PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wlazłem komuś do ogrodu...

nothing
18-04-2009, 02:33
... żeby wam pokazać, jaki mamy czasem smog nad Kotliną Żywiecką ( w tle Babia Góra). Po lewej stronie (tutaj nie widać) mieści się chałupa, w której jak się dowiedziałem - od właściciela, mieścił się Beskidzki Sztab AK. Miejsce jest ogólnie dosyć mroczne o tej porze dnia... Stąd to zdjęcie... ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/my.php?image=dsc6651d.jpg)

harb
18-04-2009, 05:11
i dobrze ze tp zrobiłeś - dla mnie fotka na plus:-D

nothing
18-04-2009, 20:04
Dzięki Janusz. Już myślałem, znowu dałem całkowicie ciała... ;-)

Pinki
18-04-2009, 20:19
Ładne. Przyjemnie się ogląda,

T_P_
18-04-2009, 20:50
nothing, pozwól, że będę miał odmienne zdanie od poprzedników... Mniemam bowiem, że chciałeś podkreślić obróbką zastany widok, przez co zniweczyłeś efekt... Zerknij proszę na białe poświaty za drzewkami na pierwszym planie oraz niebo... Owszem czerń zapewne podkreśla ów smog, ale obecnie, jak patrzę na koloryt pracy, mam nieodparte wrażenie, że przedobrzyłeś... :???:

T_P_

maddnes
18-04-2009, 20:51
Ja też jestem na tak, bardzo przyjemne foto :)
Nie za dużo dołu...?

borregaard
18-04-2009, 21:38
No deko przedobrzone,ale czyż nie robimy,wszyscy,błędów.....Ogólnie ...fajnie jest.:-D

nothing
18-04-2009, 21:51
nothing, pozwól, że będę miał odmienne zdanie od poprzedników... Mniemam bowiem, że chciałeś podkreślić obróbką zastany widok, przez co zniweczyłeś efekt... Zerknij proszę na białe poświaty za drzewkami na pierwszym planie oraz niebo... Owszem czerń zapewne podkreśla ów smog, ale obecnie, jak patrzę na koloryt pracy, mam nieodparte wrażenie, że przedobrzyłeś... :???:

T_P_

lekko przedobrzone jest faktycznie. Obróbka poszła w kierunku, przygotowania kolorów do konwersji W/B, według starych Gimpowskiech zasad. Manewr ten, daje MZ efekt taki, że część kolorów (mniejsza) staje się bardzo naturalna, pozostała część (większa), dostaje dopalaczy z różnym efektem. Taki obraz, był potem punktem wyjściowym do dalszej dłubaniny. Ta poświata to chyba zszatkowana mgła (obróbką - pewnie pochodne kontrastów). Wszystko miało na celu uwypuklenie smogu nad Babią, bo ostatnio, ktoś mi zarzucił, że chciałem to pokazać, a mi nie wyszło...:mrgreen: Teraz jest jak byk, a co... :mrgreen: Dzięki T_P, uwagi jak zwykle bezcenne. Pozdrawiam goraco.

jarek76
18-04-2009, 22:03
Kadrowo jest całkiem fajnie ale obróbka delikatnie mówiąc jest spartolona :)

Gosia
19-04-2009, 00:23
za T_P i Jarkiem :-/

morzon
19-04-2009, 19:30
Za Gosią...