PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dolina Wierchcicha

cialat
14-04-2009, 22:22
Widok z Kasprowego Wierchu :-D
w tle m. in. KRYWAŃ 2494 m n.p.m

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/tkk1m62zwu39kxc6kz9m.jpg)

Uwagi mile widziane :-D

POZDRAWIAM

Calme
14-04-2009, 22:25
Krywań ładnie poddymiony, moja uwaga jest taka. Popraw ten rażący przepał po lewej stronie na stoku, zdejm selektywnie nieco żółtego ze śniegu i będzie naprawdę udany kadr.
Pozdrawiam.

cialat
14-04-2009, 23:44
o tym przepale powinienem pomyśleć duuuużo wcześniej a z zółtym powinienem sobie poradzić :-D dzięki

poza tym jakieś uwagi ???

swiatlo
15-04-2009, 00:05
o tym przepale powinienem pomyśleć duuuużo wcześniej a z zółtym powinienem sobie poradzić :-D dzięki

poza tym jakieś uwagi ???

Są dwie opcje:
1. Jak fociłeś na NEF, to może nie jest za późno na przepał w tym przypadku. Idź do NX, zrób EV na -2, a może nawet nie trzeba aż na tyle.
A jak nie masz NX to otwórz NEF-a za pomocą Camera Raw w photoshopie i tam pokręć suwakami.
Wtedy nawet chmurki można ładnie podkręcić.

2. Rzeczywiście jest za późno na przepał. Jeśli jest za późno i Ty o tym wiesz, to dlaczego publikujesz zdjęcie?

sea21
15-04-2009, 01:30
Poza tym co powiedzieli przedmówcy to ja bym rozjaśnił pierwszy plan.

swiatlo
15-04-2009, 01:48
Przy odpowiedniej obróbce (prawie) ze wszystkiego można coś wyciągnąć:

http://www.cezarmart.com/gallery/TatryByCialat.jpg

Obróbka:
1. Channel Mixer na Red = +132, Green = -14, Blue = -18
2. Przyciemnienie chmur przez krzywą w dół z gradientem.

cialat
15-04-2009, 07:20
Są dwie opcje:
1. Jak fociłeś na NEF, to może nie jest za późno na przepał w tym przypadku. Idź do NX, zrób EV na -2, a może nawet nie trzeba aż na tyle.
A jak nie masz NX to otwórz NEF-a za pomocą Camera Raw w photoshopie i tam pokręć suwakami.
Wtedy nawet chmurki można ładnie podkręcić.

2. Rzeczywiście jest za późno na przepał. Jeśli jest za późno i Ty o tym wiesz, to dlaczego publikujesz zdjęcie?

ad. 1 nie da rady

ad. 2 możecie wierzyć bądź nie ale dopiero po zwróceniu uwagi przez calme zauważyłem ten zaje.... przypał :mrgreen: teraz siedzę w pracy na innym kompie (w domu lapsik i w pracy lapsik) to jeszcze inaczej to wygląda :-( a skoro już tak się porobiło to z chęcią poczytam uwagi o obranym przezemnie kierunku obróbki :-) NEF-a też udostępnię :mrgreen:

a tak ogólnie to na histogram nie popatrzyłem .... no i nauczka

Calme
15-04-2009, 09:05
Jeżeli w NEF zostały choć szczątkowe informacje na temat tego obszaru to sprawa jest bajecznie prosta - wołasz sobie go na ustawieniu z ekspozycją na takim poziomie aby były tam detale, potem wołasz sobie tego samego nef'a na niebo i spokojnie na warstwach z maska robisz sobie składaczka - a jeśli już nawet na nef nic się nie zapisało to po prostu sobie umiejętnie wystempluj to miejsce ;)

cialat
15-04-2009, 09:12
no ze stempelkiem będzie zabawy :-) jeszcze jedno pytanie : śnieg jest żółty czy różowy ??? a może jeszcze jakiś inny ??? oglądałem na trzech różnych monitorach i za każdym razem inne odwzorowanie barw - wszystkie to LCD :-(

jarek76
15-04-2009, 09:12
Jak poprawisz to o czym pisali koledzy to będzie naprawdę niezłe zdjęcie :)

rainer
15-04-2009, 11:12
ale ten przepał raczej ciężko będzie poprawić, jeżeli chodzi o kadr to zdecydowanie na + ;)