Zobacz pełną wersję : M42 Potwierdzenie ostrosci dla Nikona
Mam takie pytanie, w przypadku Canona, mozna bylo kupic pierscien EOS/M42 z dandelionem czyli potwierdzeniem ostrosci. Ostatnio szukalem po necie podobnych gadzetow do NikonaD700, okazalo sie ze przejsciowka powinna miec soczewke a czipa potwierdzajacego ostrosc dla Nikona nie ma...
Czy naprawde w kwestii przejsciowek i uzywania szkiel 42 jest tak cienko w systemie Nikona? Czy moze zle szukalem?
wystarczy pierscień z soczewką (jełsi chcesz mieć nieskonczoność), body ma potwierdzenie ostrości i pomiar światła...
skulinski
14-04-2009, 00:46
dokładnie tak jak pisze darsedz. Wystarczy przejsciowka z soczewką. Bez soczewki szkła nie beda ostrzyc na nieskonczonosc.
Mam takie pytanie, w przypadku Canona, mozna bylo kupic pierscien EOS/M42 z dandelionem czyli potwierdzeniem ostrosci. Ostatnio szukalem po necie podobnych gadzetow do NikonaD700, okazalo sie ze przejsciowka powinna miec soczewke a czipa potwierdzajacego ostrosc dla Nikona nie ma...
Czy naprawde w kwestii przejsciowek i uzywania szkiel 42 jest tak cienko w systemie Nikona? Czy moze zle szukalem?
w canonie gratis dostajesz pomiary światła, w nikonie gratis jest potwierdzanie ostrości.
w nikonie pomiary światła z każdym szkłem są w body serii Dxxx i Dx
velaskez
14-04-2009, 08:35
Puszki N są po prostu za dobre;)
w canonie gratis dostajesz pomiary światła, w nikonie gratis jest potwierdzanie ostrości.
w nikonie pomiary światła z każdym szkłem są w body serii Dxxx i Dx
rozumiem że d80 potwierdzi ostrość ale nie zmierzy światła? bo już się pogubiłem..
rozumiem że d80 potwierdzi ostrość ale nie zmierzy światła? tak
rozumiem że d80 potwierdzi ostrość ale nie zmierzy światła? bo już się pogubiłem..
Tak czy siak tragedii nie ma, jest lcd i histogram. Sam fociłem szkłami pentacona z d70s, efekty były świetne (ostrość, kolory itp). Gdzieś na forum są chyba jeszcze foty...
Tak czy siak tragedii nie ma, jest lcd i histogram. Sam fociłem szkłami pentacona z d70s, efekty były świetne (ostrość, kolory itp). Gdzieś na forum są chyba jeszcze foty...
wiem że tragedii niema - robiłem e510/m42 bez potwierdzenia ostrości i tam to była tragedia bo wizjer jest koszmarnie mały..
Turo1001
07-05-2009, 10:20
Potwierdzenie ostrości jest tylko w tych adapterach z soczewka?? Czy w tych bez soczewki tez jest??
turo - piszesz o canonie?
potwierdzenie jest tylko z soczewką
Turo1001
07-05-2009, 10:59
O Nikonie. Zrezygnowałem z Canona :] Pytam się bo zamierzam zakupić heliosa 44-2 albo pentacona 135 i teraz chyba wezmę tańszego i lepszy adapter
potwierdzenie ostrości nie ma nic wspólnego z adapterem - to puszka realizuje te zadania -> post (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1229559&postcount=2)
Chyba w jakimś świecie alternatywnym.
O, fajnie, że o tym piszecie.
Ktoś może polecić jakiś konkretny pierścień przejściowy z soczewką (do ostrzenia w nieskończoność) dla m42<->F mount ?
Zanabyć potrzebuję, a ofert w sieci od groma w przedziale cenowym 80-280 zł :)
Turo1001
07-05-2009, 11:35
Posiadam D80 a jak wywnioskowałem z rozmowy przy użyciu Adaptera z soczewka Będę miał potwierdzenie ostrości...
Posiadam D80 a jak wywnioskowałem z rozmowy przy użyciu Adaptera z soczewka Będę miał potwierdzenie ostrości...
Bez soczewki też będziesz miał tylko nie będzie ostrzenia na nieskończoność. A co do twojego postu wyżej, o droższym adapterze to nie znaczy, ze lepszym a przeciwnie jeśli mówimy o jakości.
może coś tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11300&highlight=adapter) polecają ?
Nieprawda.
Soczewka umożliwia w szkłach M42 ostrzenie na nieskończoność, a nie potwierdzenie ostrości. To dwie różne rzeczy.
Mam Sonnara 135/3.5 z adapterem bez soczewki i potwierdzenie ostrości mam.
remiksson
09-05-2009, 02:58
zgadzam sie. Nikon realizuje pomiar swiatla i potwierdzenie ostrosci bez posrednictwa soczewki. Soczewka słuzy tylko i wyłacznie do ostrzenia na nieskończonośc.