PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do portretów i makro < 600zł

Pchelek
14-04-2009, 18:33
Witam!

Przeczytałem już sporo tematów i ciągle nie umiem się zdecydować ;/ Do fotografii podchodzę hobbystycznie, mam nikona d70s. Kupiłem go z obiektywem 18-55 - jestem z niego zadowolony ale chcę zrobić kolejny krok do przodu i kupić sobie coś w tym stylu:

http://allegro.pl/item607849918_sigma_70_300_dg_macro_af_motor_nikon _filtr_uv.html

W opisie pisze że nadaje się do makro i takie pytanie czy ten obiektyw nadaje się do takiego amatorskiego makro ? I czy w portretach też się sprawdzi ? I jeszcze czy ten obiektyw w 100% współpracuje z aparatem ? jestem amatorem i używam autofokusa robię zdjęcia w tych trybach gdzie aparat dobiera ustawienia automatycznie czy mi nadal to wszystko będzie działać ?

dzięki za pomoc i pozdrawiam

HYPER
14-04-2009, 18:41
jesli ma byc do portretu i makro to kup Vivitara/Tokine 90/2,5. To jest szklo manualne, ale z AF do 600zl i tak postawionymi warunkami nic nie znajdziesz (chyba, ze uda Ci sie kupic w tej cenie Nikkora AF 60/2,8).

Pchelek
14-04-2009, 19:16
no właśnie szkło manualne w moim przypadku odpada bo sobie po prostu z nim nie poradzę. Po przeczytaniu twojego posta przemyślałem sprawę jeszcze raz i myślę że 900zł mógłbym dać ale zdecydowanie wolałbym coś po niższej cenie. A do 900zł to na co mogę liczyć ? Coś takiego się nadaje ?

http://allegro.pl/item605470883_nikon_obiektyw_55_200_mm_vr_d40_d60_ d80_d90_f_vat.html

Aha i jeszcze co jest nie tak z tym pierwszym obiektywem który podałem ? Bo z opisu aukcji wydaje mi się ciekawy, tylko że nie rozumiem tych oznaczeń czytałem o tym sporo ale nie potrafię zrozumieć

Jacek_Z
14-04-2009, 20:53
1 dlaczego ten post umieściłes w dziale "studyjnym"
2. ta sigma 70-300 to ani do portretu, ani do makro, podobnie jak nikkor 55-200. Do portretu się przydają bardziej otwarte przysłony (np 2.8, 2.0). Do makro na tych szkłach musisz użyc dodatkowo pierścieni lub soczewki
3. za 600 - 900 zł ciężko będzie znaleźć takie szkło. Chyba, że manualne

mp3playerfan
14-04-2009, 22:08
Witam

Podobają mi się odpowiedzi na takie pytania.
Kiedyś też mi tak doradzaliście że do makro obiektyw makro a do portetów to stałka noi przez to straciłem kupe czasu bo od razu powiniem coś kupić albo tą Sigmę albo Tamrona z takim samym zakresem.
Dla kogoś kto jest zaawansowany i albo ma kupe kasy to wiadomo stałka do portetów a do makro obiektyw makro.
Ale dla kogoś kto ma tylko obiektyw kitowy i zaczyna się bawić to odpowiedź powyższa jest zupełnie idiotyczna.
Taki ktoś nie wie jeszcze czego tak naprawdę chce i wybór takiej Sigmy to naprawdę dobry wybór jak za taką kasę.
Nie mam tej Sigmy ale mam Tamrona 70-300 z silnikiem do D40 i naprawdę makro jest całkiem fajne.
Do portretów też spoko się nadaje, ładnie rozmywa tło.
Za tą kasę super obiektyw. Z tego co widziałem to ta Sigma ostrzy szybciej niż ten mój Tamron.
Reszta podobnie, pprzełączniki af/m i makro/normal takie malutkie w Sigmie (niezbyt to poręczne)
Naprawdę jest to rozsądny kompromis, jeśli za jakiś czas przestanie Ci wystarczać to będziesz miła zawsze punkt odniesienia, a tak masz za jednym zamachem teleobiektyw z quasi funkcjami makro i portetów.
Jedyne dziwne jest w tych obiektywach przłączanie makro i powrót do normal ale jak już załapiesz o co chodzi to będzie ok.

Jurek

Pchelek
14-04-2009, 23:50
@Jacek_Z, wybacz musiało mi się pomylić czytam różne działy zawsze się dowiem czegoś ciekawego mam otwartych wiele zakładek widocznie kliknąłem nie tam gdzie trzeba

@mp3playerfan, dzięki przekonałeś mnie do zakupu i po twoim poście czuję że będę zadowolony.

