.4, jak wynika z dalszego tłumaczenia.

.. w moim mniemaniu działka oznacza 0,1 światła i tak to mam w zwyczaju nazywać, ...
OK, będziesz musiał zmienić przyzwyczajenia jesli chodzi o to mniemanie, bo się nigdy z nikim nie dogadasz :wink:
1 działka to skrót myślowy powszechnie rozumiany jako 1 przysłona (lub jeden pełny czas lub 1 EV) różnicy. Nie 0,1 przysłony różnicy. Między 1.4 a 1.8 jest różnica 2/3 działki, a nie 4 działki.
Zauważ, że w twojej "definicji" między przysłoną 2 a 2,8 (1 EV różnicy) byłoby 8 działek, a między przysłoną 5,6 a 8 (też 1 EV różnicy) byłoby aż 24 działki. To zupełnie nieliniowo, nie da się takiego twojego określenia używać jako skrótu myślowego.

oxygenium79
22-04-2009, 16:58
50 się nie przydaje przy DX? A to ciekawe... Ja używam obu - 50 i 85, zarówno na DX jak i FX. Wszystko zależy od tego, co chcesz focić. Z tego co wyczytałem w Twoim poście, to najlepszy dla Ciebie byłby nowy 35/1.8 AF-S. Tzn. ja taki bym pewnie kupował. 50mm do DX się nadaje, jak wszystko inne, tyle że dla mnie do tego o czym piszesz byłby za wąski ciut ciut. Gdybym focił wyłącznie na DX, to 50 chyba bym przeskoczył i celował w tandem 35/1.8 + 85/1.8 na dobry początek. (lub zamiast 85 coś szerszego, np. Tokinę 11-16/2.8, zależy co kto woli).

jerrybb1
22-04-2009, 19:59
50mm. Ja mam nikkora f1.4 i szczerze moge polecic szkielko. wspaniale.

Majek
23-04-2009, 12:00
To ja się podzielę swoimi doświadczeniami w temacie stałek... Bo należy jeszcze wspomnieć, że przesiadając się z "zooma" na stałkę, trzeba zmienić swoje nawyki. Ja zrobiłem to w sposób następujący. Na forumowej giełdzie kupiłem 50-tkę 1.8 za jakieś śmieszne pieniądze. Pocykałem nią trochę i uległem zauroczeniu. Wiedziałem już, że stałka to jest to, co tygrysy lubą najbardziej. Dowiedziałem się również, że 50 mm na DX w niezbyt obszernych pomieszczeniach to ciut za wąsko (trzeba łazić po ścianach), a w plenerze czasami brakuje długości. Dlatego zdecydowałem się doposażyć się zarówno w 35 jak i 85 mm. Zakup 50-tki był takim eksperymentem (przeprowadzonym jak najniższym sumptem), który miał pokazać, czy inwestowanie grubszej kasy w stałoogniskową optykę ma sens. Teraz rzadko zapinam ten obiektyw, chociaż nie tak dawno temu w pośpiechu zmieniałem szkło i przez przypadek wyciągnąłem właśnie 50 mm. Zorientowałem się, jak popatrzyłem najpierw na zdjęcia, które zrobiłem (coś mi nie pasiło), a później na sam obiektyw. Ale przyznam, że całkiem fajnie mi się fociło... ;-)

Art1000
24-04-2009, 13:08
Sprawdź po exifach jakiej ogniskowej najczęściej używasz z aktualnym zoomem to Ci wiele podpowie (często długi koniec?). Mam d80 i 85mm/1.8 z niego właściwie nie schodzi ale to wymaga specyficznej pracy. Zawsze pilnuję komfortu przestrzeni między mną a obiektem fotografowanym. W reporterce to wymusza więc ciasne kadry a czasem nie ma chwili na zmianę obiektywu, więc trzeba wiedzieć czy "bedzie się chciało tak pracować/bawić" W "studio" domowym jest maxymalnie ciasno i narzuca to wręcz charakter zdjęć. Ostrzenie od 80cm też wpływa na to wszystko, ale ja bardzo lubię taką pracę, pozwala na większe skupienie.

jkowal
28-04-2009, 11:05
To jeżeli masz 17-50 to ja bym Ci polecił Nikkora Micro 60/2.8 AF-S

Michał Jędrak
04-05-2009, 22:42
A ja uważam, że ogniskową sobie sam wybierz, bo nie jesteśmy Tobą i nie wiemy dokładnie jak fotografujesz... Mogę jedynie doradzić sam rodzaj obiektywu. A więc 85mm/1.8 jest świetny i bardzo ostry. Również szybko pracuje w nim AF, po prostu śmiga (przynajmniej na D3). Nie sugeruj się tym, że są wersje z 'D' i bez 'D'. Jeśli nie nawalasz ciągle fleszem, to wszystko jedno, którą wybierzesz... Optycznie są identyczne.

Jeśli chodzi o 50mm to bawiłem się wersją ze zwykłym AF i z AF-Sem. Niestety na D3 AF-S jest wolniejszy od śrubokręta, więc ja bym wybrał nie AF-S. Jednak podejrzewam, że w innych aparatach może się to różnić. Po prsotu AF-S to silnik sterowany z aparatu, więc dostaje on prąd według ściśle określonych parametrów. Czyli AF-S powinien być tak samo szybki na każdym aparacie. Wersja na śrubokręt nie ma w sobie silnika tylko aparat mechanicznie porusza obiektywem. Tutaj szybkość AF zależy od korpusu. Optycznie obie pięćdziesiątki są takie same.

Jacek_Z
04-05-2009, 22:46
.. Optycznie obie pięćdziesiątki są takie same.no tak nie zupełnie takie same. Ale ja bym się wyjątkowo nad dylematem: który nikkor w tym momencie nie zastanawiał, bo ... bym wybrał sigmę 50/1.4 HSM.