Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grip MB-D80 do D90 oryginał czy zamiennik Delta

scorses
14-04-2009, 12:09
Zamierzam zakupić grip do mojego D90. Najbardziej zależy mi w nim na pionowym spuście migawki, alternatywne źródło zasilania to sprawa drugoplanowa. Czy Waszym zdaniem warto przepłacać i kupić oryginał czy gripy firmy Delta są równie dobre i należałoby pomyśleć właśnie o takim gripie?

stachmuszel
14-04-2009, 13:54
Ja używam Delty i jestem zadowolony. Ale zaraz mnie zakrzyczą i powiedzą, że oryginał jest lepszy:-) bo też dobrze działa, ale jest droższy i nazywa się Nikon:-)

rafulec
14-04-2009, 15:00
Ja używam Delty i jestem zadowolony. Ale zaraz mnie zakrzyczą i powiedzą, że oryginał jest lepszy:-) bo też dobrze działa, ale jest droższy i nazywa się Nikon:-)

również mam delte, jak na razie działa bez zarzutu:)
jakiekolwiek różnice mogą (choć nie muszą) wyjść na jaw po kilkunastu miesiącach używania,
np trzeszczenie plastikowych elementów

trrr
14-04-2009, 16:22
a ja mam nikona i w****.a mnie to że różni się kolorem od body, poza tym to mój drugi i po roku gumka znowu spadła.. :evil:

litespeed
14-04-2009, 20:33
Tylko że kupno oryginalnego MB-D80 w przystępnej cenie graniczy dziś z cudem. Był jeden na Allegro i aukcja właśnie się zakńczyła kwotą 455zł...

amirez
14-04-2009, 21:03
D80 + delta. Działa bez zarzutów. Kupiłem nowy za 200. Teraz jest o 30 wyżej.

scorses
14-04-2009, 21:16
a jakie macie Delty, wersję podstawową czy tę z wyświetlaczem LCD która ma dodatkowe bajery?

bastard
14-04-2009, 23:05
Udało mi sie w lutym na forumowej giełdzie zakupić miesięczny MB-D80 + oryginalna bateria za 400pln :)
i jak założyłem do aparatu to nie ściągam go - cudo :)

rafulec
14-04-2009, 23:13
a jakie macie Delty

wersje podstawową

stachmuszel
15-04-2009, 07:32
Wersja podstawowa, kupiona w Foto-Tip z forumowym rabatem:-) Moja Delta fakturą tworzywa jest identyczna jak body, nic nie trzeszczy, kółka pracują należycie.
Jest grono użytkowników, którzy narzekają na Deltę, bo np. kółko źle działa etc. Ale na oryginała też część ludzi narzeka, bo im guma sie odkleja, kółko źle pracuje etc. Cena Delty prawie dwa razy mniejsza:-)
W wersji z LCD szybko pojawiają sie drobne usterki.

Pozdr.

amirez
15-04-2009, 11:55
W wersji z LCD szybko pojawiają sie drobne usterki.

Racja - odpuść sobie.

velaskez
15-04-2009, 14:30
Oryginał Nikona i wszystko w porząsiu.

litespeed
15-04-2009, 19:10
Tylko gdzie kupić ten oryginał w przystępnej cenie?

pil74
15-04-2009, 19:18
Kiedyś też stałem przed podobnym dylematem Delta czy Nikon. Poszedłem do zaprzyjaźnionego sprzedawcy i pooglądałem sobie. Delta z LCD odpadła na wstępie. Kicz aż oczy bolały. Tandetny wyświetlacz z tandetnymi przyciskami dyskwalifikowały te cudo.
Pomimo znacznej różnicy w cenie wybrałem oryginał mimo że Delta bez udziwnień nie była zła. W przeciwieństwie do niektórych wypowiedzi, mój ma identyczny kolor z kolorem body. Nic złego z nim się nie dzieje, a jedynie co zauważyłem na "-" to to, że raz na ruski rok trzeba go nieco do body dokręcić.
I jeszcze jeden mały szczegół. Pomimo tego, że tyle osób tak narzeka na oryginał zobacz co się dzieje jak taki jest wystawiony na giełdzie czy alledrogo. Zchodzi w kilka min. Więc jak Ci się znudzi sprzedasz go na pniu praktycznie bez straty.
Każdy swoje chwali, a na Twoim miejscu przeszedłbym się do sklepu i pomacał i jeden i drugi.

haki
15-04-2009, 23:24
tylko oryginał.. niedawno kupiłem wszystko pięknie chodzi nic nie piszczy.. ;) tak jak kolega pil74 nie lubie takich udziwnien jak dodatkowy tandetny LCD ktory i tak mi nie jest potrzebny.

pozdrawiam

velaskez
16-04-2009, 00:12
Tylko gdzie kupić ten oryginał w przystępnej cenie?

w USA jak kupowałem stały po 220zł:mrgreen:

scorses
16-04-2009, 16:04
tak, ale kupowałeś pewnie jak dolarek stał o wiele niżej. Ja też chętnie kupiłbym oryginał ale nie chciałbym dawac więcej jak 300zł za nowy oczywiście. Baterii więcej nie potrzebuję bo mam 2 oryginalne aku Nikona.
To pewnie poczekam, może kursy walut będą bardziej przyjazne :)
W Poznaniu raczej nigdzie w sklepie nie pomacam bo nigdzie gripów nie mają, a jak mają to na zamówienie czyli trzeba kupić :(

Polsar74
16-04-2009, 20:33
w USA jak kupowałem stały po 220zł:mrgreen:

to do USA już złotówka dotarła ? "pacz Pan" jaką światową walutę mamy - a tu nam Donald chce na "ojro" wymieniać
:-)

Duszek
16-04-2009, 20:36
Oryginał Nikona i wszystko w porząsiu.

podpisuje się pod tym !!!

kubens
17-04-2009, 13:09
a ja mam delte (bez lcd), kupiłem bo potrzebowałem spust do pionu, nie narzekam, w sumie patrząc kolorystycznie pasuje pod budę. Spust (jak wielu pisało) jest normalny, tzn. że spokojnie wyczuć różnicę pomiędzy "łapaniem" ostrości a wyzwoleniem migawki.

velaskez
17-04-2009, 22:31
to do USA już złotówka dotarła ? "pacz Pan" jaką światową walutę mamy - a tu nam Donald chce na "ojro" wymieniać
:-)

Przeliczam, przeliczam, były po 110USD, teraz są po 150;) i przy obecnym kursie wychodzi trochę więcej niż 220zl

pietrobas
18-04-2009, 21:45
Też stoje przed tym dylematem. Chyba jednak Delta, to co sie podziało z cenami...

K.Piechowicz
19-04-2009, 11:54
od samego początku używam delty gripa i aku delty na których robi się ok 300 zdjęć mniej...

grip z lcd, kiedyś zostawiłem aparat na 5 godzin załączony - zapomniałem o nim zupełnie i odziw ogniwa miały o 4% mniej, byłem przekonany że rozładowane będą całkowicie

jedynym mankamentem co nie wkurza to otwierający się slot na baterie (zbyt luźne pokrętło domykania) czy też tak macie

reszta jednak na medal

koziołek_matołek
19-04-2009, 19:10
ja mam deltę do d80 i jestem zadowolona, teraz stoi na foto-tipie za 215zł http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d80_d90_battery_pack-p-913.html
Tanio i bezproblemowo dostarczone, póki co jestem zadowolona, nic nie piszczy, nic się nie dzieje. Ale mam wersje zwykłą, bez lcd, bo to mi niepotrzebne ;)

pietrobas
23-04-2009, 00:01
ma ktos może hahnela ? zastanawiam sie tez nad tym, jakieś 100zł więcej, ale gwarancja na 2 lata i pilot zdalnego sterowania...

thorcik
23-04-2009, 00:44
ja za to stwierdziłem, że mam głęboko powyższe rozkminy i kupiłem oryginalny. Jest bosski ;oD

K.Piechowicz
23-04-2009, 03:04
ja za to stwierdziłem, że mam głęboko powyższe rozkminy i kupiłem oryginalny. Jest bosski ;oD

mity przy obecnej technologi i cenach o tym, że kupujesz coś taniej kupujesz 2 razy już odchodzą w niepamięć

