Zobacz pełną wersję : d80 i pierwszy ślub w życiu
Witam jutro czeka mnie gościnne fotografowanie na weselu(sama impreza) pierwszy raz będę to robił lustrzanką... Mam d80, nikorra 50 -1.8 no i sb600. Macie jakieś swoje doświadczenie co do ustawień na weselach. Proszę o porady czego nie robić nie chciałbym zaliczyć wpadki (choć to tylko koleżeńska usługa) Dzięki
Ło matko... szukaj, szukaj, szukaj. Bo tysiąc razy mega dokładnie było to opisywane na tym forum. I nie ma jednego dobrego ustawienia. Idź dzisiaj tam do kościoła i testuj.
jacek.gold
17-04-2009, 14:07
no to masz problem mały :)
jak tylko 50mm to ciasnota będzie chyba ze sala duża
nie jestem studiem fotograficznym, to ma być coś lepszego niż kompakt, ogólnie byłem już na kilku weselach i dużo osób robiło na stałych 50 lub 35
ogólnie byłem już na kilku weselach i dużo osób robiło na stałych 50 lub 35
no to skoro inni daja rade to Ty tez dasz :)
Po prostu nic che by ktoś z kompakcikiem za 300 zrobił lepsze foty, domyślam się ze wystrzegać się wysokich iso, lampę wstrzelić w sufit chyba że wjeżdża tort lub robię z daleka zdjęcie grupowe i lampę w twarz zmniejszając siłę.
jacek.gold
17-04-2009, 14:19
najlepiej pożycz szybko 18-70 od kogoś i będziesz miał łatwiej
no to masz problem mały :)
Ja pierwszy ślub obskoczyłem 50 i dało radę :)
Jak mówię, trzeba się przejść dzień wcześniej i sprawdzić. Nie ma co gadać teraz :D
najlepiej pożycz szybko 18-70 od kogoś i będziesz miał łatwiej
Niekoniecznie...
Dzwoniłem właśnie do znajomego, który robił tam wesele. Sala dość duża i niestety ciemna, więc chyba jednak zoom w nogach i ta jaśniejsza 50...
Pożycz od kogoś 35-tkę. Będzie łatwiej
gadzeciarz
17-04-2009, 17:46
Kolego,stres to normalka!!!
Mi kiedyś kamera odmówiła posłuszeństwa w kościele jak sobie młodzi obrączki nakładali,to dopiero streSSSSS!!!!!
Dobrze że to znajomi,i za darmochę kręciłem,brakującą ceremonie wkleiłem filmując fotki i podkładając muzykę,
JAZDA NA MAXA!!! to dopiero przygoda ku***********
W twoim przypadku staraj się użyć lampy skierowanej do góry,może być pod kątem lecz wysuń plastik!!! ładnie rozproszysz światło.
Staraj się wypełnić kadr postaciami by nie było zbyt dużo pustego miejsca.
Moja rada,zdaj się na automatykę i wybierz tryb portret.lub krajobraz.
Jak są problemy z ręcznymi nastawami to lepiej sobie darować eksperymenty w czasie ślubu.
Obiektyw,cóż -NA PEWNO SOBIE PORADZISZ liczy się sposób spostrzegania świata,jak masz dobre oko i refleks to sobie dasz radę!!!
Ja też kiedyś miałem ten pierwszy raz ale internetu jeszcze nie było ;-)
Moja rada,zdaj się na automatykę i wybierz tryb portret.lub krajobraz.
Jeżeli ktoś ma problem z manualnym ustawieniem poprawnej ekspozycji to raczej nie powinien się brać za śluby. Moim zdaniem to trudny temat o ile nie bardzo trudny.
Zdać się na automatykę D80 w takim miejscu zakrawa na szaleństwo. Portret w D80 jest tak ustawiony że ładnie mydli, tryb krajobrazu przymyka bardziej przysłonę, a Tobie światła w takich warunkach raczej będzie brakować.
Poleganie na automatyce w takich okolicznościach ma więcej wspólnego z hazardem niż ze świadoma fotografią.
Więc pozostają Ci jasne szkła i rawy, a potem zabawa w PS.
jacek.gold
17-04-2009, 22:58
nie marudzić panowie
da radę :)
gadzeciarz
17-04-2009, 23:57
A założymy się że mam rację????
