PDA

Zobacz pełną wersję : Camera Control Pro2

Lukier
17-04-2009, 16:33
Witam wszystkich, a w szczególnoći Tych, którzy potrafią doradzić jak połączyć D3 z laptopem pod kątem pracy z programem Camera Control Pro 2. Oczywiście wiem WT4 (ale to wydatek ponad 3000 zł), ale czy ktoś zna jakiś tańszy sposób?

kichu
17-04-2009, 18:05
kabel usb + przedluzka

taki zestaw do 5-6 metrow spokojnie da rade

cinek85
17-04-2009, 21:44
kabel usb + przedluzka

taki zestaw do 5-6 metrow spokojnie da rade

Najlepiej w takim przypadku nie oszczędzać na kablu usb. Jak kabel będzie porządny to i 12m bez problemu pójdzie.

marszull
17-04-2009, 23:48
Przedluzka najlepiej aktywna (taka ze wzmocnieniem) ja mam kabel 3 metry i 5 m przedluzacza i daje rady podpiete do kompa

Lukier
18-04-2009, 21:36
Dzięki, dzięki. Podpinałem przez USB i owszem po zrobieniu zdjęcia widzę je w kompie, ale jak zrobić żeby mieć podgląd na ekranie monitora na żywo - przed zapisem zdjęcia. Coś nie tak, ale prawdopodobnie ja jestem za ciemny i nie umiem. (Pracuję na WIN.Vista)

kichu
18-04-2009, 22:04
zeby widziec foto na ekranie przed zrobieniem musisz w aparacie podlaczonym do kompa uzyc live view i w ten sposob focic

Patio
19-04-2009, 20:34
Najlepiej w takim przypadku nie oszczędzać na kablu usb. Jak kabel będzie porządny to i 12m bez problemu pójdzie.

Zasugerujcie prosze jakiś konkretny kabel zeby nie kupić jakiegoś shitu

T&T
22-04-2009, 09:56
Nowa wersja 2.5.0 do pobrania na stronie Nikona.

Lukier
22-04-2009, 16:17
Dzięki wszystkim za pomoc, troszkę to trwało ale jakoś się udało. Co do pytania Patio cyt: Zasugerujcie prosze jakiś konkretny kabel zeby nie kupić jakiegoś shitu, to wiadomo, że musi być ze wzmocnieniem, który po podłączeniu do kompa musi się zainstalować (wzmacniacz!). Ceny kabli wachają się od 35 - 500 zł za 5 metrów :( i wiadomo, że zakup ogranicza tylko kasa - niestety! Te tanie - przeważnie chińszczyzna, są wolne i czasami lubią pokazać błąd. Te drogie ok bez problemu, ale przy wiekszych odległościach dochodzi problem złączek które trzeba zabezpieczyć przed przypadkowym rozłączeniem, a i tak trudno się ustrzec strat, dlatego powinny być pokryte jak najlepszym przewodnikiem - no i wracamy do kasy! Reasumując powinno się odległość pomiędzy kompem a body ograniczyć do jak najkrótszego dystansu i szukać przewodu w jednym kawałku (są, chyba nawet 15 m.) lub wydac ok 3500 złociszy na WT4. Niestety nie ma nic za darmo

Patio
22-04-2009, 22:03
WT4 jest do du.. moim zdaniem bo aparat jest na kablu przypięty do spodni gdzie jest radio ;/
Wiec i tak i tak jest to uciążliwe, wiec wydaje mi się że kabel jest lepszym rozwiązaniem pod każdym względem