....

przy hanhelu zyskasz radiowy wyzwalacz, ale podstawowa wersje gripa, przy delcie z LCD zyskasz kilka przydanych funkcji lecz wyzwalacz bedziesz musial kupic osobno

sokrates
23-04-2009, 08:21
nie będę fanatycznie "naganiał" cię do oryginału, ale napiszę tylko tyle że mam oryginał od ponad roku (kupiony używany na forum) działa wyśmienicie, nic się nie odkleja itp. co nie znaczy że Delta będzie działać gorzej - tego nie wiem. Wiem tylko że z oryginałem nie mam problemów. Miałem deltę z D40 - nową - materiał był na podobnym poziomie co puszka, wykonanie i spasowanie już trochę gorzej, nie wiem jak to się ma w deltach do D80 bo nie miałem.

jpyt
23-04-2009, 22:56
Dzisiaj do sprzedaży trafiły nowe wersje Delty (Alpha Delta) i prawdę mówiąc wyglądają baaaaardzo podobnie do oryginału. Włącznik zmienił się w taki typowo nikonowski no i w ogóle wszystkie przyciski jak i guma wygladają jak na oryginalnym. Prawdę mówiąc jak znam Chińczyków (a znam, byłem tam kilka razy w interesach z czego w szczytowym momencie mieszkałem tam przez prawie 2 miesiące) to nie zdziwiłbym się, gdyby te aktualne Alpha Delty były klepane w tej samej fabryce co nikonowskiego "oryginały", albo przynajmniej nie na podkradzionych planach/matrycach z oryginalnej fabryki :wink:

Link: http://optyczne.pl/1814-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_battery_packi_Alpha_Digital_.html

filvz
23-04-2009, 23:05
witam, pisałem w temacie o gripie z USA, dzisiaj zamówiłem ten nowy model jutro ma dojść, jak tylko go dostane w łapki napisze mała recenzje.

jurasss1
23-04-2009, 23:09
No no odpowiednik MB-D80 za połowę ceny, który wygląda tak samo.
Ciekawie jak z wykonaniem, bo nie wiem czy żałować tych setek wydanych na Nikonowskiego gripa ;-)

dubi
23-04-2009, 23:16
witam, pisałem w temacie o gripie z USA, dzisiaj zamówiłem ten nowy model jutro ma dojść, jak tylko go dostane w łapki napisze mała recenzje.

w takim razie czekam na recenzje z pierwszej ręki.

tomdoe
24-04-2009, 00:08
Panowie mam pytanie ponieważ przymierzam się do kupna oryginalnego gripa do D90 ale nie wiem czy koszyk na baterie jest w standardzie czy muszę go sobie kupić?

jurasss1
24-04-2009, 00:10
Panowie mam pytanie ponieważ przymierzam się do kupna oryginalnego gripa do D90 ale nie wiem czy koszyk na baterie jest w standardzie czy muszę go sobie kupić?

Jest w komplecie. Jeżeli go nie otrzymasz to oznacza ze sprzedawca ci go ... zabrał ;-)

tomdoe
24-04-2009, 00:24
Ok dzięki kolego teraz będę miał to na względzie jak będę zamawiać

filvz
24-04-2009, 11:03
sorry, dubel...

(http://img15.imageshack.us/my.php?image=20366118.jpg)

filvz
24-04-2009, 11:05
witam, właśnie kurier dostarczył gripa...
pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, chyba najlepszy zamiennik, jaki widziałem. Nic nie skrzypi, guma dobrze spasowana, naprawdę dobrze się trzyma, i chyba najważniejsze, spust działa miodnie, dokładnie tak samo jak w d80...
poniżej zamieszczam kilka zdjęć....

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img22.imageshack.us/my.php?image=43984048.jpg)

źródło (http://img22.imageshack.us/my.php?image=88435293.jpg)

źródło (http://img15.imageshack.us/my.php?image=20366118.jpg)

docxxx
25-04-2009, 09:08
Masz D300 i D700 i kupiles zamiennik? Zobaczymy po miesiacu, dwoch co powiesz na ten temat:) Ja tez kiedys kupilem "prawie" MB-D10...

tomdoe
25-04-2009, 09:52
Możecie mi coś wytłumaczyć. W instrukcji Gripa MB-D80 pisze,

Cytuje

"Aby zapewnić prawidłowe wyświetlanie stanu baterii w aparacie podczas korzystania z baterii typu AA, należy wybrać odpowiednią opcję ustawienia użytkownika 32 (Baterie w MBD80) w menu ustawień użytkownika aparatu. W przeciwnym wypadku aparat może nie działać zgodnie z oczekiwaniami"

No właśnie, mam Sanyo Eneloop ale za Chiny Ludowe nie mam pojęcia co to za typ akusa, pisze tylko że to jest R6 model HR-3UTG 1.2V a w instrukcji Gripa podane są takie typy baterii które można używac: Alkaliczna typu AA (LR6), Niklowo-wodorkowa typu AA (HR6), Litowa typu AA (FR6), Niklowo-manganowa typu AA (ZR6). I tu mam problem ponieważ nie wiem jaki typ wybrać w menu aparatu żeby czegoś nie spartolić, pomóżcie

jurasss1
25-04-2009, 10:26
Możecie mi coś wytłumaczyć. W instrukcji Gripa MB-D80 pisze,

Cytuje

"Aby zapewnić prawidłowe wyświetlanie stanu baterii w aparacie podczas korzystania z baterii typu AA, należy wybrać odpowiednią opcję ustawienia użytkownika 32 (Baterie w MBD80) w menu ustawień użytkownika aparatu. W przeciwnym wypadku aparat może nie działać zgodnie z oczekiwaniami"

No właśnie, mam Sanyo Eneloop ale za Chiny Ludowe nie mam pojęcia co to za typ akusa, pisze tylko że to jest R6 model HR-3UTG 1.2V a w instrukcji Gripa podane są takie typy baterii które można używac: Alkaliczna typu AA (LR6), Niklowo-wodorkowa typu AA (HR6), Litowa typu AA (FR6), Niklowo-manganowa typu AA (ZR6). I tu mam problem ponieważ nie wiem jaki typ wybrać w menu aparatu żeby czegoś nie spartolić, pomóżcie

Opis tych aku:
"Eneloop łączy w sobie technologię nowoczesnych akumulatorków niklowo-wodorkowych z zaletami tradycyjnych baterii alkalicznych."
To chyba musisz wybrac NiHM :)

filvz
25-04-2009, 10:26
Masz D300 i D700 i kupiles zamiennik? Zobaczymy po miesiacu, dwoch co powiesz na ten temat:) Ja tez kiedys kupilem "prawie" MB-D10...
a czy to znaczy ze muszę kupować tylko oryginalne rzeczy?
poza tym zamiennik jest do d80 a nie do d300/700

docxxx
25-04-2009, 10:37
a czy to znaczy ze muszę kupować tylko oryginalne rzeczy?
poza tym zamiennik jest do d80 a nie do d300/700

Nie, nie chodzi o to. Ja tez kupilem zamiennik i ukrecil sie po miesiacu. I tyle. Po rpostu dobrze radze

filvz
25-04-2009, 10:51
Nie, nie chodzi o to. Ja tez kupilem zamiennik i ukrecil sie po miesiacu. I tyle. Po rpostu dobrze radze
okey, zobaczymy po miesiącu. Jak na razie jest to dla mnie najlepszy zamiennik jaki miałem w rękach.
Czas pokaże...
pozdrawiam

scorses
25-04-2009, 16:07
witam, właśnie kurier dostarczył gripa...
pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, chyba najlepszy zamiennik, jaki widziałem. Nic nie skrzypi, guma dobrze spasowana, naprawdę dobrze się trzyma, i chyba najważniejsze, spust działa miodnie, dokładnie tak samo jak w d80...
poniżej zamieszczam kilka zdjęć....