Dość specyficzny obiektyw,do takich imprez!?!?
@jacek.gold - Coz... musi :P
Mnie kumpel tez chce wkrecic w focenie mu slubu, ale raczej staram sie z tego wykrecic, bo takie "kolezenskie przyslugi" sa dobra okazja do stracenia kolegi.
Co do pozyczania szkiel, to moze sprobowac skolowac skads Tamrona 17-50/2.8?
gadzeciarz
18-04-2009, 00:05
Eeeeeee, nieprawda! Zaznacz tylko, że twoje zdjęcia niekoniecznie się muszą udać, powiedz to WYRAŹNIE!
A reszta przyjdzie sama! Powodzenia!
Eeeeeee,nie prawda! Zaznacz tylko że twoje zdjęcia nie koniecznie się muszą udać,powiedz to WYRAŹNIE !!!!
Każdemu klientowi tak mówisz, że zdjęcia niekoniecznie mogą się udać?
Dałeś parę przykładów i jak ustawić aparat w kościele, tematów auto zaprogramowanych w aparacie, które to w normalnych warunkach potrafią zgłupieć, więc proszę rzuć jakimiś fotkami z kościoła jak tak cykałeś.
w przypadku D80 sprawa jest dość prosta. Z ISO nie przeginać - 1600 to max!! A rzekłbym nawet że 1250 :) W kościele jest sporo czasu to można lecieć na manualu - pamiętaj tylko by poprawnie naświetlać. Wyciąganie potem z RAWów to istna masakra... Więc lepiej dać wyższe ISO niż niedoświetlić. Jak wychodzą z kościoła to ISO w dół, na automatykę - pilnujesz przysłony i czasu byś miał takie foty jak sobie życzysz.... I zasadniczo to cała filozofia :)
gadzeciarz
18-04-2009, 00:43
Te BOHATER to pomóż koledze i walnij lux foto.
Człowiek ma problem i staram mu się pomóc,a że ja sam jestem ,,Amatorem,, to nie uważam za grzech wspomóc kolegę kilkoma praktycznymi radami.
A co do moich fotek z takich imprez to nie mam obecnie NAJMNIEJSZYCH skrupułów by ludziom zapodać przykładowe FOTO ,aby mogli podjąć właściwą decyzję.
A przykłady z wielką rozkoszą, jeszcze chwila a kumpel pomoże mi jak wstawiać te wasze przykłady do *******
ludzie są tylko ludźmi,zwierzęta mają więcej ludzkich odruchów!!!!
gadzeciarz - może mam mylne wrażenie, ale piszesz strasznie niezrozumiale.
gadzeciarz
18-04-2009, 00:58
może troszeczkę,ale każdy kiedyś stawia pierwsze kroki, i niby dla czego mam być jakiś gorszy bo próbuję pomóc koledze???
W brew pozorom to nie jest łatwa sprawa!!!
Ja jestem szczęśliwcem który mógł EKSPERYMENTOWAĆ na własnej rodzinie.
.....jeszcze mam wszystkie zęby i żyję!!!! i Stać mnie na poszerzenie warsztatu.
Hehe ale się rozpętało, jutro wyjdzie na jaw co wyszło.dzieki za pomoc
anitakraft
18-04-2009, 06:45
A ja chciałabym zapytać, czemu przy fotografowaniu ślubu polecacie używania jasnych szkieł ? Przecież użycie lampy zewnętrznej powinno rozwiązać problem braku światła. Chyba, że polecacie jasnych szkieł tylko po to żeby uzyskać mała głębie ostrości.
Te BOHATER to pomóż koledze i walnij lux foto.
Człowiek ma problem i staram mu się pomóc,a że ja sam jestem ,,Amatorem,, to nie uważam za grzech wspomóc kolegę kilkoma praktycznymi radami.
A co do moich fotek z takich imprez to nie mam obecnie NAJMNIEJSZYCH skrupułów by ludziom zapodać przykładowe FOTO ,aby mogli podjąć właściwą decyzję.
A przykłady z wielką rozkoszą, jeszcze chwila a kumpel pomoże mi jak wstawiać te wasze przykłady do *******
ludzie są tylko ludźmi,zwierzęta mają więcej ludzkich odruchów!!!!
Kolego, niech Kolega trochę przyhamuje.
