PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Sigma EF-500 SUPER z Nikonem D50

albertnowicki
05-09-2006, 00:05
Hej,

Szukam kogoś kto używa taki zestaw. Dopiero co kupiłem te lampę i zastanawiam się czy coś nie tak z nią czy z zasilaniem, czy może nie umiem jej po porstu ustawić. Nie che mi wyzwalać migawki w trybie TTl, czy pownienem coś pozmieniać w ustawieniach aparatu? Aha,no i nie włącza się wspomaganie autofocusa. Czy to też gdzieś powinienemustawić w lampie? Czy wyłączyć w aparacie AF Assist? lAMPA PRACUEJ DOBRZE W TRYBIE mULTI IW TRYBIE m ORAZ W TRYBIE ZDLANEGO WYZWALANIA. Proszę kogoś kto miał doświadczenia z taką lampą i d50 o podzielenie się informacjami, a w ogóle byłoby Super mieć instrukcję do niej po polsku.

maroo
05-09-2006, 00:41
Czy lampa zmienia ogniskową kiedy kręcisz zoomem?
Czy na lampie podświetla się ekran, kiedy próbujesz zrobić zdjęcie?

Może poprostu masz brudne styki na stopce aparatu?
Ja kiedy zakładam swoją lampę zawsze przedtem muszę wyczyścić styki, bo są zaśniedziałe.

KJO
05-09-2006, 01:56
Hej,

Szukam kogoś kto używa taki zestaw. Dopiero co kupiłem te lampę i zastanawiam się czy coś nie tak z nią czy z zasilaniem, czy może nie umiem jej po porstu ustawić. Nie che mi wyzwalać migawki w trybie TTl, czy pownienem coś pozmieniać w ustawieniach aparatu? Aha,no i nie włącza się wspomaganie autofocusa. Czy to też gdzieś powinienemustawić w lampie? Czy wyłączyć w aparacie AF Assist? lAMPA PRACUEJ DOBRZE W TRYBIE mULTI IW TRYBIE m ORAZ W TRYBIE ZDLANEGO WYZWALANIA. Proszę kogoś kto miał doświadczenia z taką lampą i d50 o podzielenie się informacjami, a w ogóle byłoby Super mieć instrukcję do niej po polsku.

w każdej pozycji palnika ? u znajomego jest w/w problem kiedy palnik jest w pozycji w dół (czyli nie na wprost obiektu fotografowanego ale jeszcze niżej..._

albertnowicki
05-09-2006, 09:47
Czy lampa zmienia ogniskową kiedy kręcisz zoomem?
Czy na lampie podświetla się ekran, kiedy próbujesz zrobić zdjęcie?
Może poprostu masz brudne styki na stopce aparatu?
Ja kiedy zakładam swoją lampę zawsze przedtem muszę wyczyścić styki, bo są zaśniedziałe.

Styki sa czyste, ustawiałem juz lampę w różnych pozycjach, i nic, ani wtrybie TTL ani w trybie TTL BL nie chce wypalić. I co najważniejsze to że na wyświetlaczu aparatu mruga okineko w którym podany jest tryb pracy lampy błyskowej. W instrukcji aparatu piszą, że takie zachowanie świadczy o podłączeniu lapmy, która nie obsługuje TTL. Być może ta lampa jest po prostu zepsuta?
Aha, i lampa nie zmienia ogniskowej gdy kręcę zoomem aparatu (a rozumie, że powinna? o ile oczywiście nie jest w trybie Manualnego zoom?, czyli zwykłe 28 mm bez literki "M")
No i ekran też się nie podświetla kiedy rpóbuję zrobić zdjęcie, a tez powinien?
Kupiłem te lampę za smieszne pieniądze jako poserwisową, ale jeśli się okaże że jest kropnięta to ją im oddam do sklepu. Bo w sumie co za sens mieć lampę, która nie działa z TTLem? Mozna robić wszystko na Manualu, ale nie zawsze na to jest czas.

[ Dodano: Wto 05 Wrz, 2006 ]
Aha i jeszcze jedno: Po podłączeniu tyej lampy nie pokazuje mi się na jej wyświetlaczu literka "d", która zgodnie z instrukcją pokaząc się chyba powinna dla dSLR? Sprawdzałem ją z różnymi szkłami i cały czas to samo i dla standardowego kita Nikona i dla Sigmy 70-300 :evil:

shaddixx
14-09-2006, 12:53
Ja byłem w salonnie sigmy, i dez podbiołem st super pod d50. Nie dalo sie jej uruchomic,czy w ttlu czy w manualu nie mogłem jej odpalić. Chciałem zeby mi czlowiek z salonu powiedział co jest ni etak to sie dowiedziałem ze powinna działać:D:D:D

Podziekowałem i wyszedłem.