Zobacz pełną wersję : Voigtlander Color Skopar 20 mm f/3.5 SL II Aspherical
Czy może ktoś ma to szkło i może sie podzielić wrażeniami?
Jak jest z jakością obrazu w porównaniu do N20mm/2,8 czy N20-30mm/2,8 na cyfrze?
Które bardziej nadaje się do architektury i krajobrazu.
A jak to szkło wypada w porównaniu z Zeiss 25mm 2,8? Oczywiście pytam o jakość obrazu. Nie pytam o 21mm bo cena to kosmos ;)
Może znacie jakąś stronę z testem tego szkła?
Ja nie mam tego szkła, ale jak wiesz, gdzie Voigtlandery można w PL kupić, to z chęcią bym się dowiedział gdzie :)
Swego czasu szukalem, ale tez nie znalazlem... Nie wiem, gdzie je mozna dostac.
Poczekajmy na testy, bo ten skopar swiezutko po premierze jest, ale zapowiada sie obiecujaco. Podobnie, jak pozostale Voigtlandery. Wprawdzie na gorze listy jest teraz cos innego, ale ta 20-tke i Ultrona 40 chcialbym miec - reporterski zestawik, ktory razem wziety zajmuje niewiele wiecej miejsca niz 50/1.4G 8)
Nie spotkałem się z ofertą w PL.
W sieci piszą że trudno ustawić nim ostrość, czasem wychodzi brzydki bokeh oraz niekiedy CA i zniekształcenia. Jest też trochę miękki w rogach. Poza tym chyba są same zalety, rozmiar waga, ładne kolorki, kontrast, ostrość. Ogólnie wychodzi że jest to bdb obiektyw podróżniczy i dobra alternatywa dla 20-stek nikona. To takie moje skromne zdanie. W sieci jest trochę fajnych zdjęć niestety nie widziałem z d200.
superkomornik
20-04-2009, 16:14
Szkoda, że nie ma tych obiektywów w Pl. To by byłą dobra alternatywa dla Zeissa. Raczej niewiele gorsze (?), Mają procesory i niższą cenę.
Niestety nigdy nie spotkałem tych szkieł w Pl, ani w sk;epie, ani na Allegro.
Szkoda.
Żaden problem, można je kupić w Niemczech już za ok 400 Euro z przesyłką
Jak sadzicie czy z tym obiektywem będzie dobrze współpracować osłona Nikon NH-1 przeznaczona dla N24/28/35? Jakie mogą być niemiłe niespodzianki przy zastosowaniu niededykowanej osłony? Niestety oryginał jest dużo za drogi.
Martix mógłbyś podać jakiegoś linka? W sumie chciałbym sobie kupić V58/1.4 i nie mogę znaleźć nigdzie bliżej, jak w UK.
http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlaender/voigtlaender_cms.nsf/id/pa_partnerausland.html
http://shop.ebay.de/?_from=R40&_trksid=p3907.m38.l1313&_nkw=voigtlander+58mm&_sacat=See-All-Categories
Ma ktoś może juz to cudo i mógłby sie podzielić spostrzeżeniami?
ja mam. pytaj o co chcesz:)
Mowiles, ze odeslales... Btw, dzieki za tamte sampelki pod swiatlo, wyglada na to, ze na koncertach powinien dac rade...
odesłałem, ale teraz przyjechał do mnie na stałe:)
ostatnio robiłem raz jeszcze testy pod ostre słońce (już bez chmurek) i jestem w lekkim szoku -> ZERO blików
Bliki moga byc, ale kontrastu nie traci?
kontrast nie spada. na serio to szkiełko jest bardzo dobre. postaram się poszukać tych fotek pod slońce to Ci prześle na PW
Co, do 40 tez sie przymierzasz?
mibartek
10-03-2010, 20:23
ciekaw jestem jak ten Voigtlander wypada w bezpośrednim porównaniu z Nikkorem 20mm/3.5
Co, do 40 tez sie przymierzasz?
raczej nie, czekam na 35 1.4 :) chociaż czytałem o tej 40 same pochwalne ochy i achy.
Hm, no z uwagi na cene oraz potencjalne korzysci, ja jestem bardziej ciekaw porownania z 20/2.8 AFD... Bo antykow chyba nie ma co wygrzebywac, a ten Skopar kosztuje prawie 2 koła...
ja sporo naczytałem sie na nikoncafe.com (http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=211644)