Zobacz pełną wersję : Super jasny obiektyw kontra super słoneczny dzień
Dzisiaj wracając z pracy poszwędałem się po ulicach starego miasta i pstryknąłem parę fotek. Obiektyw jak w podpisie - zwykły 18-70. Pogoda była piękna, aż za piękna - zauważyłem, że przy ISO 200 (minimum w mojej puszce) i przesłonie 3.5 czas jaki musiałem ustawić przy niektórych kadrach to 1/2000s - 1/3000s. A i tak miejscami na fotkach pokazuje mi przepały.
Fotografowałem grupkę breakdance'owców na tle tłumu więc zależało mi na odpowiedniej głębi dlatego nie kręciłem przesłoną.
I teraz pytanie: jak to jest z Waszymi superjasnymi obiektywami ze światłem 2.8 czy mniejszym - jak radzicie sobie z bardzo słonecznym dniem, jasnym tłem itd. Wygląda na to że gdybym ustawił na minimalny czas dostępny w moim body - 1/4000s - fotki nie miały by przepałów. Aha, zapięty miałem zwykły polar, nic więcej.
Czy tylko filtry ratują sytuację?
Nie mam takiego jasnego obiektywu (jeszcze :mrgreen: ) tak po prostu pytam z ciekawości.
są filtry ND, tzw. neutralne szare; w fot. cyftowej chyba jednak trochę zapomniane
ja zwyczajnie przymykam przysłonę, staram się nie fotografować w ostrym słońcu
poza tym jest spora ilość nikonów która ma możliwość zmniejszenia ISO do 100.
winterfresh74
16-04-2009, 10:05
No i są czasy 1/8000 :D
jacoslavgth
16-04-2009, 10:17
ostatnio robiłem zdjecia w Międzyzdrojach, miałem podpietą 50/1,4 i rzezcywiście okazywało sie przy wywoływaniu ze są lekko przepalone, przesłony staram sie nie ruszać więcej niż 2,2 w portretach tło rozmyte być musi :) 200 iso i czasy 1/8000s
Pozostaje zainwestować w ND. :mrgreen:
dokładnie... ew. dodatkowo jakaś połóweczka tęz może byc przydatna
hedgehog
16-04-2009, 10:44
...ewentualnie wybić sobie z głowy mit o dominacji jasnych szkieł nad ciemniejszymi i skupić się na tym, co chce się przekazać. Wtedy nagle okaże się, że 18-70 starcza do wszystkiego :) A potem se człowiek zapnie pięćdziesiątkę 1.4 i... też mu wyjdzie.
tgollob_jamessuchar
16-04-2009, 12:37
...ewentualnie wybić sobie z głowy mit o dominacji jasnych szkieł nad ciemniejszymi i skupić się na tym, co chce się przekazać. Wtedy nagle okaże się, że 18-70 starcza do wszystkiego :) A potem se człowiek zapnie pięćdziesiątkę 1.4 i... też mu wyjdzie.
otóż Kolega maroo_s wspomniał, że zależało mu na "odpowiedniej głębi ostrości" - tak więc 18-70 trochę nie zawsze może dać radę pod tym względem ;PP i tu jest ta przewaga ("dominacja") jasnych szkieł nad ciemniejszymi..
też miałem ten problem z czasami nie z tej bajki w pełnym słońcu a co gorsza przepaleniami... filtry wymienione powyżej załatwiają sprawę (oczywiście mała czułość też, obowiązkowo)
no to jest jeszcze jedna możliwość: wydłużyć ogniskową i trochę przymknąć przysłonę - czasy się skrócą, a i GO będzie odpowiednia do portretów.
tgollob_jamessuchar
16-04-2009, 20:04
też dobrze mówisz :) ale wiadomo nie zawsze tak można ;/
Paprycjusz
16-04-2009, 21:41
Czasem i polar wystarczy.
A potem se człowiek zapnie pięćdziesiątkę 1.4 i... też mu wyjdzie.
No muszę fundusze zbierać na jakieś dodatkowe szkło (albo tele albo coś jasnego - biję się z myślami),.
Naoglądałem się tych Waszych fotek z jasnych szkieł i jedno co mogę powiedzieć to "to nie to tamto..." :-D
Dominacja jasnych szkieł? Może nie dominacja ale w pewnych sytuacjach miażdżąca przewaga.
Fotki tancerza na tle kolorowych ubrań turystów, kolorowych ogródków piwnych i reklam na budynkach, wykonane 18-70 to jednak nie to... No chyba że będę mazał tę gawiedź w PSie co by mi nie odwracała wzroku od obiektu :twisted:
Canon 85L w słoneczny dzień, ISO 100 (20D nie ma ISO 50) - 1/8000 był poprawnym czasem dla f/2.8...
Czytałem, że w takim przypadku trzeba stosować filtry ND (mocne filtry ND).
plusczyminus?
17-04-2009, 10:02
no to jest jeszcze jedna możliwość: wydłużyć ogniskową i trochę przymknąć przysłonę - czasy się skrócą, a i GO będzie odpowiednia do portretów.
Czy ty wiesz co piszesz?
no tak czasy się wydłużą, a nie skrócą, bo przecież o to autorowi chodzi :) wszystko przez te ułamkowe części sekundy... a wydawało mi się że radzę sobie z matematyką :)
Reszty jestem pewien.
ale zmiana szkła na inną- dłuższą ogniskową powinno dać inną-mniejszą GO przy tych samych nastawach ?
ale zmiana szkła na inną- dłuższą ogniskową powinno dać inną-mniejszą GO przy tych samych nastawach ?