Ja ładnie proszę.
gadzeciarz
18-04-2009, 08:49
A,,,,,,szkoda gadać,wiem wiem zaraz się rozpiszecie że to ja jestem niegrzeczny itp.
Kolega który prosił o kilka wskazówek ma dość trudne zadanie przed sobą,nerwy i ta cała atmosfera ślubna za pierwszym razem kosztuje człowieka sporo ,,zdrowia,,
Fajnie jak po rodzinie się człowiek udziela,lecz po pewnym czasie jak się już ( ,,naumie,,) tego i owego to chce się skromną wiedzą podzielić.
I ja też proszę ,chłopie zrób te fotki i niech wszyscy będą szczęśliwi-DASZ RADĘ!!!
a resztę szanownych kolegów przepraszam za przejaw jakiej kolwiek agresji w swojej wypowiedzi.
PRZEPRASZAM.
Uff gorąco chwilami było...więc dziś wybrałem się do znajomego, który od lat ma firmę foto. Fakt lepsze szkło do ślubów to 35 ale mówił, że na 50 dam rade, iso około nie za duże lampa w sufit. Co do zoomów mówił mi że stałki takie jak 50 i 35 lepiej oddają gabaryty postaci co nie znaczy, że zoomy są złe, fakt jest taki, że używać powinno się szkiełek jasnych. A tryb fotek...jeśli się czuję na siłach to M jak nie to popatrzeć popstrykać salę zobaczyć jak aparat reaguje na dane tryby, To tak w skrócie...dzięki za porady ja niestety się szykuje do działań...
powodzenia na sesji zdjęciowej, pochwal się jakimiś fotkami fajnymi.
Po pierwsze kolega napisał, że będzie pstrykać na "WESELU (SAMA IMPREZA)", a tu chórek mu odpowiada, na co zwrócić uwagę w kościele, po drugie pisze, że to koleżeńska przysługa, a forumowi eksperci (z nielicznymi wyjątkami) odradzają mu branie się za to. Każdy boi się konkurencji, ja rozumiem, że jak się poprosi kolegę, to się nie zapłaci kupy kasy profesjonalnemu fotografowi, ale bez przesady, Panowie. Jeśli w ten sposób traktować temat to my, amatorzy, nie mamy po co zadawać jakichkolwiek pytań na tym forum, bo przecież w Waszym interesie nie jest pomoc komukolwiek w samodzielnym zrobieniu fotki.
Pozdro i powodzenia!
mateo912
18-04-2009, 12:04
A ja chciałabym zapytać, czemu przy fotografowaniu ślubu polecacie używania jasnych szkieł ? Przecież użycie lampy zewnętrznej powinno rozwiązać problem braku światła. Chyba, że polecacie jasnych szkieł tylko po to żeby uzyskać mała głębie ostrości.
Jasnych szkieł używa się po to żebym mieć jak najwięcej zastanego światła na zdjęciu.
Jeśli będziesz używał tylko lampy w jakimś ciemnym pomieszczeniu to pierwszy plan będziesz miał dobrze naświetlony a kolejne to będzie czarna otchłań :D
Mała GO też jest powodem ale to już zależy od preferencji fotografa.
Kolejnym powodem jest też lepsza jakoś zdjęć przy lekko domkniętej przysłonie niż przy zwykłym zoomie np T17-50 będzie miał lepszą ostrość itp na przysłonie 3,5 niż kitowy 18-55 na przysłonie 3,5 :)
forumowi eksperci (z nielicznymi wyjątkami) odradzają mu branie się za to. Każdy boi się konkurencji, ja rozumiem, że jak się poprosi kolegę, to się nie zapłaci kupy kasy profesjonalnemu fotografowi, ale bez przesady, Panowie. Jeśli w ten sposób traktować temat to my, amatorzy, nie mamy po co zadawać jakichkolwiek pytań na tym forum, bo przecież w Waszym interesie nie jest pomoc komukolwiek w samodzielnym zrobieniu fotki.
Przecież nikt mu niczego nie odradza. Gdzie Ty to wyczytałeś? Ja odniosłem wręcz przeciwne wrażenie.
Mam nadzieje że sobie świetnie poradzi. Każde doświadczenie uczy. Zresztą jak kolega biorący ślub jest normalny i zdaje sobie sprawę, że fotografujący jest w tej dziedzinie amatorem nie powinien mieć pretensji.
