PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - bracketing o więcej niż 1EV - da się?

Al Bundy
15-04-2009, 21:14
Zakładam że ustawiam się na 3 zdjęcia. Instrukcję przewertowałem, kombinowałem w body i nadal nie mogę dojść (bez skojarzeń). Jak zmusić o ile to możliwe puchę by po właściwej ekspozycji cyknęła mi 2 foty o zakres większy niż 1EV od nastawu? Z d70 nie miałem problemu - spokojnie nawet o 3 EV z tego co pamiętam dało się polecieć. Nie robię wiele landszaftów ale wczoraj z ciekawości miałem ochotę na HDRka i... no właśnie...

Slon
15-04-2009, 21:18
nie da sie :-D

Piotr_
15-04-2009, 21:18
Zakładam że ustawiam się na 3 zdjęcia. Instrukcję przewertowałem, kombinowałem w body i nadal nie mogę dojść (bez skojarzeń). Jak zmusić o ile to możliwe puchę by po właściwej ekspozycji cyknęła mi 2 foty o zakres większy niż 1EV od nastawu? Z d70 nie miałem problemu - spokojnie nawet o 3 EV z tego co pamiętam dało się polecieć. Nie robię wiele landszaftów ale wczoraj z ciekawości miałem ochotę na HDRka i... no właśnie...

Takie rzeczy to tylko w Dxx i Dxxxx. Tam masz +- 2EV.

Czornyj
15-04-2009, 21:20
To jest pradawna bolączka Nikonów i nic z tym nie zrobi - bracketing ma maksymalny krok 1EV i jedynym wyjściem jest albo cyknąć dłuższą serię, albo "bracketingować" zwykłą korektą ekspozycji. Wyjątkowo debilna upierdliwość i mam nadzieję, że przy którymś update firmware'u ktoś wreszcie wpadnie na to, że 1EV przy bracketingu to w dzisiejszych realiach trochę maławo.

Zbegen
15-04-2009, 21:21
Bracketing w D300 to jest koszmar i porażka. Chyba, że trzeba szkolić cnotę wytrwałości;)...

costi
15-04-2009, 21:27
Mnie najbardziej wkurza, ze nie cyka mi trzech fot od razu, tylko musze trzy razy spust naciskac... chyba, ze jest jakis sposob na obejscie tego?

Piotr_
15-04-2009, 21:32
Mnie najbardziej wkurza, ze nie cyka mi trzech fot od razu, tylko musze trzy razy spust naciskac... chyba, ze jest jakis sposob na obejscie tego?

Ustaw sobie zdjęcia seryjne.

Al Bundy
15-04-2009, 21:38
Załamaliście mnie... przesiadam się na Kanona ;)

Dzięki za szybkie info - zaoszczędzę czasu...

costi
16-04-2009, 00:21
Ustaw sobie zdjęcia seryjne.

No tak, najciemniej zawsze pod latarnia... dzieki ;)

Władca Pixeli
16-04-2009, 06:10
Załamaliście mnie... przesiadam się na Kanona ;)
Zrób zdjęcia w RAW to skorygujesz na większe różnice.

juggler
16-04-2009, 07:04
Braketing ustaw na 5F i 1.0 i na serię i bedziesz miał 5 klatek co 1EV.
Kolejność braket. niższy - pomiar - wyższy
1= -2EV
2= -1EV
3= Twoje ustawinie
4= +1EV
5= +2EV

siedemczwartych
16-04-2009, 08:33
a jak ustawić 5F ???????
U mnie max to 3F

Duszek
16-04-2009, 08:49
troszkę kółeczkiem pokręcić w trybie bracketingu... :)

siedemczwartych
16-04-2009, 08:53
to to wiem.... :)
ale dochodzi do 3F i END :)

chyrza
16-04-2009, 09:30

ustawienie f5:

akcja dla "naciśniecie przycisku podglądu" -- ja np mam tu "flash off"
akcja dla "podgląd + pokr. ster." --> autobracketing

Przytrzymujesz guziczek, kręcisz głównym pokrętłem sterowania, czyli tym przy kciuku i zmienia się ilość ramek dla bracketingu. Kółeczko pomocnicze - krok EV (0.3, 0.7, 10) :)

dzejms
16-04-2009, 09:48

Powinno dochodzic do 9F.

chyrza
16-04-2009, 10:08
Powinno dochodzic do 9F.

dla kombinacji 9F i 1EV robimy 9 klatek -- 0.0ev, -4ev, -3ev, -2ev, -1ev, +1ev, +2ev, +3ev, +4ev. Sprawdzone :P

siedemczwartych
16-04-2009, 10:12
u mnie dochodzi do 3F i koniec.
Instrukcja też mówi tylko o 3F

moze coś jeszcze gdzieś trzeba przełaczyć?

chyrza
16-04-2009, 10:16
u mnie dochodzi do 3F i koniec.
Instrukcja też mówi tylko o 3F

moze coś jeszcze gdzieś trzeba przełaczyć?

zależy w którą stronę ZACZNIESZ kręcić głównym kółkiem. Możesz albo włączyc BKT z korekcją dodatnią/ujemną (np 0ev, 0,3ev 0,7ev) albo BKT opisywany wcześniej. Zacznij kręcić w prawo ;) Mam nadzieje ze nie zamotałem zbytnio.

darsedz
16-04-2009, 10:30
Mam nadzieje ze nie zamotałem zbytnio.

