PDA

Zobacz pełną wersję : D 70 czy ktoś może pomóc ?

bodo23
04-09-2006, 18:30
Do tej pory aparat działał bez zarzutów. Od niedawna nie można nim zrobić żadnego zdjęcia-wszystkie wyglądają jak na zał. linku http://www.album.com.pl/zdjecie.php?p=0&al=15350&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=1&so=&sz=&n=&a=&s=&o=&pns=
Jedynie szerokość białego paska jest zależna od wielkości ekspozycji. Czy ktoś wie co to może być.
Pozdrawiam wszystkich
bodo
Ze strony Nikona chciałem ściągnąć firmwayaby jeszcze raz wgrać, ale po ściągnięciu plik jest pusty.

Al Bundy
04-09-2006, 18:39
Matryca padła - ot co się stało... Chyba bym się rozglądał za nowym starym body...

jm
04-09-2006, 19:37
A ja mam takie pytanie - jaki przebieg ma aparat, ile pstryknięć, i jaki czas minął od zakupu? Pytam bo chce wiedziec po jakim czasie użytkowania taka niespodzianka może się zdarzyć?[/fade]

david555
04-09-2006, 20:35
Matryca?
A nie migawka?
No, ja nie mam tej pewności.
Pozdrawiam :)

Tym bardziej, że kolega pisze o tym, że wspomniany ,,biały pasek" ma szerokość zależną od ustawionego czasu ekspozycji.

bodo23
04-09-2006, 23:31
Nie wiem ile lat ma sprzęt -kupiłem go z drugiej ręki. Przed zakupem sprawdziłem przbieg na opanda exif -wynikało że aparat zrobiłdopiero ....730 zdjęć.

mOSAd
04-09-2006, 23:48
Obstawiam migawkę, miałem problemy z mechanizmem migawki, a to zacięcia, a to trochę podobne czarne pasy. Efekt podobny i opis by pasował. Po naprawie w serwisie wszystko odeszło. Po pewnym czasie (i ponownej naprawie) powrócił jedynie problem zacinającej się co jakiś czas migawki (albo lustra). Dającej się odblokować kolejnym strzałem, ale mimo wszystko czasem denerwujący. Możliwe, że pojawienie się problemu związane było z robieniem zdjęć na mrozie (lekkim ale zawsze).
Z tego co pamiętam, to oficjalny koszt wymiany "mechanizmu lustra" albo "mechanizmu migawki" (nie pamiętam), miał wynieść coś koło 300 pln. To tak orientacyjnie, ale nie mam pojęcia czy tak samo by było w Twoim przypadku. Jest to sporo mniej niż nowy korpus, gdyby cena rzeczywiście była podobna :-D

EDIT: przebieg jest tak łatwo zmienić, że nawet bym się tym nie sugerował.

freefly
05-09-2006, 00:35
Czterysta trzydzieści PLN zapłaciłem za wymianę migawki w D70. Cześci plus regulacja. Czas wykonania usługi... ponad cztery tygodnie. Sądziłem, że będzie drożej...i szybciej.

żółto-czarny
05-09-2006, 14:36
EDIT: przebieg jest tak łatwo zmienić, że nawet bym się tym nie sugerował. Tym samym Opanda Exif?

mOSAd
05-09-2006, 21:10
EDIT: przebieg jest tak łatwo zmienić, że nawet bym się tym nie sugerował. Tym samym Opanda Exif?
Nie - w menu aparatu jest opcja do resetu licznika i jeśli dobrze rozumiem to po użyciu aparat zachowa sie jakby wyszedł prosto z fabryki.

żółto-czarny
06-09-2006, 08:54
Dzisiaj się przyjrzę. Do tej pory wydawało mi się, że jest tylko możliwość przejścia z numeracji ciągłej na "nieciągłą". Wtedy faktycznie licznik leci od zera.

leon28
06-09-2006, 09:09
mOSAd,

Nie - w menu aparatu jest opcja do resetu licznika i jeśli dobrze rozumiem to po użyciu aparat zachowa sie jakby wyszedł prosto z fabryki. az nie chce mi sie w to wierzyc, wtedy wszystkie body na rynku mial by przebieg 1500 klatek.

ajt
06-09-2006, 09:20
mOSAd,

Nie - w menu aparatu jest opcja do resetu licznika i jeśli dobrze rozumiem to po użyciu aparat zachowa sie jakby wyszedł prosto z fabryki. az nie chce mi sie w to wierzyc, wtedy wszystkie body na rynku mial by przebieg 1500 klatek.

Ten reset licznika w menu dotyczy tylko numeracji na karcie. Na całkowitą liczbę zdjęć zapisaną w EXIFie to nie działa :)

leon28
06-09-2006, 09:24
ajt,

Ten reset licznika w menu dotyczy tylko numeracji na karcie. Na całkowitą liczbę zdjęć zapisaną w EXIFie to nie działa no tak myslalem, ze chodzi tylko o taki reset ;-)