a więc Ty już kupiłem Alfę, widziałem go ostatnio na allegro, jest trochę droższy od Delty ale bardziej podobny do oryginału, i ma wyłącznik przy spuście migawki. Jak się trochę jeszcze nim pobawisz to napisz kolejne wrażenia, bo obecnie nastawiłem się na kupno właśnie tej wersji

filvz
25-04-2009, 21:22
scorses, postaram się wyjść z nim na miasto i sprawdzić w boju, na pewno dam znać jak było

tomdoe
26-04-2009, 02:17
No dzięki jurasss1 jakoś nie popatrzałem dokładniej na specyfikację Eneloopów, teraz już wszystko w porządalu :)

gadzeciarz
30-04-2009, 18:45
Właśnie też dokupiłem gripa,z allegro JND80S,239 pln .
Jakie wrażenie? Te pierwsze całkiem pozytywne,bardzo dobrze spasowany,kolorystycznie wręcz identyczny,plastik też jakiś taki jak "prawie oryginał"
i te same małe wzorki na obudowie.
Co mnie trochę dziwi? Dość lekki. Wszystkie funkcje działają. Jak na razie ;-)
I jeszcze jedna refleksja, z gripem to zupełnie inny komfort trzymania aparatu.
Grip w moim odczuciu to niezbędny element w poprawieniu przyjemności z posiadanego sprzętu.

scorses
28-05-2009, 10:42
No więc już jest w moim posiadaniu. Grip Alpha zakupiony przez Allegro w Foto-TIP. Ekspresowa wysyłka. Pierwsze wrażenia pozytywne, nic nie trzeszczy, porządnie wykonany, faktycznie wygląda jak oryginał tylko napisu Nikon brakuje :) spust migawki i pokrętła chodzą bez zarzutu, body rozpoznaje sygnał z każdego akumulatora EL i pokazuje który jest w użyciu a który nie i jaki jest stan naładowania każdego z nich. Coś pięknego, już go nie zdejmę hehe :) Miejmy nadzieję że tak będzie dalej.

Maciek R
01-06-2009, 19:25
Czy z gripem wzrasta ilość klatek na sekundę możliwych do zrobienia w trybie seryjnym?

BOSS
01-06-2009, 19:51
Czy z gripem wzrasta ilość klatek na sekundę możliwych do zrobienia w trybie seryjnym?

???
A skad takie przypuszczenie? :-)
To jest pojemnik na baterie ułatwiający trzymanie w pionie, nie turbina :-)

Maciek R
01-06-2009, 19:57
No, właśnie gdzieś w internecie wyczytałem stwierdzenie, że przy zamontowanym gripie dzieje się coś takiego. Dlatego pytam. ;)

velaskez
01-06-2009, 20:01
Takie rzeczy to tylko z D300;)

Szybszy26
01-06-2009, 22:04
???
A skad takie przypuszczenie? :-)
To jest pojemnik na baterie ułatwiający trzymanie w pionie, nie turbina :-)

I tu się mylisz. Akurat ten nie ale w wyższych modelach dzięki gripowi a właściwie 2 baterii zmienia się szybkość w serii.

krokoo
03-06-2009, 10:22
ja takze zostalem szczesliwym posiadaczem gripa alpha zakupionego foto-tip, do d90 , moje spostrzezenia

- cena: 299zł ( cena z konca maja), to mniej wiecej dwa razy mniej niz oryginal, przy obecnych cenach
nawet wiecej niz dwa razy, jak na sprzet fotograficzny to dalej niezbyt duza roznica, ale dla wielu
moze byc wazna, zwlaszcza ze mozna te roznice wydac na jakis nowy filtr, nawet calkiem dobrej jakosci
tutaj + dla alphy

- jakosc: ocenie na "dobra i dla mnie wystarczajaca" , grip zbudowany jest solidnie, nic nie trzeszczy, z drugiej strony nie jest to ten sam material z ktorego zbudowane sa nikony, jest mniej chropowaty, i przy pukaniu paznokciem w niego nie wydaje takiego samego odglosu (dziwny sposob testowania ale inaczej tego nie umiem napisac) nie oznacza to ze wyglada gorzej, bardzo podobnie i z daleka nie da sie odroznic roznicy, jednak maniacy i Ci kochajacy swoj sprzet inaczej moga byc zawiedzeni tym ze to nie to samo, dodac jednak musze ze wyglada ok a gumy od spodu sa chyba identyczne jak w nikonie i bardzo bardzo wygodne, reasumujac, jezeli nie jestesmy maniakami to powinno wystarczec z powodzeniem

- funkcjonalnosc: moim zdaniem bardzo dobra: dwa pokretla do zmieniania ustawien, przycisk do blokady AF,
przycisk spustu na gripie dziala bardzo ladnie, jest tez przy nim przelacznik taki jak przy spuscie aparatu do wlanczania gripa, bez wlaczenia grip daje zasilanie ale nie dzialaja przyciski (to jest ciekawe ale w sumie fajne, jakby ktos chcial nie uzywac pokretel i zeby cos nie przestawic przez przypadek), pokretla dzialaja troche jakby twardziej
niz aparat, ale calkiem ok
dodatkowo w battery packu sa sanki na 6 paluszkow, mozemy wiec zasilac go jednym akumulatorem, dwoma, badz paluszkami, co w roznych sytuacjach awaryjnych moze uratowac komus skore, akumulatory wchodza tak jak powinny :) ciasno i nie maja luzu, nie grzechocza, jednak aparat jest oczywiscie ciezszy z baterry packiem
klapka od baterii/akumulatorow jest zamykana na taki bajer, ktory ma jakby takie koluszko za ktore sie przekreca, i to koluszko przypuszczam ze przy wiekszym potrzasaniu aparatem moze troche klekotac, aczkolwiek mnie nie klekocze i jeszcze mi sie nie udalo tak potrzasac aparatem
alpha nie ma zadnych wyswietlaczy lcd ani innych zbednych badziewi ktore mogly by sie zepsuc, to plus

- nie uzywam go na tyle dlugo zeby sprawdzic jego wytrzymalosc czy ewentualne awarie, wiec jesli chodzi o awaryjnosc/ ukryte wady oceny brak, na razie nie irytuje mnie w nim nic, moze razem z uzywaniem sie to zmieni

reasumujac, jezeli dla kogos te 300-400 zlotych roznicy to JEST roznica (bo dzieki temu kupi np filtr) to z czystym sumieniem moge polecic, jezeli dla kogos cena nie jest duza roznica, to pozostaje wybor, kupic zamiennik i cieszyc sie ze sie zaoszczedzilo pieniadze, badz kupic oryginal i cieszyc sie ze ma sie oryginal, prawdopodobnie i tak wiekszosc profesjonalistow kupi oryginal bo jak wiadomo nikon z nikonem dziala najlepiej, ja jednak jestem zadowolony z alphy

jakby ktos chcial fotki to moge zamiescic

totmes
03-06-2009, 10:43
ja mam z d80 zamiennik delty bez wyświetlacza i jest super - nie mam z nim żadnych problemów wszystko gra a komfort trzymania aparatu się poprawił znacznie

pietrobas
03-06-2009, 14:55
krooko, cały temat jest o alphie, dlaczego posta napisałeś w wątku o delcie ??

Gregez1975
04-06-2009, 19:09
Sorry, tylko MB-D80, żadna Alpha/Delta. Fakt jest sporo droższy ale nic nie trzeszczy, nie luzuje się, przyciski pracują miękko i plynnie no i jakość plastiku - Nikon a zamienniki to dwa różne światy a jednak gripa trochę się dotyka. Próbowałem obu i bez wątpienia Nikona. Mam już tego gripa pół roku i naprawdę polecam!

szymonvader
18-06-2009, 14:44
odswieze watek ale czy ktos wrzucilby jakies fotki gripa? najlepiej jeszcze z d90 ale niekoniecznie bo zastanawiam sie nad kupnem:)

thorcik
23-06-2009, 18:44
odswieze watek ale czy ktos wrzucilby jakies fotki gripa? najlepiej jeszcze z d90 ale niekoniecznie bo zastanawiam sie nad kupnem:)

Za chwilę zrobię i dostaniesz, oke?

edit: Już są. Sorry za jakość ale tylko kompakt był pod ręką. I warunki lokalowe też niezbyt sprzyjające kombinowaniu.

1.

źródło (http://img520.imageshack.us/img520/5213/dscf1458.jpg)

2.