trudno te sprawy czasem wytłumaczyć ...
siedemczwartych - jeśli do tego nie dojdziesz sam to będziesz musiał z tym żyć

(w D200 jakoś daje rade to zrobić - choć to "stara" puszka i teoretycznie już nie powinna działać :D)

siedemczwartych
16-04-2009, 10:35
dobra... mea culpa... czasem moje neutrony, (synapsy czy co tam jest) w mózgu gdzieś pobłądzą.
Jasne, że działa.
Dzięki

dzejms
16-04-2009, 22:49
dla kombinacji 9F i 1EV robimy 9 klatek -- 0.0ev, -4ev, -3ev, -2ev, -1ev, +1ev, +2ev, +3ev, +4ev. Sprawdzone :P

ja mam -4 -3 -2 -1 0 +1 +2 +3 +4, bo tak mi wygodniej....

albertnowicki
23-04-2009, 15:27

Uruchom interwalometr i zdjęcia seryjne. Interwały ustaw jak najkrótsze i pasuje. Jak wybierzesz np maksymalny braketing czyli 9 klatek i ustawisz interwalometr na 9 klapnięć to zrobi Ci wszystkie po kolei z ustalonym odstępem czasu (ja ustawiam jak najkrótszy). Do HDR jak znalazł.

pzdr.

albertnowicki
23-04-2009, 15:29

pokręć oboma kółeczkami to zobaczysz co się stanie :) jak najbardziej da się ustawić 3,5,7,9 klatek z maksymalnym braketingiem co 1EV

S_Beast
23-04-2009, 20:18
W hybrydzie wybiorę przy pomocy dedykowanego klawisza tryb bracketingu, w menu w jednym kroku ustawię samowyzwalacz, przycisnę jeden raz spust migawki i aparat samodzielnie wykona 3 zdjęcia, na których jeśli zechcę mogę również się znaleźć.

W lustrzance klawiszem funkcyjnym i prawym pokrętłem wybieram tryb bracketingu, w menu muszę wybrać interwałometr i powstawiać ilość klatek odpowiadającą ilości kroków w bracketingu oraz interwał, potem lewym pokrętłem wybieram tryb samowyzwalacza, przyciskam spust i mam też 3 zdjęcia lub więcej jeśli chcę, ale już się zdążyłem po drodze spocić i zrazić się do tego bracketingu.

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, kto może skorzystać z tego, bezsensownego w mojej ocenie, dzielenia bracketingu?

mpwt
23-04-2009, 20:28
W hybrydzie wybiorę przy pomocy dedykowanego klawisza tryb bracketingu, w menu w jednym kroku ustawię samowyzwalacz, przycisnę jeden raz spust migawki i aparat samodzielnie wykona 3 zdjęcia, na których jeśli zechcę mogę również się znaleźć.

(...)

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, kto może skorzystać z tego, bezsensownego w mojej ocenie, dzielenia bracketingu?

Pewnie mało kto wie i może z tego skorzystać. Ja również z tego powodu planuję zmianę lustra na hybrydę. W mojej ocenie to jest takie namotane, że tylko przeszkadza robić zdjęcia. Myślę, że w najbliższym czasie można się spodziewać, że znacznie więcej ludzi wymieni z powrotem lustra na hybrydy. Przykre ale prawdziwe :(

P.S. Ale oczywiście łatwiej pod przyciskiem ustawić sobie wybór zdjęć do braketingu i strzelić serię.

darsedz
23-04-2009, 21:51
Uruchom interwalometr i zdjęcia seryjne. Interwały ustaw jak najkrótsze i pasuje. Jak wybierzesz np maksymalny braketing czyli 9 klatek i ustawisz interwalometr na 9 klapnięć to zrobi Ci wszystkie po kolei z ustalonym odstępem czasu (ja ustawiam jak najkrótszy). Do HDR jak znalazł.

pzdr.

zdjęcia seryjne też robią tylko tyle ile trzeba klatek - dla bracketingu
(w D200)

S_Beast
23-04-2009, 22:17
Lepiej samemu pokombinować i dopiero potem się uskarżać. Przepraszam.
Jest szybsza opcja:
1. Ustawić autobracketing, tzn. ilość zdjęć oraz skok zmiany ekspozycji, np. 5F & 1.0
2. Ustawić zdjęcia z interwałometrem, tzn. po kolei:
a) opcję "Wybierz czas rozpoczęcia" ustawiamy na "Teraz" i wybierak w prawo
b) "Interwał" ustawiamy na "00:00:30", bo chcemy żeby zaczął robić zdjęcia za 30s i wybierak w prawo
c) "Wybierz liczbę int. X liczbę zdj." ustawiamy na "001 X 1 = 0001" i wybierak w prawo
d) "Start" przełączamy na "Włączony" i naciskamy klawisz "OK"

Efekt - robi 5 zdjęć w bracketingu przesuniętych o 1EV po 30 sekundach od naciśniecia klawisza "OK". Zrobi tylko gdy aparat będzie w stanie ustawić ostrość w punkcie wybranym automatycznie przez siebie lub przez nas. Działa, ale i tak zajmuje więcej czasu niż w hybrydzie, chociaż liczy się przede wszystkim to, że nie musimy trzymać wciśniętego spustu migawki w czasie bracketingu, co ma kluczowe znaczenie przy dłuższych czasach naświetlania, gdy nie mamy przy sobie (lub nas nie stać) wężyka lub pilota IR.

Danko
23-04-2009, 22:41
Dla leniwych http://www.youtube.com/watch?v=g0Oa2zyYaJk ;)