PDA

Zobacz pełną wersję : Co znowu ten Nikon wymyślił? ;-)

ulv
15-04-2009, 00:26
Ostatnio robiłem zdjęcia na dwie lampy. SB-800 i SB-600, gdzie ta pierwsza była master. Standard. Moc ustawiana manualnie, bo tak wolę ;-) I wszystko było cacy gdy D2h wisiał na SC-28, ale, że drażni mnie kabek sprężynka przepiąłem się na zwykły kabelek PC. Jakież było moje zdziwienie, że od tego momentu błyskała mi tylko lampa master. Slave milczała jak zaklęta. Nie pomogły groźby, prośby, głaskanie po reflektorze, jedyne co było to ciemność. Po powrocie do SC-28 znów wszystko super. Czy to tak ma być? Czy Nikon postanowił, że komunikacja CLS dostępna będzie tylko przy połączeniu kablem TTL, mimo, że w obu przypadkach jedyne co aparat mówi lampie to "błyśnij"? A może to zabezpieczenie przez wykorzystaniem systemu, z aparatami nie wyprodukowanymi pod żółtym sztandarem? Ktoś zna obejście tego problemu (tylko proszę, nie proponujcie mi Pocket Wizarda!!!)

Pozdrawiam
Ulv

R
15-04-2009, 08:42
juz tyle zostalo na temat CLS napiane, ze wystarczy tylko poszukac. to bardziej zakrecone niz tylko blysnij. tak ma byc i juz.

ulv
15-04-2009, 09:58
Kiedy ustawiam moc błysku manualnie dla wszystkich lamp na wszystkich kanałach to wybacz, ale jedyna informacja jaką aparat powinien przekazać lampie master to błyśnij, ta informuje grupy o ustawionych mocach i te też błyskają. Ani lampy, ani aparat nic w tym wypadku nie mierzą, aparat też nie potrzebuje też żadnych informacji od lamp. Jeżeli więc CLS nie działa w tym wypadku na samych lampach to nie jest to wynik takiej, a nie innej konstrukcji protokołu CLS, a "złośliwości" Nikona.

Pozdrawiam
Ulv

R
15-04-2009, 10:10
nawet jesli poustawiasz wszystko w manualu to i tak i tak beda przedblyski sterujace grupami i innymi parametrami, ale skoro wiesz lepiej to po co tlmaczyc... :)

przestaw sie w su4 albo w ogole wylacz tryb CLS i ustaw lampy w zwykly manual i wszystko zagra wg Twoich wymagan.
Tryb manualny ale w manu CLS to nadal przedblyski sterujace, mimo iz lampy zdalne beda sobie blyskac z zadana moca.

chyba wszystko w tym temacie.

darsedz
15-04-2009, 10:25
problem chyba w tym, że po SC-28 prawdopodobnie idzie info zwrotne, ze aparat może wyzwolić migawkę, pomiędzy spustem a info błysnij są przecież przedbłyski sterujace SB-600, a to trwa troszkę czasu.

(rozumiem, ze SB-800 jest w trybie commander mode)

ulv
15-04-2009, 10:34
Dzięki R i darsedz. O taką odpowiedź mi chodziło. Teraz wszystko stało się dla mnie jasne. Uciekł mi aspekt czasu i informacji, że można już otwierać migawkę. Sb-800 oczywiście w trybie commander było.

Pozdrawiam
Ulv

darsedz
15-04-2009, 11:45
chyba, ze przedłużysz sobie SC-28 - tu jest aukcja http://www.allegro.pl/item610715212_nikon_kabel_synchroniz_sc_19_i_kostk a_sprzeg_as10.html

igsux3
15-04-2009, 14:40
Ewentualnie przypnij kablem PC sb-600 (o ile ma wejscie), ustaw sb-800 w SU-4 to obie beda blyskac manualnie. Albo kup tak jak ja SU-800 i ciesz sie brakiem kabelkow ;)

darsedz
15-04-2009, 14:47
sb-600 nie ma wejścia PC - musiałby dokupić jakąś kostkę :)