Zobacz pełną wersję : D40 i zbliżające się wakacje
Witajcie!
Mam pytanko. Zbliżają się powoli wakacje i chciałbym doposażyć moje D40 tak, by ładniej robić wakacyjne ujęcia. Dysponuję kitem 18-55, tele 55-200 VR i lampą SB-400.
Do wydania mam GÓRA 800zł.
Zastanawiałem się nad Nissinem Di622, jasnym Nikkorem 35mm/1,8...
Generalnie chciałbym zasięgnąć rady, jak można tą kasę rozsądnie wydać, aby polepszyć zdjęcia.
35/1.8g dx - nocne ujęcia bez lampy, w dzień jeśli migawka wyrobi ładne rozmycia. Chyba coś nowego dla właściciela szkieł f/5.6
Dozbierać do Sigmy 10-20 :)
Dozbierać do Sigmy 10-20 :)
Jednak 800zł a 2050zł to spora różnica, więc dzięki, ale nie skorzystam. Przy okazji zapytam - ta 35mm od Nikona sprawdzi się też na jakiejś imprezie, czy na taki wyczyn lepiej lepszą lampę?
Przy okazji zapytam - ta 35mm od Nikona sprawdzi się też na jakiejś imprezie, czy na taki wyczyn lepiej lepszą lampę?
Sprawdzi się. Z tym budżetem brać 35/1.8... choć brak szerokiego... a dozbierać do używki... to może następnym razem ;)
BTW. SB-600 można wyrwać za jakieś 850 zł...
BTW. SB-600 można wyrwać za jakieś 850 zł...
Jesli już to myślałem nad wspomnianym Nissinem.
Ale dzięki za info.
Jesli już to myślałem nad wspomnianym Nissinem.
No wiem... i nie wiem dlaczego.
Ja bym na razie brał 35 ale ciiiii ;)
35 jest jak pomidorowka - zawsze dobra :-). S10-20 to tez rewelacyjne szkielko (w smie w penym sensie nawet i bardzij zacne od 35) ale rozumiem ze cena malo sprzyjajaca. Ja w zeszlym roku za nowke ze stanow dalem 1400PLN i bolalo. Ale trzeba zamknac oczy, przlknac sline i kliknac "wyslij przelew" :-) , bo naprawde warto. A wracajac do 35 to mam ja przypieta na stale.
A wracajac do 35 to mam ja przypieta na stale.
:D w końcu stałka, to na stałe! :D:D
Ja bym brał 35 1.8 "w ciemno" :) Ostatnio się przekonałem ile jasna stałka daje w słabym świetle zastanym (noc/ulica/pokój), czego żadna lampa błyskowa ci nie zrekompensuje.
No wiem... i nie wiem dlaczego.
A coś złego jest w tym Nissinie? W porównaniu z SB-600 ma chyba nawet więcej funkcji (odbłysnik i fotocela), a przy tym jest znacznie tańszy. Dwukrotnie nawet.
tgollob_jamessuchar
18-04-2009, 14:26
ja tam jestem zadowolony, polecam :)
bedę używał jej na co dzień, bo szkoda mi SB-900
na dodatek Nissina wyzwalam SB-400 i też można coś ciekawego wymyślić ;)
jednak jeśli albo albo - hmm ja bym jednak skłonił się też do Nikkora 35 f/1,8
ale wszystko zależy od tego co chcesz konkretnie robić - na imprezie hmm nie wiem czy chciałbym robić w kiepskim oświetleniu na f/1,8... zależy od potrzeb, jeśli bardziej nastawiasz się na pomieszczenia, to raczej Nissin, aczkolwiek nie masz nic "schludnego" jeśli chodzi o obiektywy i tak można by w kółko ;/
A może zainwestuj w jakiś filtr polaryzacyjny?
A może zainwestuj w jakiś filtr polaryzacyjny?
Posiadam, więc nie ma potrzeby:)
Co do moich zakupów, mógłbym na przykład zakupić Nissina (też mam zamiar wyzwalać go SB-400) i jeszcze na przykład Nikkora AF 50mm 1,8. Nie będę miał autofokusa, ale za to dobre szkło do portretu, tanie a przy tym jasne. No i zobaczę, czy sobie radzę bez zooma. Dobry pomysł?
tgollob_jamessuchar
18-04-2009, 14:35
mz bardzo dobry
velaskez
18-04-2009, 14:48
Posiadam, więc nie ma potrzeby:)
Co do moich zakupów, mógłbym na przykład zakupić Nissina (też mam zamiar wyzwalać go SB-400) i jeszcze na przykład Nikkora AF 50mm 1,8. Nie będę miał autofokusa, ale za to dobre szkło do portretu, tanie a przy tym jasne. No i zobaczę, czy sobie radzę bez zooma. Dobry pomysł?
Eeee, jak zamierzasz wyzwalać Nissina za pomocą SB-400? Oświeć mnie...
tgollob_jamessuchar
18-04-2009, 14:50
wczoraj tak właśnie robiłem - SB-400 na korpusie wyzwala Nissina, który jest slave.... nie wiem co w tym trudnego ;D
czyli to samo jakbys wyzwalał Nissina lampą wbudowaną... wielkie mi rzeczy
velaskez
18-04-2009, 14:57
A D40 ma tryb commander?
Nie ma, ale Nissin ma fotocelę, czyli może być wyzwalany innym błyskiem. Choćby aparatem z komórki:D
velaskez
18-04-2009, 15:15
Taaakie buty...
AF-S 35/1.8G.. nic innego ;)
SlaWasII
19-04-2009, 20:51
AF-S 35/1.8G.. nic innego ;)
E.. tam, nic innego...
Jak wyskrobiesz jeszcze z pięć dych, to kupisz jakiegoś używanego Unomata np. B24TAC (http://www.allegro.pl/item607469174_lampa_blyskowa_unomat_b24_tac.html). Do tego fotocela za grosze i gitarka. Ja taki zestawik mam i powiem, że jak porównałem zdjęcia z tym co daje wbudowana, to szczena opada... Do czasu uzbierania kasy na Sabinkę jest spoko!
:evil::evil::evil:Tylko nie podłączaj jej bezpośrednio do stopki!:evil::evil::evil:
Nie, chyba jednak wolę obiektyw.
A powiedzcie lepiej AF-s 35mm 1,8 czy 50mm bez silnika i lampę Nissina Di622?
A powiedzcie lepiej AF-s 35mm 1,8 czy 50mm bez silnika i lampę Nissina Di622?
35 z silnikiem... biorąc pod uwagę wizjer w D40 to... 35/1.8 :D
Ma ktoś może przykładowe zdjęcia D40 + AF-S 35/1.8?
Ma ktoś może przykładowe zdjęcia D40 + AF-S 35/1.8?
W dziale optyka masz cały dłuuuugi wątek m.in. z samplami.
SlaWasII
20-04-2009, 14:34
Jasne, że obiektyw. Ja tylko mówiłem w #22, jak tanio mieć jeszcze lampę dużo lepszą od tej wbudowanej... 50zł to nie majątek.
Cóż, mam SB-400, które mi aktualnie wystarcza.