źródło (http://img4.imageshack.us/img4/1354/dscf1459f.jpg)

3.

źródło (http://img4.imageshack.us/img4/9484/dscf1461r.jpg)

4.

źródło (http://img520.imageshack.us/img520/6317/dscf1466.jpg)

Leatherface
28-06-2009, 19:32
A ja mam takie pytanko. Czytałem pare razy, że z gripem zwiększa się ergonomia i wygoda użytkowania aparatu... Skoro w pozycji poziomej podtrzymuje jedną ręką aparat chwytając za obiektyw od dołu, to grip nie przeszkadza w tym?

Może głupie pytanie, ale jestem ciekaw jak to jest, a nigdy gripa w łapkach nie miałem. Za to czasem widuję osoby, które mają gripa na aparacie a w pozycji pionowej i tak trzymają aparat 'po staremu' ;)

MaciejM
28-06-2009, 19:50
Mam D80 z gripem, i grip w żaden sposób nie przeszkadza mi w używaniu w pozycji poziomej puszki z kitem - 18-55 czy tele - 70-300.
Pozdrawiam, MaciejM.

t.kasyna
28-06-2009, 20:13
czasem widuję osoby, które mają gripa na aparacie a w pozycji pionowej i tak trzymają aparat 'po staremu' ;)

Może dlatego, że chcąc używać wybierak wielofunkcyjny (np. zmiana pól AF), nie da się nim manipulować w pozycji pionowej - kciuk jest zbyt krótki :)

Leatherface
03-07-2009, 15:53
Czy kupując gripa trzeba też kupić 2 baterię?

tomdoe
03-07-2009, 16:02
nie trzeba bo i tak nawet jak masz dwie baterie wsadzone to i tak aparat korzysta najpierw z jednej a potem z drugiej, możesz mieć tylko jedną ale lepiej dwie z uwagi na dłuższą używalność aparatu

farizer
03-07-2009, 16:18
A jak jest ze stykami w Delcie ? Nie ma samoistnej utraty energii ?

Ster
12-07-2009, 20:24
Mam pytanie, używam Alphy i zauwazyłem, że wskaznik procentowy baterii mnie przekłamuje, a dokładnie bateria pada mi przy teoretycznie 50% (a w rzeczywistości robi tyle zdjęć co normalnie). Spotkał sie ktoś z czymś takim?

pap911
15-07-2009, 17:55
A wie ktoś jak to jest z używaniem dwór różnych akumulatorów (orginał + zamiennik) w gripie?
I może ktoś kto posiada Deltę z LCD i 'bajerami' wypowie się coś więcej na jej temat bo ja wlasnie jestem zainteresowany tym konkretnie gripem.

jurasss1
15-07-2009, 17:59
A wie ktoś jak to jest z używaniem dwór różnych akumulatorów (orginał + zamiennik) w gripie?
I może ktoś kto posiada Deltę z LCD i 'bajerami' wypowie się coś więcej na jej temat bo ja wlasnie jestem zainteresowany tym konkretnie gripem.

A może najzwyklejsza Alphe, dużo pozytywnych opinii o tym gripie jest :) KLIK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=96252),

pap911
16-07-2009, 22:00
jak bede kasiasty to pomyslę jeszce nad wyborem, bo po przeczytaniu tematu drugiego zauważylem ze mam wybór ;p

Ster -> byłaby możliwość na weekendzie spotkania i podpięcia Twojego gripa do mojej 80tki, tak na przymiarkę?

Ster
17-07-2009, 02:25
Nie ma problemu, dzwon na numer z PW i sie dogadamy.

Zetec
18-07-2009, 09:09

Ja mam tą Deltę i chodzi rewelacyjnie jak dla mnie
Jedna bateria to oryginał, a druga to Delta i też jest super.
Gripa w ogóle nie odłączam i nic mi nie trzeszczy, ani nie skrzypi.
Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to podświetlenie tego wyświetlacza gdyż nie ma wyłącznika czasowego.

Pzdr

Zetec

koziołek_matołek
18-07-2009, 16:12
Nie ma problemów z użytkowaniem. Mam podobnie, jeden oryginał i dwa zamienniki. Wszystko chodzi tak jak trzeba. Z tym, że mam Deltę bez LCD. Niemniej jednak wątpię, by była taka różnica, by ta Delta z lcd nie chodziła jak trzeba. Myślę, że nie będzie problemów.

pap911
18-07-2009, 22:40
Dziekuję za odpowiedzi :)
jutro się może przekonam jak Alpha mi pasuje w łapce.
a opinia o Delcie z LCD także zachęcająca, więc możliwość wyboru może być problemem.

lisek00
21-07-2009, 08:55
nie trzeba bo i tak nawet jak masz dwie baterie wsadzone to i tak aparat korzysta najpierw z jednej a potem z drugiej, możesz mieć tylko jedną ale lepiej dwie z uwagi na dłuższą używalność aparatu

A może wiecie z której baterii aparat najpierw ciągnie? Chodzi mi o komorę: A lub B.

Ster
21-07-2009, 09:51
Najpierw aparat korzysta z prawej baterii

lisek00
21-07-2009, 10:35
Dzięki wielkie za info :)

loopez
21-07-2009, 19:40
ORLy ?

źródło (http://img27.imageshack.us/i/photogbzcmj.jpg/)

wydaje sie ze grip ciagnie z baterii ktora jest zalaczona pierwsza. ( wlozona mialem L a pozniej dolozylem P ) choc standardowo jak sa dwie zaladowane od reki to wybiera P :) niemniej widac na obrazku ze tak czy siak zjada prad.

zdyboo
22-07-2009, 07:55
A może wiecie z której baterii aparat najpierw ciągnie? Chodzi mi o komorę: A lub B.

Było już kilka razy, aparat najpierw ciągnie z tego aku, które jest naładowane w mniejszym stopniu. Nie ma znaczenia czy jest wsadzone w slot A, czy w B. Tak jest przynajmniej przy oryginalnym gripie.

Mr1974
25-08-2009, 21:47
ja takze zostalem szczesliwym posiadaczem gripa alpha zakupionego foto-tip, do d90 , moje spostrzezenia

- cena: 299zł ( cena z konca maja), to mniej wiecej dwa razy mniej niz oryginal, przy obecnych cenach
nawet wiecej niz dwa razy, jak na sprzet fotograficzny to dalej niezbyt duza roznica, ale dla wielu
moze byc wazna, zwlaszcza ze mozna te roznice wydac na jakis nowy filtr, nawet calkiem dobrej jakosci
tutaj + dla alphy

- jakosc: ocenie na "dobra i dla mnie wystarczajaca" , grip zbudowany jest solidnie, nic nie trzeszczy, z drugiej strony nie jest to ten sam material z ktorego zbudowane sa nikony, jest mniej chropowaty, i przy pukaniu paznokciem w niego nie wydaje takiego samego odglosu (dziwny sposob testowania ale inaczej tego nie umiem napisac) nie oznacza to ze wyglada gorzej, bardzo podobnie i z daleka nie da sie odroznic roznicy, jednak maniacy i Ci kochajacy swoj sprzet inaczej moga byc zawiedzeni tym ze to nie to samo, dodac jednak musze ze wyglada ok a gumy od spodu sa chyba identyczne jak w nikonie i bardzo bardzo wygodne, reasumujac, jezeli nie jestesmy maniakami to powinno wystarczec z powodzeniem

- funkcjonalnosc: moim zdaniem bardzo dobra: dwa pokretla do zmieniania ustawien, przycisk do blokady AF,
przycisk spustu na gripie dziala bardzo ladnie, jest tez przy nim przelacznik taki jak przy spuscie aparatu do wlanczania gripa, bez wlaczenia grip daje zasilanie ale nie dzialaja przyciski (to jest ciekawe ale w sumie fajne, jakby ktos chcial nie uzywac pokretel i zeby cos nie przestawic przez przypadek), pokretla dzialaja troche jakby twardziej
niz aparat, ale calkiem ok
dodatkowo w battery packu sa sanki na 6 paluszkow, mozemy wiec zasilac go jednym akumulatorem, dwoma, badz paluszkami, co w roznych sytuacjach awaryjnych moze uratowac komus skore, akumulatory wchodza tak jak powinny :) ciasno i nie maja luzu, nie grzechocza, jednak aparat jest oczywiscie ciezszy z baterry packiem
klapka od baterii/akumulatorow jest zamykana na taki bajer, ktory ma jakby takie koluszko za ktore sie przekreca, i to koluszko przypuszczam ze przy wiekszym potrzasaniu aparatem moze troche klekotac, aczkolwiek mnie nie klekocze i jeszcze mi sie nie udalo tak potrzasac aparatem
alpha nie ma zadnych wyswietlaczy lcd ani innych zbednych badziewi ktore mogly by sie zepsuc, to plus