Najtrudniejszy jest pierwszy krok - każdy kiedyś zaczyna - później musi być lepiej. :)
sokrates
18-04-2009, 21:57
to ja może coś pomogę - slubniaków nie trzaskam za często (bywało częściej za analoga) ale do rzeczy. po pierwsze pomyśl nad wypożyczeniem innego szkła - coś szerszego, najlepiej ze światłem 2,8 (np. tamron 17-50) jesli nie to to jakikolwiek kit (włącznie z 18-55 - tak tak, tym też da się zrobić zdjęcia) jeśli nie to 50mm da radę ale sporo się nagimnastykujesz, ale jak bedzie ciasno = masz problem.
Lampa - jak masz możliwość odbijaj - jeśli nie to chociaż stofena załóż (ew. nawet zwykłą kalkę techniczną) jeśli kościół będzie bardzo jasny ustaw lampę w trym BL.
jeśli nie czujesz trybu M najlepszym będzie A - i przesłona ustawiona na max. otwór obiektywu - nie da to super ostrości, ale lepsze lekkie mydełko niż ciemność i szum wysokiego ISO.
ISO - możesz spokojenie ustawić Auto ISO - z górną granicą 800.
po wyjściu z kościoła ISO100, doswietlaj cienie lampą - koniecznie w trybie auto FP (sync. z krótkimi czasami) oraz BL z korekcją np. -1EV.
oczywiście nie jest to ano jedyny, ani złoty ani najlepszy przepis na takie zdjęcia ale mam nadzieje ze coś pomoże.
jacek.gold
18-04-2009, 22:06
sokrates (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5787) za późno
on już robi te zdjęcia
maćko160
18-04-2009, 22:19
Hehe ale się rozpętało, jutro wyjdzie na jaw co wyszło.dzieki za pomoc
on już robi te zdjęcia
zdjęcia będzie robił dopiero jutro, przynajmniej tak wynika z tego co napisał we wcześniejszym poście:???:
jacek.gold
18-04-2009, 22:24
maćko160 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=28177) przeczytaj pierwszy post
a jutro wytrzeźwieje i zobaczy co narobił :)
maćko160
18-04-2009, 22:31
on już robi te zdjęcia
maćko160 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=28177) przeczytaj pierwszy post
a jutro wytrzeźwieje i zobaczy co narobił :)
faktycznie, po prostu niechciało mi sie czytać tego od nowa(czytałem wczoraj[a troche postów sie pojawiło]) i zrozumiałem to co napisał w innym kontekście jeszcze raz sorki:cry:
sokrates
19-04-2009, 21:42
on już robi te zdjęcia
no trudno - będzie miał na zaś :-) jeśli nie wyciągnie wniosków własnych z tego co zrobił - a mam nadziję że mu się udało.
No i już po jak na pierwszy raz myślę, że nie jest fatalnie ale kokosów też nie ma...
Daje 3 fotki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/my.php?image=dsc4384.jpg)
źródło (http://img410.imageshack.us/my.php?image=dsc5016.jpg)
źródło (http://img178.imageshack.us/my.php?image=dsc4648.jpg)
pieczarek
19-04-2009, 23:14
ISO 400 i taki kaszkowaty garnitur pana młodego? Nie mam D80 od pół roku, ale nie przypominam sobie takich rzeczy, nawet na wyższych czułościach. Dziwne to wszystko.
A właśnie bo nie dodałem, na tych zdjęciach i paru innych szumiało...też się dziwiłem. A najlepsze jest to, że u mnie na monitorze iiyamy szumy widać a u 2 pozostałych LCD co sprawdzałem nie są już tak widoczne.Myślę, że za lampę za słabo ustawiłem
sokrates
20-04-2009, 07:09
no stary dałeś do pieca....
metal137
20-04-2009, 08:25
ISO 400 i taki kaszkowaty garnitur pana młodego? Nie mam D80 od pół roku, ale nie przypominam sobie takich rzeczy, nawet na wyższych czułościach. Dziwne to wszystko.
A czy ten szum to nie jest przypadkiem efekt przesadnego wyostrzania?