Jeszcze znalazłem taki temat na forum:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2904
Obiektyw podobny + konwerter Raynox warto to kupić ? Zdjęcia mnie przekonują ale wolę sie zapytać bo posty z 2005r

mpwt
15-04-2009, 17:00
Do portretu i do makro tak najprościej to Nikkor 50/1.8 i pierścienie pośrednie bez automatyki. Mieścisz się w budżecie a jakością pobijesz każdy pomysł przez ciebie wymyślony przez Ciebie :D

GrendelPL
15-04-2009, 17:01
Nie mam tej Sigmy ale mam Tamrona 70-300 z silnikiem do D40 i naprawdę makro jest całkiem fajne.
Do portretów też spoko się nadaje, ładnie rozmywa tło.

To zależy o jakim portrecie mówisz...

1. trzeba porządnie przymknąć przysłonę, żeby obraz był "żyleta" (miałem/mam oba pod pentaksa więc wiem o czym piszę)
2. oba pięknie skracają głębię ostrości ale - na dużych ogniskowych - jeśli robisz w studio to po pierwsze spada światło, po drugie - może Ci za plecami studia nie starczyć na 300mm (+ 1,5x cropa :) - po trzecie, oba obiektywy powyżej 200mm mają jakość obrazu co najmniej dyskusyjną

Tak czy inaczej, jak ktoś ma napięty budżet, to rzeczywiście może te parę stówek w tamrona czy sigmę 70-300 zainwestować (w obu przypadkach aberracje dadzą w kość, nawet na sigmie apo). W sumie to uniwersalny zoomik, dobry na wyprawy w teren. Ale fotografii wielkoformatowej to ja bym na tym nie robił :)

stef
16-04-2009, 09:49
To zależy o jakim portrecie mówisz...

1. trzeba porządnie przymknąć przysłonę, żeby obraz był "żyleta" (miałem/mam oba pod pentaksa więc wiem o czym piszę)
2. oba pięknie skracają głębię ostrości ale - na dużych ogniskowych - jeśli robisz w studio to po pierwsze spada światło, po drugie - może Ci za plecami studia nie starczyć na 300mm (+ 1,5x cropa :) - po trzecie, oba obiektywy powyżej 200mm mają jakość obrazu co najmniej dyskusyjną

Tak czy inaczej, jak ktoś ma napięty budżet, to rzeczywiście może te parę stówek w tamrona czy sigmę 70-300 zainwestować (w obu przypadkach aberracje dadzą w kość, nawet na sigmie apo). W sumie to uniwersalny zoomik, dobry na wyprawy w teren. Ale fotografii wielkoformatowej to ja bym na tym nie robił :)
"w studio", "fotografii wielkoformatowej"...?
Facet wyraźnie pisze, że to hobby tylko przecież...
Kup Nikkora 50/1.8 - będziesz bardzo zadowolony z portretów - świetny obiektw za nieduże pieniądze.
Do makro i tak w tej cenie z AF nic rozsądnego nie dostaniesz.
Najlepszym wyborem byłby Tamron 90/2.8, ale tu cena 1600 zł w górę.

jazco
16-04-2009, 11:42
Kolega prawdę mówi.
Kup 50/1.8 do portretów bardzo przyjemna .
Do makro możesz dokupić jakieś soczewki powiększające +2 lub +4 na tą pięćdziesiątke i będzie 'prawie' makro, kwiatka zrobisz - pszczółki już raczej nie. Ewentualnie pierścienie pośrednie i w manualu.

Jak Ci się nie spieszy i możesz coś tam uzbierać więcej, to poluj na używane 60/2.8 Nikona lub 70/2.8 Sigmy, ale to już raczej 1000+ PLN niestety.

Bardzo dobrym wyborem byłoby też 35-70/2.8 Nikona - oczywiście używany. Świetna jakość szkła i jest tam też nibymakro manualne.

mpwt
16-04-2009, 12:40
Ewentualnie pierścienie pośrednie i w manualu.

Nie ewentualnie tylko przede wszystkim :D

Pchelek
16-04-2009, 17:10
kupiłem Nikkora 50, już po drodze do domu zrobiłem parę fotek i muszę przyznać ze jestem zadowolony, a do makro zrobię sobie podejście na poważnie za parę miesięcy i chyba skusze się na tego tamrona

dzięki wszystkim za rady, bardzo mi pomogły w dobrym wyborze ;)
pozdrawiam

mpwt
16-04-2009, 20:08
a do makro zrobię sobie podejście na poważnie za parę miesięcy

Wiesz, "czadowe" efekty uzyskasz pierścieniami do N50 za 40 zł...

Łopal
24-04-2009, 12:28
N 50/1.8 i raynox. Zabawa jest bardzo, bardzo fajna!