- nie uzywam go na tyle dlugo zeby sprawdzic jego wytrzymalosc czy ewentualne awarie, wiec jesli chodzi o awaryjnosc/ ukryte wady oceny brak, na razie nie irytuje mnie w nim nic, moze razem z uzywaniem sie to zmieni

reasumujac, jezeli dla kogos te 300-400 zlotych roznicy to JEST roznica (bo dzieki temu kupi np filtr) to z czystym sumieniem moge polecic, jezeli dla kogos cena nie jest duza roznica, to pozostaje wybor, kupic zamiennik i cieszyc sie ze sie zaoszczedzilo pieniadze, badz kupic oryginal i cieszyc sie ze ma sie oryginal, prawdopodobnie i tak wiekszosc profesjonalistow kupi oryginal bo jak wiadomo nikon z nikonem dziala najlepiej, ja jednak jestem zadowolony z alphy

jakby ktos chcial fotki to moge zamiescic
Minęło kilka miesięcy od pojawienia się nowej Alphy MB-D80. Czy ktoś może ma jakieś nowe spostrzeżenia po użytkowaniu przez ten czas?

przemeksroka
30-08-2009, 20:59
Witam
czy maiał ktoś w ręce ten grip-cena jest ciekawa no i aku jest w środku
http://www.allegro.pl/item718217804_nikon_d80_d90_grip_battery_pack_mb_d 80_akumulator.html

Pozdrawiam

damciop03
30-08-2009, 21:07
Ja taki oglądałem na giełdzie Foto ale doszedłem do wniosku że szkoda na coś takiego pieniędzy ponieważ niech Ci padnie akumulator lub coś sie zepsuje to nic sie z tym nie zrobi a w normalnym gripie wkłądasz nowy aku i wszystko jest dobrze ja mam od kilku dni grip zamiennik pro z lcd i jest bardzo dobry wszystko pasuje idealnie wykonanie też dobre także polecam cos takiego ewentualnie tańszą wersję bez lcd.

stock
31-08-2009, 08:26
ja bym takim fajerwerkom nie ufał - oryginał to oryginał. warto dozbierac i miec pewność, ze zasilanie nie nawali. ja na giełdzie u nas wyrwałem za 450zł oryginała :) Da się :D :D

vellkan
07-09-2009, 10:42
Panowie, a taki mały offtop.
Ja również chcę się skusić na gripa, chyba raczej Deltę albo Alphę, ale pytanie dotyczy Foto-Tip'a.
Jaki jest forumowy rabat? Bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji ;)

Piter18
07-09-2009, 11:52
Mam pytanie, używam Alphy i zauwazyłem, że wskaznik procentowy baterii mnie przekłamuje, a dokładnie bateria pada mi przy teoretycznie 50% (a w rzeczywistości robi tyle zdjęć co normalnie). Spotkał sie ktoś z czymś takim?

ja mam dokładnie to samo czy wie ktoś w czym problem?

robertG7
16-09-2009, 22:02
tylko orginał

ale że co?

GeparD
26-09-2009, 01:45
mi sie udalo zamowic oryginal na ebay.co.uk za £115

GeparD
27-09-2009, 16:14
sorry ze post pod postem ale edycji brak
zamowiony grip bardzo szybko dostarczono i jestem pod wielkim wrazeniem, ok, nie mam mozliwosci porownania ani z delta ani z alfa czy innym zamiennikiem, ale wszystko spasowane jak nalezy, nic nie trzeszczy, montowany rowniez na statywie i wszystko gra, teraz zastanawiam sie nad jednym - jak ja moglem uzywac aparatu bez tego dodatku, ergonomia +100 :) szczerze polecam tego usera e-bay.co.uk: http://myworld.ebay.co.uk/shopnetltd/, grip zamowiony we czwartek, w piatek wysylka, dotarl do mnie w sobote, poprostu wzorowa transakcja

Hamarama
04-10-2009, 18:03
Ja zamówiłem właśnie gripa Alpha, bo Delta jest w brakach.MAm nadzieję, że w tym tygodniu dojedzie do mnie. Czy ma ktoś może już tą Alphę? Jak się ona sprawuje i jaka jest różnicą w stosunku do Delty?

robertG7
04-10-2009, 22:33
Ja zamówiłem właśnie gripa Alpha, bo Delta jest w brakach.MAm nadzieję, że w tym tygodniu dojedzie do mnie. Czy ma ktoś może już tą Alphę? Jak się ona sprawuje i jaka jest różnicą w stosunku do Delty?

Trochę wysiłku i:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=96252

Lesiu83
06-10-2009, 00:28
mi sie udalo zamowic oryginal na ebay.co.uk za £115

Słabo szukacie :] http://www.camerabox.co.uk/productDA1.asp?ProductName=Nikon-MB-D80-Battery-Grip-For-D80&ProductID=3931 zaledwie 84 funty :]

piotrsz
06-10-2009, 17:51
alphe mam od pol roku i nie mam na co narzekac, nic sie nie odkleja ani nie psuje ... ogolnie super sprzet

ThomasVoland
06-10-2009, 18:32
Wczoraj zauważyłem, że coś dziwnego się dzieje z przyciskiem funkcyjnym w gripie Alphy. Mam do AE-L/AF-L przypisaną blokadę ekspozycji (tą która się nie zwalnia po puszczeniu przycisku tylko po ponownym naciśnięciu). Kiedy naciskam ten przycisk na gripie to w momencie puszczenia przycisku od razu blokada znika. Natomiast jeśli zablokuję ekspozycję przyciskiem funkcyjnym na body, to późniejsza próba odblokowanie za pomocą gripa nic nie daje - po naciśnięciu przycisku podświetlają się tylko linie na wizjerze, punkty AF i tyle - blokada dalej jest.

Poza tym po naciśnięciu przycisku na gripie, w górnym LCD zostaje pokazany tylko aktualnie wybrany punkt AF, a po naciśnięciu przycisku na body nic się na górnym wyświetlaczu nie zmienia. Tak jakby oba przyciski miały inne funkcje. WTF?

Ster
06-10-2009, 20:12
Mi zaczęła się odklejać guma w Alphie i coś czuję, że czeka go wysyłka w ramach reklamacji. Co do przycisku o którym mówisz skinny500 to u mnie działa dobrze, ale za to się starł :P

pJarosław
07-10-2009, 20:05
Witam, ja mam oryginał i jestem prawie szczęśliwy... Wszystko jest ok, ale jak dołożyliby wybierak krzyżowy byłoby super extra i cool... Mam na myśli to że spust przy pionowym kadrze to pestka ten wybierak to byłoby błogosławieństwo :) Więc jeżeli istnieje jakiś grip z takim wybierakiem to polecam...