Pzdr
M
stachmuszel
20-04-2009, 08:39
Kurcze...mam D80 i jakoś nie widziałem u siebie czegoś takiego...
A właśnie bo nie dodałem, na tych zdjęciach i paru innych szumiało...też się dziwiłem. A najlepsze jest to, że u mnie na monitorze iiyamy szumy widać a u 2 pozostałych LCD co sprawdzałem nie są już tak widoczne.Myślę, że za lampę za słabo ustawiłem
Monitor na PVA/MVA? Jesli tak, to jest to cecha tych matryc... co nie zmienia faktu, ze na pierwszych dwoch zdjeciach szum jest koszmarny, nawet moje D70s tak nie szumialo.
stachmuszel
20-04-2009, 09:04
Ostatnia fotka na ISO200. Czegoś tu nie rozumiem. Zapisy w exif-ie też jakieś nie do kóca jasne.
ulala - D80 chyba tak nie szumi nawet na ISO 1600 !!
Cos tu mi nie gra. Może to efekt mega niedoświetlenia i późniejszego wyciagania z RAWa ?
stachmuszel
20-04-2009, 09:13
Też tak myślałem, ale to są chyba pliki prosto z puszki. Tak przynajmniej wynika z exif-a.
Dobra no teraz już nie rozumiem. Szumy są ale zdjęcie u mnie na dysku jest o dużo mniej zaszumione niż te wrzucone przez imageshacka. Serwer okraja te zdjęcia czy co. Fakt teraz jak otwarłem te podglądy to z krzesła bym spadł. Oczywiście 2 pierwsze zdjęcia trochę(wyciągłem) były ciemne (początek imprezy i jeszcze nie wyczuta lampa)
D80 na bank tak nie szumi przy takich iso.
Sprawdzałem u siebie i przy zastanym świetle i iso 1600 nawet tak nie ma jak na załączonych obrazkach. Nie ma co się łamać. Przyjrzał bym się bardziej obróbce, dał kilka sampli do wywołania na papierze i zobaczył jak to wygląda.
Ja już nie wiem co jest grane, zrobię próby może coś stało się z aparatem.Na te zdjęcia przez imageshaka nie ma co patrzeć one szumią strasznie pewnie okrajane albo nie wiem już sam. Popstrykam parę fotek i zobaczę te szumy
Daj do wywołania kilka fotek. Ocenisz sam jak bardzo będzie ten szum widoczny.
Eee tam... coś marudzicie. W słabym świetle to i D700 mi szumi. Jak na pierwszy raz jest nieźle. Pobawiłbym się jeszcze suwaczek w WB i EV i będzie git :)
Przy okazji daj jakieś NEFy do zabawy forumowiczom to coś może będą mogli Ci pokazać co można z tego "wycisnąć".
Oki urwię się z pracy i wrzucę jakiegoś NEF-a. Aha i jeszcze pytanko mam.W czasie ślubu wariowała mi lampa. Jak zrobiło się ciemniej dodałem +3 a lampa zbijała mi na -3. ustawienie na aparacie było manual.
Jak zrobiło się ciemniej dodałem +3 a lampa zbijała mi na -3. ustawienie na aparacie było manual.
Tak się często zdarza jak już są słabe baterie...
W czasie ślubu wariowała mi lampa. Jak zrobiło się ciemniej dodałem +3 a lampa zbijała mi na -3. ustawienie na aparacie było manual.
Nie "zbijała Ci na -3", lecz pokazywała, o ile wg niej temat został niedoświetlony.
Eee tam... coś marudzicie. W słabym świetle to i D700 mi szumi.
W slabym swietle wszystko szumi... ale pierwsze dwie fotki podane przez kolege to normalnie jak z komorki wygladaja.
ale pierwsze dwie fotki podane przez kolege to normalnie jak z komorki wygladaja.
To ja muszę oczy i monitor wyregulować, bo mi się to inaczej widzi...
Ok wrzucam 3 NEFY zobaczycie jak jestem słaby :) i co idzie z tego zrobić
http://rapidshare.com/files/223535486/NEF.rar.html
I jeszcze spakowany jpg bo z imageshacka wygląda według mnie słabiej
http://rapidshare.com/files/223537161/Jpg.rar.html
Ten JPG nie wygląda źle :) (na tym jpg jakieś czerwone odbarwienie sukni czy inne dziadostwo widzę, ale to może tylko u mnie na laptoku)
EDIT: Z NEF też jest wszystko ok WB tylko do zmiany i będzie grało.