No właśnie, chciałbym zobaczyć porównanie GO dwóch fotek:
- ogniskowa 70mm (max w moim szkle), f5.6 (obiektyw standard, jak mój)
- ogniskowa 18mm, f2.8 (obiektyw stałe światło)
Wiem, że można sobie to obliczyć ale chodzi mi raczej o różnicę w plastyce obrazu. Naturalnie jak wydłużę ogniskową to automatycznie światło spadnie do 5.6 i czasy będą dłuższe więc zmieszczę się w zakresie dostępnym z mojej puszki.
Piszę o 18mm bo to właśnie przy krotszych ogniskowych miałem problemy z przepałami
plusczyminus?
17-04-2009, 12:55
no tak czasy się wydłużą, a nie skrócą, bo przecież o to autorowi chodzi :) wszystko przez te ułamkowe części sekundy... a wydawało mi się że radzę sobie z matematyką :)
Reszty jestem pewien.
To znaczy czego jesteś pewien?
Zmieniając ogniskową zmieniasz zakres GO. Przy tej samej odległości od celu masz mniejszą GO i owszem - tylko co się wtedy dzieje z kadrem w porównaniu z mniejszą ogniskową?
Jeżeli będziesz chciał mieć ten sam kadr na różnych ogniskowych to co wtedy z GO - w dodatku na mniejszej dziurze?
Łopatologicznie - żeby zachować podobną GO na dłuższej ogniskowej, przy zachowaniu tego samego kadru, musisz otworzyć bardziej przysłonę a nie przymykać. Więc rada generalnie taka sobie.
plusczyminus?
17-04-2009, 13:02
No właśnie, chciałbym zobaczyć porównanie GO dwóch fotek:
- ogniskowa 70mm (max w moim szkle), f5.6 (obiektyw standard, jak mój)
- ogniskowa 18mm, f2.8 (obiektyw stałe światło)
Wiem, że można sobie to obliczyć ale chodzi mi raczej o różnicę w plastyce obrazu. Naturalnie jak wydłużę ogniskową to automatycznie światło spadnie do 5.6 i czasy będą dłuższe więc zmieszczę się w zakresie dostępnym z mojej puszki.
Piszę o 18mm bo to właśnie przy krotszych ogniskowych miałem problemy z przepałami
nie wiem jak ty chcesz porównywać 70mm f5.6 z 18mm f2.8 - nie kumam, bliżej proszę...
nie wiem jak ty chcesz porównywać 70mm f5.6 z 18mm f2.8 - nie kumam, bliżej proszę...
Może wyraziłem się niejasno.
Jestem ciekaw jak wyglądał by ten sam kadr w tych dwóch ustawieniach. ten sam kadr a więc ustawiam się, daję 70mm i największą dziurę jaką można (załóżmy że 4,5) i trzaskam obiekt który jest dajmy na to 6m ode mnie, potem zmieniam na szkło np. na 14-24 2.8, ustawiam na 18mm i podchodzę bliżej dla uzyskania tego samego kadru. Ciekaw jestem jak będzie wyglądać GO w tych dwóch fotach.
To takie gdybanie, mam zbyt małe doświadczenie żeby to po prostu wiedzieć.
Mocno upraszczając założenia, że GO zależy od odległości, przesłony, ogniskowej, budowy przesłony itd, zakładamy że mamy dany kadr i dwa obiektywy. Czy lepszy efekt (plastyczny) uzyskam jak wydlużę ogniskową przy większej przesłonie (np. f4.5) czy jak założę szerokie szkło, podejdę bliżej, dam 18mm i f2.8.
EDIT: w sumie to troszkę odbiegam od pierwotnego tematu bo chodziło o b. małe czasy naświetlania ale temat GO się z tym wiąże, więc pozostawiam to pytanie.
plusczyminus?
17-04-2009, 13:25
Może wyraziłem się niejasno.
Jestem ciekaw jak wyglądał by ten sam kadr w tych dwóch ustawieniach.
znikome szanse by wyglądało to chociaż trochę podobnie
To znaczy czego jesteś pewien?
Zmieniając ogniskową zmieniasz zakres GO. Przy tej samej odległości od celu masz mniejszą GO i owszem - tylko co się wtedy dzieje z kadrem w porównaniu z mniejszą ogniskową?
Jeżeli będziesz chciał mieć ten sam kadr na różnych ogniskowych to co wtedy z GO - w dodatku na mniejszej dziurze?
Łopatologicznie - żeby zachować podobną GO na dłuższej ogniskowej, przy zachowaniu tego samego kadru, musisz otworzyć bardziej przysłonę a nie przymykać. Więc rada generalnie taka sobie.
oj teraz to już się czepiasz, bo w którym miejscu napisałem, że stosując się do mojej rady:
- kadry będą takie same
- że GO będzie taka sama
napisałem tylko, że zastosowanie obiektywu o dłuższej ogniskowej daje możliwość wykonania portretów przy odpowiednio płytkiej do portretów GO nawet przymykając ciut mocniej przysłonę. Dzięki temu można utrzymać ładny bokeh i wydłużyć czas naświetlania kadru (przymykasz przysłonę - wydłużasz czas).
GO jak wiadomo zależy od trzech parametrów odległości od fotografowanego obiektu (punktu ustawienia ostrości), ogniskowej obiektywu i wartości przysłony i można, a nawet trzeba korzystać ze wszystkich tych rozwiązań.