Pozdrawiam Jarek

ThomasVoland
08-10-2009, 02:16
D90 nie ma styków do wybieraka więc taki grip nie powstanie. Tylko wyższa półka ma ten bajer

robi1021
12-10-2009, 14:35
mialem delte ale po roku uzytkowania klapka sama sie otwierala co bylo b.denerwujace, teraz mam oryginal i jestem zadowolony

robi1021
12-10-2009, 14:40
zapomnialem o jeszcze jednym, spust migawki w gripie byl bardzo czuly co sprawialo troche problemow, ale moze to tylko moj
grip taki byl. Ogolnie jestem rozczarowany ze pochodzil tylko powyzej roku

Charakterny
14-10-2009, 17:04
a słyszał ktoś o tym http://allegro.pl/item762433521_grip_battery_pack_mb_d80_do_nikon_d9 0_d80_phottix.html ??

norbibxl
18-10-2009, 16:44
Mam dylemat i moze cos podpowiecie: zastanawiam sie nad zamowieniem z USA gripa mb-d80 ale jednego sie nie oplaca wiec aby koszty sie zwrocily mysle o zamowieniu 4 szt w tym 3 do dalszej odsprzedazy ale tu sie pojawia problem - czy warto biorac pod uwage rosnaca cene dolara i jesli tak to za ile mozna szybko bez tzw bujania sie sprzedac takie oryginalne gripy ???

robertG7
18-10-2009, 17:16
Mam dylemat i moze cos podpowiecie: zastanawiam sie nad zamowieniem z USA gripa mb-d80 ale jednego sie nie oplaca wiec aby koszty sie zwrocily mysle o zamowieniu 4 szt w tym 3 do dalszej odsprzedazy ale tu sie pojawia problem - czy warto biorac pod uwage rosnaca cene dolara i jesli tak to za ile mozna szybko bez tzw bujania sie sprzedac takie oryginalne gripy ???

Jeżeli zaproponujesz w cenie Alphy to biorę 3 szt. od ręki :)

Charakterny
18-10-2009, 20:02
na amazon.com http://www.amazon.com/Nikon-MB-D80-Multi-Power-Battery-Digital/dp/B000HJ5N2Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=photo&qid=1255888834&sr=1-1 sa po 140$ czyli ok.400 zl bez przesyłki , jeszcze przy takiej ilości jest możliwość, że ci oclą i będzie problem(chyba że ci wyślą jako używane ) , za 420 byłbym skłonny kupić

Lesiu83
18-10-2009, 20:20
po co kupowac z USA jeśli można w UK i to za 380 PLN ...

Charakterny
18-10-2009, 22:01
możesz jakiś link podać , byłbym wdzięczny :)

Lesiu83
18-10-2009, 22:04
http://www.camerabox.co.uk/productDA1.asp?ProductName=Nikon-MB-D80-Battery-Grip-For-D80&ProductID=3931 proszę :]

Charakterny
18-10-2009, 23:47
Dzięki , wychodzi 450 zł , pytanie czy naprawdę jest taka ogromna różnica jakości między Alpha i czy warto dopłacać 150 zł

Fortaigne
19-10-2009, 00:28
mam pytanko, czy grip w d90 działa tak jak w d40 ? to znaczy miałem grip do d40 ale żeby pionowy przycisk działał, to musiałem włączyć poczerwień, a wtedy nie działał główny spust tylko ten od gripa, jak chciałem zmienić na główny spust to znowu trzeba było biec do opcji i wyłączyć podczerwień, nie wspominając że autofokus nie działał tylko od razu robił po naciśnięciu w gripie przycisku, jak jest w D90 z tym gripem ? Piszecie też o delcie i alphie ? jakaż różnica między nimi ?

Mariusz888
19-10-2009, 07:35
Fortaigne - :shock: gdybym miał tak gripa używać jak to opisujesz to bym się poddał w ciągu 2min... szybciej by mi było dalej używać normalnego spustu... - mam MB-D80 do D80 i nic się nie przełącza - wszystko śmiga tak jak należy więc w D90 podejrzewam że jest tak samo :)

pJarosław
19-10-2009, 07:58
Witam, jest bezproblemowo... (Grip ma możliwość blokady przycisków)

norbibxl
19-10-2009, 21:23
na amazon.com http://www.amazon.com/Nikon-MB-D80-Multi-Power-Battery-Digital/dp/B000HJ5N2Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=photo&qid=1255888834&sr=1-1 sa po 140$ czyli ok.400 zl bez przesyłki , jeszcze przy takiej ilości jest możliwość, że ci oclą i będzie problem(chyba że ci wyślą jako używane ) , za 420 byłbym skłonny kupić

przy wysylce na terenie USA nie naliczaja cla i zamawiac zawsze mozna po 2 szt bo wysylka na terenie usa jest free :)

norbibxl
20-10-2009, 09:19
Ok, po namysle wczoraj poszlo zamowienie do camerabox.co.uk - dam znac w jakim stanie po ile dniach i co dolecialo - cena rozsadna z kosztami przesylki i taxem nie cale 100£ wiec i tak taniej niz na serwisach aukcyjnych i oficjalnie w sklepie (ostatnia cena w Brukseli jaka uslyszalem to 222€ podobno cena producenta)

Charakterny
20-10-2009, 13:03
przy wysylce na terenie USA nie naliczaja cla i zamawiac zawsze mozna po 2 szt bo wysylka na terenie usa jest free :)

Z tego co się orientuję Polska jeszcze nie należy do terenów USA :P .Daj znać jak z tym cameraboxem bo się zastanawiam czy też nie zakupić tam gripa a i szkła nie które mają tańsze

Lesiu83
20-10-2009, 18:18
no ja tez jestem ciekaw co z tego wyjdzie :]

Jatin
20-10-2009, 19:16
ja też używam zamiennika Alpha Digital MB-D10 działa bardzo dobrze i wygląda jak oryginał

norbibxl
20-10-2009, 21:14
Z tego co się orientuję Polska jeszcze nie należy do terenów USA :P .Daj znać jak z tym cameraboxem bo się zastanawiam czy też nie zakupić tam gripa a i szkła nie które mają tańsze

No nie i pewnie jeszcze dlugo nie, ale ja kupuje z USA do USA wiec bez cla i podatku i przesylam pozniej z USA do Belgii gdzie mieszkam ostatnim razem przesylka z obiektywami szla 2 dni robocze DHLem :)

Leatherface
20-10-2009, 22:48
Dziś odebrałem oryginał - jest zadowolony. Wszystko ładnie pasuje (w dodatku zadbany egzemplarz) a wygoda dużo większa :) Z allegro za 450zł w tym oryginalna bateria.

Mam natomiast pytanko: mam 2 oryginalne baterie. Aparat pokazuje naładowanie 100% na wyświetlaczu chociaż jedna naładowana jest w polowie, druga w 30% (widać to już w menu aparatu). Coś powinienem zmienić w ustawieniach?

thorcik
22-10-2009, 12:31
Zobacz, co Ci mówi jak klikniesz w info - tam jest szczegółowy stan aku, na górnym będzie 100%.

norbibxl
23-10-2009, 18:54
Dzis dostalem przesylke z UK z camerabox via DHL - zawartosc to kompletny grip z faktura /i gwarancja z camerabox na 2 lata/. Koszt calkowity grip + przesylka to 94£.

źródło (http://odsiebie.com/pokaz/6375807---0e09.html)

/edit

wlasnie podpialem sztuke pod body i wszystko spasowane jest malinowo ale cos jest chyba nie halo bo nie dziala na jednym aku :( wyswietla sie wskaznik bat i nic wiecej po zaladowaniu 6xAA wszystko jest ok a na oryginalnym ale jednym aku zonk.
Gdzies czytalem ze grip powinien pracowac na wet na jednej sztuce.

Antonioo
24-10-2009, 10:20
wydaje mi się, że najpierw jedzie z jednego chyba po lewej a potem z drugiego

norbibxl
24-10-2009, 10:40
wiec moze inaczej: czy grip wpiety w aparat powinien dzialac z TYLKO jednym akumulatorem? czy musza byc wsadzone dwa ?

Antonioo
24-10-2009, 11:00
no ale kupiłeś.....próbowałeś??? wg mnie powinien działaś

norbibxl
24-10-2009, 11:06
Antonioo przeczytales moj wpis 2 posty powyzej ??? Kupilem z camerabox.co.uk wczoraj dostalem i po podpieciu mam watpliwosci co do jego prawidlowego funkcjonowania. I zastanawiam sie czy reklamowac czy nie.

