PDA

Zobacz pełną wersję : technika

krupcia22
14-04-2009, 01:32
mam do Was szybkie i konkretne pytanie:
jak to jest z tym kadrowaniem przy portretach? w wiekszosci ksiazek wyczytalem ze powinno unikac sie ucinania w kolanach, lokciach- a w wielu pracach profesjonalnych fotografow, widze na fotkach uciete dlonie, kolana, lokcie.... czyzby swiadome lamanie przyjetych zasad?

nonnatus
14-04-2009, 02:21
najpierw naucz się po Bożemu, potem będziesz ciął i wtedy będziesz wiedział co tniesz i dlaczego... :)
przejrzyj ostatnie prace autografa - eksperymentowal m.in. z cięciem kończyn - zobacz czy Ci to pasuje...
pozdr.

krupcia22
14-04-2009, 02:40
mi na niektorych zdjeciach to nie przeszkadza :) ale spotykam sie z opiniami przegladajac to forum, ze o fotka fajna ale uciete..... cos tam....
zastanawialem sie dlugo nad tym tematem (czytalem, ogladalem prace.....) i juz sam nie wiem :(

nonnatus
14-04-2009, 02:47
wiesz, duzo tu chlopaków z politechniki, więc wszystko musi być ładnie jak w układzie współrzędnych :D.
żart.

prawda jest taka, że to co większość z nas tutaj nazywa katastrofą, masakrą, czy Bóg-wie-czym-tam-jeszcze,
to zupełnie przyzwoite foty, ale tu jest taki standard :D, rzadko podobają się inne fotki... i zawsze znajdzie się ktoś, kto napisze, że zmasakrowane teksańską piłą elektryczną... :D
rób swoje.

abre
16-04-2009, 23:29
Jest taka zasada "najpierw konstrukcja, potem dekonstrukcja". Tak jak nonnatus wspomniał, aby można było sobie pozwolić na rozbicie formy i kompozycji najpierw trzeba się nauczyć poprawnie ją zbudować. A forum... ot, konserwatywne ;)