Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierścienie...

maciek1993
16-04-2009, 21:45
Mam takie pytanie natury technicznej - czy jak do analogowego nikona f65 podłączę przejściówka M42 i zenitowski obiektyw to będzie działać pomiar światła czy do tego wymagany jest nowoczesny obiektyw. Jednym słowem czy elektronika obiektywu jest potrzebna do pomiaru światła czy nie (oczywiście nie mówię o przenoszeniu automatyki - chodzi tylko o pomiar światła). Z góry dzięki za odpowiedź.

mpwt
17-04-2009, 11:32
No przecież Ci napisaliśmy w poprzednim wątku...

maciek1993
17-04-2009, 13:20
Przepraszam, chyba czytałem niezbyt uważnie, a swoją drogą mam taki mętlik w głowie że nie mogę się ju w tym wszystkim połapać. Ktoś mówi żeby brać soczewki, a gdzie indziej czytam że to bezsensu, jeszcze gdzie indziej że pierścienie bez przeniesienia automatyki mijają się celem a gdzieś jeszcze że można się bez tego obejść. Musze to na spokojnie przemyśleć i podjąć decyzję a na razie dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :)

mpwt
17-04-2009, 14:23
Na razie kup najtańszą wersję co da najlepsze efekty. A takie moim zdaniem dadzą Ci pierścienie. Jak Cię to wkręci to kupisz obiektyw makro a i tak będziesz potrzebował do niego... pierścieni :D

Moja zabawa z obiektywem makro i pierścieniami:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95207

Jak mówiłem, pierścienie nie wprowadzają do całego układu dodatkowych soczewek co jest bardzo istotne.

maciek1993
17-04-2009, 14:28
Gdyby nie ten nieszczęsny pomiar światła to bym się ani chwili nie zastanawiał :)

mpwt
17-04-2009, 14:32
Gdyby nie ten nieszczęsny pomiar światła to bym się ani chwili nie zastanawiał :)

Ja dałem radę... robiłem makro z takim zestawem na F55 i robiłem slajdy na ścianę i rodzinkę postraszyć :)
Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Jak się boisz to bierz soczewki :p

maciek1993
17-04-2009, 14:52
A jest jakiś sposób na obliczanie ekspozycji (np. jakaś zasada, reguła albo coś podobnego) czy wszystko całkiem według własnego doświadczenia i obserwacji?

mpwt
17-04-2009, 14:57
Obliczyć zawsze można a jeszcze lepiej samemu przy okazji sprawdzić. Bo liczy się efekt końcowy a nie cyferki na papierze ;)

maciek1993
17-04-2009, 15:57
Trudno mówić o sprawdzaniu przy aparacie analogowym, a żeby to jakoś wyliczyć to z pewnością potrzeba światłomierza - jednym słowem pozostaje ustawić jakieś parametry i modlić się o dobre naświetlenie a to się chyba mija z celem :( Chyba że coś źle zrozumiałem...

maciek1993
17-04-2009, 22:37
Dobra już coś znalazłem i częściowo rozwiązałem ten problem ale mam jeszcze kilka wątpliwości ale to już w oddzielnym dziale i wątku a na razie dzięki za pomoc :)