Antonioo
24-10-2009, 11:21
a zmieniłeś w ustawieniach z paluszków na en-el3e? czy odwrotnie?

norbibxl
24-10-2009, 11:37
sorry za kolejny off topic: problem w tym ze jak wsadzam tylko ten jeden akumulator jaki mam en-el3e to nie dziala nic wyswietla mi tylko wskaznik bat (i dziala podswietlenie malego wyswietlacza) na wyswietlaczu i koniec nie mam dostepu do menu wiec o jakiej kolwiek zmianie ustawien nie ma mowy a jak zaladuje paluszkami wtedy mam do wyboru w ustawieniach tylko typ paluszkow jakimi zaladowalem nie dostepna jest opcja wyboru en-el3e bo go fizycznie nie ma w gripie. Na paluszkach wszystko dziala w 100% prawidlowo wiec nie jest to problem przewodnictwa elektr tylko cos jest nie tak kiedy jest wsadzony akumulator

norbibxl
24-10-2009, 18:34
Ok problem rozwiazany :-) Sprawa byla banalnie prosta i po przeszukaniu kilka for i stron www znalazlem rozwiazanie. Dzieki za pomoc.

Jatin
24-10-2009, 19:19
To jeszcze napisz co było nie tak może komuś się przyda

norbibxl
24-10-2009, 20:00
Voila: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=118908 tu opis i solucja

Jatin
24-10-2009, 20:15
Takiego babola nikon odwalił w ORYGINALNYM gripie hmm dobrze że ja mam zamiennik :)
)

Leatherface
24-10-2009, 21:01
Zobacz, co Ci mówi jak klikniesz w info - tam jest szczegółowy stan aku, na górnym będzie 100%.
W info jest ok tzn. wskazuje prawidłowo.

a zmieniłeś w ustawieniach z paluszków na en-el3e? czy odwrotnie?
A wogóle jest taka opcja? Bo ja widzę tylko wybór rodzajów paluszków AA w gripie...

GeparD
25-10-2009, 04:34
Słabo szukacie :] http://www.camerabox.co.uk/productDA1.asp?ProductName=Nikon-MB-D80-Battery-Grip-For-D80&ProductID=3931 zaledwie 84 funty :]

znam ten sklep, przy okazji szukania Metza 48 Af-1, tak jak i digitalfirst.co.uk. Sa to dwa identyczne sklepy mieszczace sie w skrytce pocztowej (PO.BOX) oraz jedyny kontakt z nimi to mailowy badz przez numer Premium Rate. poczytaj sobie opinie o tych sklepach np tutaj: http://www.mensdaily.com/mensdaily/bilder/7523640.jpg

Podziekuje. Wole doplacic te 10-20 funtow wiecej i byc pewny ze nie bede mial pozniej problemow z karta kredytowa.

norbibxl
25-10-2009, 11:19
Gepard niewiele da sie wyczytac ze zdjecia zegarka :)

Charakterny
26-10-2009, 02:07
to było by bezsensowne jakby musiał chodzić na 2 akumulatorach

thorcik
29-10-2009, 17:10
U mnie z jednym działa elegancko. I to niezależnie od tego, w który port wpięty.

norbibxl
30-10-2009, 10:19
Ok dzieki za wszelkie info, u mnie juz tez wszystko w najlepszym porzadku z gripem dziala i to swietnie idealnie wspolpracuje z moja puszeczka aku zapodaje moc bez wzglkedu na slot w ktorym sie znajduje a i z bateryjek idzie popstrykac. Camerabox moze nie jest najlepszym miejscem na zakupy jesli chodzi o zaufanie i powierzanie im danych karty kredytowej ale z drugiej strony net sam w sobie juz dawno przestal byc bezpieczny a jak do dzis z mojego konta nie wycieklo nic a grip mnie kosztowal duuzo mniej niz u dealer'a Nikona czy nawet na Allegro :) wiec warto bylo.

tomasz24
31-10-2009, 01:02
ja mam nie oryginalny, z foto-tipa, ten z wyświetlaczem lcd, również bez problemu działa na jednym aku i bez różnicy w którą przegodę włożę

GeparD
01-11-2009, 04:53
Gepard niewiele da sie wyczytac ze zdjecia zegarka :)

nie mam pojecia jak to sie moglo stac, tutaj daje poprawiony link: http://www.ciao.co.uk/Reviews/CameraBox_co_uk__6908365

GeparD
01-11-2009, 05:08
sorry za kolejny off topic: problem w tym ze jak wsadzam tylko ten jeden akumulator jaki mam en-el3e to nie dziala nic wyswietla mi tylko wskaznik bat (i dziala podswietlenie malego wyswietlacza) na wyswietlaczu i koniec nie mam dostepu do menu wiec o jakiej kolwiek zmianie ustawien nie ma mowy a jak zaladuje paluszkami wtedy mam do wyboru w ustawieniach tylko typ paluszkow jakimi zaladowalem nie dostepna jest opcja wyboru en-el3e bo go fizycznie nie ma w gripie. Na paluszkach wszystko dziala w 100% prawidlowo wiec nie jest to problem przewodnictwa elektr tylko cos jest nie tak kiedy jest wsadzony akumulator

w camerabox.co.uk kupiles oryginal?
u mnie oryginal dziala w ten sposob:

wlozone sa dwie baterie en-el3e i aparat pobiera prad z lewej - wyczrpana do polowy ,prawa ciagle naladowana 100% i wskaznik zrobienia zdjec = 0, nastepnie po wyczerpaniu baterii po lewej przelacza sie na baterie po prawej, baterie po lewej wyciagam do naladowania, aparat dalej korzytsta z baterii po prawej. Po naladowaniu wkladam baterie do lewej komory, aparat dalej korzysta z baterii po prawej az do wyczerpania i tak w kolko. Jesli twoj grip jest oryginalny i nie dziala w ten sposob to skladaj reklamacje i zycze powodzenia rychlej jej realizacji ze wzgledu na opinie tego sklepu: patrz moj post wyzej

norbibxl
03-11-2009, 12:09
Dzieki GeparD za poprawionego linka, faktycznie opinie sa podzielone sporo negatywnych (glownie ze wzgledu na niska jakosc uslug) ale tez wielu jest klientow zadowolonych z cen i jakosc swiadczonych uslug ja jestm powalony szybkoscia z jaka mi dostarczyli paczke - towar nowy, w sumie sprawny bo to nie ich wina, ze producent dal ciala ze stykami. Od chwili usuniecia usterki grip dziala perfekcyjnie :) zastanawiam sie jak moglem tak dlugo sie bez niego obejsc ;-) LOL a tak na powaznie ... nie mam problemow ani z camerabox ani z gripem - wiec polecam.

vKr
03-11-2009, 13:56
To jest http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-batterygrip-alpha-digital-do-nikon-d80-d90.html Delta, Alpha czy jeszcze coś innego ? I czy warto zawracać sobie tym głowę ?

norbibxl
03-11-2009, 15:59
wg opisu to Alpha ale ze ja nie mialem Alphy nigdy w reku to nie powiem Ci, ale sa tu koledzy ktorzy maja Alphy wiec moze niech oni podejma temat i rozjasnia go nieco.

Ster
03-11-2009, 18:46
Według mnie jest to Alpha, czyli taki jaki sam posiadam.

Jatin
03-11-2009, 21:53
To co jest na zdjęciu to alpha, (zresztą na ostatnim zdjęciu widać tabliczkę) ja osobiście posiadam MB-D10 z alphy właśnie i uważam że w niczym nie ustępuje oryginałowi. Jest oklejona gumą taką jak oryginał, dobrze spasowana z aparatem, przyciski i kółka działają ok z czystym sumieniem mogę polecić w przeciwieństwie do delty która jest kawałkiem ciosanego plastiku.

Charakterny
06-11-2009, 18:24
Mam pytanko , zakupiłem Grip Alpha i wszystko ok tylko zastanawia mnie czy pokrętło od śruby za pomocą ,której mocujemy grip do aparatu po maksymalnym przykręceniu ma mieć luz tzn. lata trochę w lewo i prawo ? I jeszcze jedno ,wczoraj robiłem pierwsze fotki z gripem i ze 2 x miałem sytuację jakby nie było baterii tzn. pokazywało całkowicie rozładowaną .Przypuszczam ,że to kwestia dogięcia styków w gripie?

Fortaigne
06-11-2009, 18:38
Moje też lata więc chyba niestety tak jest w nich, wykonanie średnie w sumie. Gumę na gripie mam nierówno naklejoną oraz po maksymalnym skręceniu i tak czuję minimalny luz pomiędzy gripem a body, aby aby ale czuć...