I obejrzałem na szybko (pobawić się mogę w domu, nie w pracy) i szum jak szum. Taki jak to CCD lubią wypluć z siebie. Ale to nie jest największy problem w fotkach. Dla mnie największy problem to pomieszane światło zastana z błyskowym, które jedno z drugim nie zupełnie nie gra. Jak masz trochę czasu to w tutorialach było takie mini howto jak pogodzić dwa różne źródło światła. A może wywołać dwa razy (z różnym WB) i pobawić się w maskowanie?
marcinekmm
20-04-2009, 14:42
Już podstawowa korekcja WB poprawia zdjęcie diametralnie - kolejny dowód na to, że NEF jest formatem idealnym w każdych warunkach :)
Z ta idealnoscia w kazdych warunkach to bym tak nie szalal ;)
Apropos NEF-ów według jakiego wzoru korygujecie. Z histogramu czy "na oko" choć było by to dziwne bo każdy monitor inaczej wyświetla. Próbowałem zrobić to według jednego tutoriala ale zdjęcie wyszło mi tak jakby za ciemne.
Z histogramu czy "na oko" choć było by to dziwne bo każdy monitor inaczej wyświetla.
Co to histogramu to byłoby ciężko... można na oko (a jak!) albo wybierając szaro/biały punkt na zdjęciu. Zresztą fajnie można się pobawić ustawiać poprawny WB raz to na tło a raz na parę młodą ;)
velaskez
20-04-2009, 16:25
Apropos NEF-ów według jakiego wzoru korygujecie. Z histogramu czy "na oko" choć było by to dziwne bo każdy monitor inaczej wyświetla. Próbowałem zrobić to według jednego tutoriala ale zdjęcie wyszło mi tak jakby za ciemne.
Akurat pracuję na skalibrowanym monitorze i robię na oko;) Czasem używam punktu (szarego najczęściej, rzadziej białego i czarnego)
No tylko trzeba mieć do tego monitor a nie iiyame za 900 zł
No tylko trzeba mieć do tego monitor a nie iiyame za 900 zł
Bez przesady...
Pierwsze dwa nie prezentują się dobrze. Przy rzeźbieniu z RAWa jeszcze coś się z tego może wyciągnie (linki nie aktywne, więc nie sprawdzę). Foty deczko nie doświetlone, spokojnie można było zejść z czasem do co najmniej 1/80s. Dwa WB jest w krzakach. A powodem jest zastane światło żarowe i błysk o zupełnie innych temperaturach barwowych. AutoWB w takich przypadkach gubi się notorycznie. Jeżeli miałeś SB800 trza było skorzystać z filterków, i ustawić doświadczalnie. Trzy to fotki są w prestrzeni AdobeRGB, a jak to jest wyświetlane w necie gdzie króluje sRGB wszyscy wiedzą.
Lampka sb-600 zgadza się na sali tak ogólnie było bardzo dużo różnych świateł i w różnych kolorach, sufit miał różną wysokość no i na dodatek moja amatorka i wyszło jak wyszło.Muszę tak pogrzebać w NEF żeby mnie kompaktami nie przebili. Wyżej są linki NEF-ów może z nich idzie powyciągać.
gadzeciarz
20-04-2009, 18:09
Cześć kolego,jako amator też pozwoliłem obejrzeć sobie twoje zdjęcia,kadrowanie całkiem fajne.
Szumy,no ja też je u siebie na komputerze widzę i od razu mi przyszło na myśl porównać ze zdjęciami ślubnymi moich znajomych,
im robił zdjęcia właśnie nikonem D 80 pan zawodowiec,
lecz na kilkunastu zdjęciach jest bardzo duże zaszumienie,nawet większe niż na twoich przykładach.
Reszta fotek bardzo dobra jakościowo.
Ja tak jak już wspomniałem,manualnie to jeszcze wiedza nie ta!!!!
A na swoich fotkach w trybach dla myślących inaczej też całkiem przyzwoicie ostrzy.
Ja w żadnym wypadku nie oceniam twoich zdjęć, tylko tak jak wspomniałem widziałem już takie zaszumienie w D 80.