PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrzeżenie o lampie w dobrym oświetleniu

XGrzesX
16-04-2009, 19:04
Zastanawia mnie następująca rzecz. Robiąc zdjęcia na dworze w słoneczny dzień w trybie A bardzo często mam ostrzeżenia o konieczności użycia lampy (migający znaczek lampy w wizjerze). Takie ostrzeżenie w słabym oświetleniu jeszcze rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego pojawia się w słoneczny dzień kiedy aparat ustawia na przykład czas 1/2000s.

conio
16-04-2009, 19:25
To zależy zarówno od tego jaki masz pomiar ekspozycji ustawiony jak i tego co fotografujesz. Wyobraź sobie taką sytuację, focisz w środku dnia pod słońce chcąc zrobić zdjęcie twarzy znajdującej się w cieniu (face'em do ciebie). Aparat zasygnalizuje potrzebę doświetlenia lampą.

XGrzesX
16-04-2009, 19:32
To zależy zarówno od tego jaki masz pomiar ekspozycji ustawiony jak i tego co fotografujesz. Wyobraź sobie taką sytuację, focisz w środku dnia pod słońce chcąc zrobić zdjęcie twarzy znajdującej się w cieniu (face'em do ciebie). Aparat zasygnalizuje potrzebę doświetlenia lampą.

Używam pomiary matrycowego. Zwróciłem na to uwagę dzisiaj robiąc zdjęcia kilku samochodom, podczas robienia zdjęć słońce miałem za plecami chyba że było to spowodowane tym, że karoseria mocno odbijała światło. Muszę jeszcze zwrócić na to uwagę.