Jatin
06-11-2009, 18:41
Pokrętło ma luz bo tam jest przekładnia a luz jest po to żeby się nie luzowała śruba przypadkiem
nie wiem czemu u was są jakieś niedoróbki w MB-D10 jest ok

Charakterny
06-11-2009, 18:42
U mnie spasowany jest idealnie , obklej sobie taśmą izolacyjną tak jak kolega pokazywał w pierwszych postach

norbibxl
10-11-2009, 00:11
Moje też lata więc chyba niestety tak jest w nich, wykonanie średnie w sumie. Gumę na gripie mam nierówno naklejoną oraz po maksymalnym skręceniu i tak czuję minimalny luz pomiędzy gripem a body, aby aby ale czuć...
W oryginale tez jest ten luz tak na 3-4mm wiec chyba tak ma byc ;-)

fotoMichal
30-11-2009, 18:17
A ja mam takie pyt :) mam grip, i dokupiłem drugi akumulator, jak to będzie pokazywane ?
czy wpierw jeden bedzie uzywany a potem drugi i czy oba jednoczesnie? chodzi mi o pokazywanie na LCD zuzycie baterii :)

Kalmar
30-11-2009, 19:10
A ja mam takie pyt :) mam grip, i dokupiłem drugi akumulator, jak to będzie pokazywane ?
czy wpierw jeden bedzie uzywany a potem drugi i czy oba jednoczesnie? chodzi mi o pokazywanie na LCD zuzycie baterii :)

instrukcja d 80 str. 107

Kalmar
30-11-2009, 19:15

instrucja d80 str.107 albo empirycznie zamontuj grip do body, następnie włącz body i wejdź informacje o baterii i tam zobaczysz wszystkie informacje o 2 akumulatorach.

GeparD
03-12-2009, 04:20

czytales ten watek z uwaga, nie tak duzo wczesniej opisalem sposob dzialania MB-D80: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1555061&postcount=136

Celeborn
03-12-2009, 07:36
W moim oryginalnym MB-D80 denerwuje mnie bardzo czuły spust. Wystarczy go dosłownie delikatnie dotknąć i już ustawia ostrość. Normalnie w puszce nie jest tak czuły ten spust. I nie wiem czy to tylko u mnie tak jest, czy to po prostu te baterypacki tak mają.

GeparD
10-12-2009, 07:03
tak maja...

Leatherface
10-12-2009, 10:34
A mnie się to właśnie podoba :)

puch24
10-12-2009, 14:18
Mam pytanie:
Zauważyłem, że grip Alpha Digital BP-D80, będący raczej dokładną kopią oryginalnego, ma mniej (o 2) styków elektrycznych, łączących się z aparatem, niż odpowiednie gniazdo w komorze baterii aparatu (oczywiście mam na myśli styki sterowania, a nie zasilania). To sugerowałoby, że niektóre styki nie są wykorzystywane przez grip. Czy ktoś wie, do czego one mogą służyć? Może grip nie wykorzystuje wszystkich możliwości jakie potencjalnie daje mu "interface" aparatu? Może istnieje jeszcze teoretyczna możliwość wyprowadzenia na grip jeszcze jakiejś funkcji?

NightCrawler
29-04-2010, 20:00
Wprawdzie nie Alpha ani Delta ale właśnie dojechał do mnie zamiennik gripa do D90 firmy Phottix.
Po paru minutowym oglądaniu i podłączeniu mogę napisać tyle:
-nie jest to szczyt technologii ale wykonany nie najgorzej, dobrze spasowane elementy, nic nie lata ani nie trzeszczy w samym gripie
-pokrętła i spust migawki chodzi bardzo dobrze, nie ma mowy o przypadkowym zrobieniu zdjęcia
-niestety z D90 ma minimalny luz w komorze baterii :(

Ale jak za 200zł z 2 aku phottixa (z przesyłką!) to jestem bardzo zadowolony (same baterie na a... chodzą po ok 70zł).

burz
30-04-2010, 00:18
-niestety z D90 ma minimalny luz w komorze baterii :(

Okręcisz dwa razy taśmą izolacyjną i będzie dobrze.

yakris
30-04-2010, 07:26
Najlepiej dorwać w sklepie i pomacać co komu przypasuje.
Ja wybrałem Deltę a nadwyżkę kasy dołożyłem do szkła.

NightCrawler
30-04-2010, 08:09
Okręcisz dwa razy taśmą izolacyjną i będzie dobrze.

Tak mam zamiar zrobić :).

Edit. 3 owinięcia taśmą i nie ma już żadnego luzu.
Przez noc leżały w nim dwa ogniwa - jak było 100% naładowania tak pozostało więc nic się nie rozładowało.

tu turu
16-06-2010, 11:06
Ostrzegam przed kupnem gripa Opticam (piszę konkretnie o nikd90) Zaczynam od ogólnego stwierdzenia -NAJWIĘKSZE DZIADOSTWO JAKIE WIDZIAŁEM.Miałem kiedyś podróbę do d80 ale to nie umywa się do niej.Grip nawet po przykręceniu na maxa rusza się i nie przylega do body-powiem więcej wygina się i to dość znacznie co irytuje.Trzeba powiedzieć ,że ma zastosowanie TYLKO do fotografowania w pionowym kadrze ponieważ przy wyczerpanej jednej bateri druga nie działa nawet po zamianie miejscami.Przy trzecim założeniu wyłamał się element ze stykami sposób zamocowania tego elementu pozostawię bez komentarza.Dzisiaj wolałbym dołożyć 300zł i kupić oryginał niż męczyć się z kawałkiem plastiku made in Biedronka.To tyle opinii bo jeszcze nie naużywałem się tego wynalazku.Wygląda solidnie do momentu przykręcenia.Powinien być dodawany gratis do chipsów.

prawiejakzywiec
16-06-2010, 23:11
Ostrzegam przed kupnem gripa Opticam (piszę konkretnie o nikd90) Zaczynam od ogólnego stwierdzenia -NAJWIĘKSZE DZIADOSTWO JAKIE WIDZIAŁEM.Miałem kiedyś podróbę do d80 ale to nie umywa się do niej.Grip nawet po przykręceniu na maxa rusza się i nie przylega do body-powiem więcej wygina się i to dość znacznie co irytuje.Trzeba powiedzieć ,że ma zastosowanie TYLKO do fotografowania w pionowym kadrze ponieważ przy wyczerpanej jednej bateri druga nie działa nawet po zamianie miejscami.Przy trzecim założeniu wyłamał się element ze stykami sposób zamocowania tego elementu pozostawię bez komentarza.Dzisiaj wolałbym dołożyć 300zł i kupić oryginał niż męczyć się z kawałkiem plastiku made in Biedronka.To tyle opinii bo jeszcze nie naużywałem się tego wynalazku.Wygląda solidnie do momentu przykręcenia.Powinien być dodawany gratis do chipsów.

Trzeba było brać Alpha Digital a nie wynalazek Opticam...

wrocek
25-06-2010, 08:14
Jak wygląda współpraca oryginalnego MB-D80 z akumulatorami inny producentów? Podobno ten grip, w odróżnieniu od zamienników, nie chce z takimi akumulatorami dobrze pracować.
Czy rzeczywiście przycisk spustu ma gorzej wyczuwalny próg włączenia AF niż spust w body?

Myśle o kupieniu oryginału, ale jeśli jeszcze dojdzie koszt nowego akumulatora...

Lucas Z
25-06-2010, 17:25
z zamiennikiem active-jet'a na razie pracuje normalnie, ale mam go dopiero kilka dni

coroner
25-06-2010, 18:11
Jak wygląda współpraca oryginalnego MB-D80 z akumulatorami inny producentów? Podobno ten grip, w odróżnieniu od zamienników, nie chce z takimi akumulatorami dobrze pracować.
Czy rzeczywiście przycisk spustu ma gorzej wyczuwalny próg włączenia AF niż spust w body?

Myśle o kupieniu oryginału, ale jeśli jeszcze dojdzie koszt nowego akumulatora...

Kolega ma w oryginalnym MB zamiennik delty i daje radę, z 600 fot z tego nastuka.

Spust jest bardzo miękki, jak się nie ma przyzwyczajenia, to ciężko go wyczuć. W Alphie spust jest identyczny jak w body.