Zobacz pełną wersję : D200 - uszkodzony światłomierz?
Witajcie poswiątecznie. Korzystając z ciepelka i spaceru okołoświątecznego chciałem popstrykać na łonie przyrody. Chyba zima zaszkodziła mojej D200.. Światłomierz zwariował. Czasem prześwietlał totalnie, albo niedoświetlał totalnie, a czasem działał ok. W trybie manualnym, wszystko działa OK. Odnoszę wrażenie, nie poparte jeszcze dokładniejszymi próbami, że w jakiejś mierze zależy jego działanie od położonia aparatu w przesterzeni.. Przy opuszczaniu obiektywu w dół inaczej mierzy, w górę inaczej... i to niezależnie od trybu: P, S, A... Czy mial ktoś podobne objawy? Wystąpiło to nagle i bez widocznej przyczyny - np. updek..
Tak czy inaczej bedę w piatek w W-wie, to oddam do serwisu - niech sie wykażą, byle nie tak jak w którymś z poprzednich postów..
Przedmuchaj gruszką komorę lustra i przyległości - może jakiś duży paproch dostał się do komory pod lustrem i przeszkadza.
Dzieki, spróbuję po pracy przedmuchać.. Choć dmuchm dość często przy wymianach obiektywów..
Zibi1970
14-04-2009, 13:57
kurde muszę napisać że mam podobnie.
Moja d300 przy pomiarze matrycowym i centralnym potrafi niedoświetlić o 2 EV w stosunku do identycznie zrobionego zdjęcia z pomiarem punktowym w trybie A (scena taka że rodzaj pomiaru nie powinien odgrywać większej/żadnej roli np cały kadr wypełniony szarawą ścianą), za to w programie P automat robi nieco jaśniej.
Ja dmuchałem ale bez różnicy. Podejrzewam za to obiektyw że od czasu do czasu świruje. Dziwne że przez całą zimę było OK.
Też pomyślalem, że to obiektyw, tym bardziej, że ta 35, którą zabrałem, przezyła upadek na beton - wypadla z niedopietego plecaka - ale do dej pory sprawiala sie OK. W domu wymieniłem na 17-55/2,8 i było to samo, albo prześwietlenie b. silne, albo takież niedoświetlenie - niezależnie od trybu..
Albert44
14-04-2009, 19:22
..Odnoszę wrażenie, nie poparte jeszcze dokładniejszymi próbami, że w jakiejś mierze zależy jego działanie od położonia aparatu w przesterzeni.. Przy opuszczaniu obiektywu w dół inaczej mierzy, w górę inaczej... i to niezależnie od trybu: P, S, A...
Jeżeli dmuchałeś w komorę bez efektów, to problem może być jeszcze z lustrem AF-u (brudne lub np. zawiesza się) i wtedy pomiary masz błędne.
Jeżeli dmuchałeś w komorę bez efektów, to problem może być jeszcze z lustrem AF-u (brudne lub np. zawiesza się) i wtedy pomiary masz błędne.
Chwilunia, a co ma AF do poprawnej ekspozycji, bo nie kumam. Czujnik pomiaru światła jest w pryzmacie, a nie komorze lustra. Możecie se dmuchać do usr............
Też tak myślę, ale dmuchałem na wszelki wypadek. Bez efektów. Podpiąłem inny obiektyw, teraz 50. Efekt ten sam. Ma manualu linijka światłomierza działa precyzyjnie za każdym razem. Każde zdjęcie prawidłowo naświetlone. Jak tylko przełączę na P, A lub S - albo niedoświetlone, albo prześwietlone, żadnych powtarzalnych rezultatów. Chyba jednak elektronika szwankuje, czyli serwis..:-(
A nie masz czasem włączonego bracketingu ? Niby prostackie pytanie , ale czasami zdarzało się że nie wyłączyłem go i pstryknąłem kilka różnych ujęć na nim :)
A nie masz czasem włączonego bracketingu ?
Dokładnie tak samo ktoś miał na kursie. Ustawiony bracketing pod funkcyjnym i przypadkowe naciśnięcie tegoż :-D
Uff!!! Udało się naprawić we własnym zakresie! Może komuś przyda się ta informacja. Jak wspomniałem nie działał pomiar w trybach P,A,S. Tzn. działał nieprzewidywalnie, losowo wybierając sobie wartości ekspozycji. W trybie M bez zarzutu. Po bliższych oględzinach znalazłem jeszcze następujące objawy:
- miga w wizjerze symbol korekty ekspozycji. (Dodam, że zmiana wartości lub wyłączenie korekty nie poprawiły niczego)
- w trybach A,S,P znika drabinka światłomierza, choć po wykonaniu zdjęcia pojawia się na trochę. Przyciśnięcie spustu do połowy nie rozwiązuje problemu.
Fakt, że w trybie M pomiar działa doskonale (niezależnie od wyboru sposobu pomiaru), natchnął mnie, że to sprawa oprogramowania. Pomyślałem, że trzeba wykonać reset aparatu i przywrócić ustawienia fabryczne. Wcześniej jednak wykonałem reset ustawień - wciśnięcie jednoczesne klawiszy QUAL i Korekty ekspozycji. Nie usuwa to innych ustawień użytkownika w bankach. No i pomoglo:-). D200 działa jak przedtem. Tak to jest z komputerami - trzeba od czasu do czasu postawić system na nowo...:-)
czyli chyba był ustawiony bracketing :-D (cofnij sie z czytaniem o 2 posty)
czyli chyba był ustawiony bracketing :-D (cofnij sie z czytaniem o 2 posty)
Jacku, widziałem Twojego posta, ale to nie to, dlatego się nie odniosłem. Włączenie bracketingu nie powoduje takich objawów (znikanie linijki, miganie korekty). Musiało być to coś innego... Braketing działałby w trybie manualnym również, a w moim przypadku ten tryb działał bezbłędnie.
Właśnie miganie korekty (w D300) niedawno na parę minut wprawiło mnie w konsternację. Powód? Bracketing...