Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tabela naświetleń

maciek1993
17-04-2009, 22:26
Witam! Mam pytanie chcę kupić obiektyw zenitowski i korzystać z niego w nikonie f65. Wiem już że o pomiarze światła mogę pomarzyć, więc postanowiłem poszukać jakiegoś wyjścia z tej sytuacji i tak trafiłem na tabelę naświetlań. Z tego co czytałem to można z tym osiągnąć naprawdę dobre efekty (około 80 % poprawnie naświetlonych zdjęć) ale tu pojawia się pytanie czy to zadziała z obiektywem Helios 44-2/44-4 i przede wszystkim czy można z tego korzystać przy fotografii makro (w tabeli są raczej codzienne sytuacje takie jak, portret w cieniu czy krajobraz śnieżny a nie makro) a jeśli tak to jaką sytuację należy wybrać z tabeli? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi?

P.S. Co to jest reguła słońca 16 bo szukając sposobów na focenie bez światłomierza natrafiłem na coś takiego ale nigdzie nie mogę znaleźć na czym to polega i jakie przynosi efekty.

blazeje
17-04-2009, 22:57
Jasne, że można korzystać. Ustawiasz po kolei: czułość, pora, przedmiot, pogoda. Do zdjęć makro, jeżeli nie zachodzą na horyzont, dodajesz pół przysłony, ale nie w pełnym słońcu.
Co to jest reguła 16 nie wiem. Nie spotkałem się z tym.
Obiektyw nie ma tutaj znaczenia. Tabela podaje czas dla każdego aparatu i przesłonę dla każdego obiektywu.

maciek1993
17-04-2009, 23:36
A którą sytuację należy wybrać z tabeli (tam są np. Grupa ludzi pod drzewem albo portret w cieniu)? Są różne rodzaje takich tabel bo ją znalazłem tylko taką kołową a jeśli tak to jaką wybrać? I jaszcze jedno - co nasz na myśli pisząc pół przesłony? Rozumiem że jeśli jest w pełnym słońcu to nie dodaję. Najlepiej by było jak byś był tak miły i dokładnie napisał mi jak postępować z tabelą w makro i wtedy wszystkie pytania były by zbędne. Z góry dzięki i pozdrawiam :)

RomanZWrocławia
18-04-2009, 01:55
Tabeli naświetlań daj spokój. Wybacz nie chce mi się męczyć klawiatury dlaczego. Zaczynałem przygodę z fotografią z tą zabawką i moim pierwszym zrealizowanym marzeniem był światłomierz
Jeśli to MUSI być wymieniony przez Ciebie obiektyw - dla jakich jego właściwości nie wiem - to kup światłomierz. Raczej Cds niż selenowy, bo element pomiarowy tego drugiego typu po latach eksploatacji podaje błędne odczyty.
I nagle okaże się że suma zakupów obiektyw + światłomierz zbliży się do ceny obiektywu nikona.
Dozbieraj pieniędzy i kup coś na co nie będziesz klął przy każdym użyciu
Do makrofotografii takiej z pierścieniami pośrednimi lub z mieszkiem tabela naświetlań jest nieprzydatna. Dlaczego? jest w książkach

maciek1993
18-04-2009, 08:30
wybrałem ten obiektyw właśnie ze względu do makro (bo z tego co widziałem i słyszałem to niezły zestaw na początek przygody z makro) i dlatego szukałem sposobu na ominięci braku pomiaru światła :) ale skoro się nie nadaje do makro to chyba w ogóle z tego zrezygnuję bo nie mam kasy na światłomierz w tym momencie. Ale dzięki za rady :)

blazeje
18-04-2009, 10:31
Światłomierz to nie majątek, można kupić za 100 zł.
Odpowiadając na pytania:
Tabela naświetlań podaje przykładowe sytuacje warunków ekspozycji. Wszystko będzie zależeć właśnie od tych warunków: czy fotografujesz przy świetle zastanym, czy przy pomocy lampy; czy w południe, czy po; w dzień pochmurny, czy słoneczny; a w dniu słonecznym: czy fotografowany obiekt jest bezpośrednio oświetlany promieniami słonecznymi, czy stoi w cieniu; czy tło obiektu stanowi jasne niebo, czy kadr jest wypełniony jakimś innym tłem.
Potrzebujesz trochę wyobraźni. Nie powiem Ci wszystkiego na temat warunków ekspozycji, w których będziesz fotografował. Wartość przesłony należy zmniejszyć w zależności od ilości pierścieni. Minimum dla jednego pierścienia to z pewnością 1/2. Ale dla mieszka mogą to już być 3 wartości. Całe wartości przysłony to: 1, 2, 4, 8, 16, 32, połowy to przesunięcie w dół lub górę do: 1.4, 2.8, 5.6, 11, 22.
Kroki ustawiania tabeli masz dokładnie wypisane na odwrocie. Zaczynasz zawsze od czułości filmu.
Oczywiście jeżeli nie masz doświadczenia i żal Ci stracić kilku rolek filmów na naukę, to poczekaj i kup sobie światłomierz, albo D700 i pierścienie lub mieszek z przeniesieniem całej automatyki, do tego 105-kę Nikkora (koniecznie z VR) i na pewno wszystkie zdjęcia będziesz miał - bez "kółka" - dobrze naświetlone :-D.