Zobacz pełną wersję : SZOK !@
Al Bundy
04-09-2006, 18:06
Widzieliście kiedyś coś takiego?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/img521/9951/wwwe6.jpg)
Jutro aż obejżę ten aparacik. Kumpel niedawno kupił i zrobił test matrycy. Możliwe żeby ją sam tak załatwił? Nawet ponoć nie podosił lustra...
[ Dodano: Pon 04 Wrz, 2006 ]
Zwróćcie uwagę na róź po lewej - co to może być? Czas to 1/60 sec F36 lub 32
TMASAKRA
04-09-2006, 18:51
nie chwalac sie mam taki róz jak mi za ostre swialto pada w obiektyw ... jak robie pod slonce centralnie...dzis próbowalem.
...myślę że to nie jest D80 :shock: bo bym się załamał :(
a te czarne plamki są żywe - ruszają się (mróweczki :lol: ) ?
BlingBling
04-09-2006, 20:38
profesjonalny sprzet :lol:
Te plami wyglądają na jakies małe robaczki ;-)
david555
04-09-2006, 20:54
Mam rozumieć, że to rozmycie jest zamierzone do celów kontroli czystości matrycy?
Tak czy siak filterek jest do czyszczenia, a nad wodą dobrze jest zakładać osłonę, no i jakiś dobry UV, by się przydał.
Pozdrawiam :)
A matrycę najlepiej skontrolować wykonując fotkę z założonym dekielkiem na szkło.
nikoniara
04-09-2006, 21:43
z Mango telezakupów ? :lol:
Al Bundy
04-09-2006, 22:22
Nie rozumiem tej ironii - przecież to tylko D50? :twisted:
Moje pytanie dotyczy tych syfów. Widziałem plamy ale nigdy takich i to na nowym sprzęcie...
BlingBling
04-09-2006, 22:24
moze kolega boi sie przyznac ze cos mmu wpadlo :D w nowym to raczej niemozliwe zeby takie jaja sie dzialy. Przeciez widzial co kupuje...
Megazordon
04-09-2006, 23:47
To, że kupił nowy, to nic nie znaczy. W sklepach nie zawsze się dobrze sprzęt traktuje. Wiem, bo w sklepie pracowałem :)
klient nasz pan - jak chce przed kupnem poprzypinac różne obiektywy to co? odmówić?
a potem są syfki na matrycy. sklepów nie stać na egz. pokazowe.
żółto-czarny
05-09-2006, 14:31
To gdzie się ten sklep mieści? Firma-krzak (dosłownie)? :mrgreen:
Wobec powyższego chyba kupię jakowąś hybrydę ... :oops:
Megazordon
05-09-2006, 22:24
Ale jak w hybrydzie tak matryca zabrudzona będzie, to trudniej wyczyścić. :)
Od ponad czterech lat mam Olka C3020 i odpukać nic jeszcze nie wlazło na matrycę ... Zastanawia mnie jednak skuteczność odkurzaczy w lustrzankach ...
Władca Pixeli
07-09-2006, 05:55
Zastanawia mnie jednak skuteczność odkurzaczy w lustrzankach ...
Skutecznie poprawiają jedynie samopoczucie :mrgreen:
Wobec powyższego chyba kupię jakowąś hybrydę ... :oops:
Bez przesady.Kupując aparat postawiłem warunek że musi być zaplombowany oryginalnymi firmowymi nalepkami.Otwierałem jako pierwszy.I proszę uwierzyć iż folie są tak proste iż po jednym delikatnym wyjęciu aparatu nie da się ich ponownie założyć bez śladu.Aparat jest czysty jak łza.Trzeba szanować swoje pieniądze/duże czy małe nieważne/ i gnoić tych cwaniaczków sprzedajacych powystawowe jako nowe albo po jakichś imprezach.Sami sobie jesteśmy winni,a potem płacz na forach.To tyczy się nie tylko aparatów...
mati_wrc
07-09-2006, 07:10
Al Bundy sprawdz w exifie jaki jest stan licznika wykonanych fotek. Tylko na oryginalnej fotce, bo na tej co wrzuciles niestety nie ma tej informacji.
Kupiłem nowe body (rok temu) z zerowym przebiegiem prosto z hurtowni i miało przyklejonego syfa na filtrze.Było juz na forum o brudnych D50 od nowości. W D200 zawsze musze odpinac szkło bo nie miesci sie w plecaku i (odpukać ) filterek czyściutki.
bob*, to był mój pioerwszy aparacik :) świetny :) sprzedałem za 400 zł :( , mysle ze mi wybaczył.
Kupiłem nowe body (rok temu) z zerowym przebiegiem prosto z hurtowni i miało przyklejonego syfa na filtrze.Było juz na forum o brudnych D50 od nowości.
Mój jest made in Japan.Może choć na czystość ma to wpływ :D
nie watpie,pewnie inna kontrola jakości.
żółto-czarny
07-09-2006, 13:16
W D200 zawsze musze odpinac szkło bo nie miesci sie w plecaku i (odpukać ) filterek czyściutki. A dekla nie używasz? Bo ja to bym cały czas myślał o tym, czy coś się do puszki nie sypie, albo co gorsza, wlewa!
dekielek jest zawsze na swoim miejscu.no nie odwazył bym sie bez. Zawsze najpierwndekiel na body potem na szkło
-->anwas
Skoro już o nowości kupowanych aparatów to ja dodam, że parę dni temu kupiłem kamerkę minidv w fotobasi. I co ? Qpa! Przyszedł jakiś egzemplarz demo: zawiązany dekielek na obiektywie, przypięta bataria, zeszmacone torebki i pudełka, rozwiązany kabelek. Odesłałem i czekam na nowy. Fotobasia ma u mnie krechę.
Profesjonalista
07-09-2006, 22:15
Nie czepiajcie się sprzedawców. To te koreańczyki mają brudne paluchy, jedzą przy składaniu części, łupież im leci do środka body.
Megazordon
08-09-2006, 00:39
Fotobasia ma u mnie krechę.
Spróbuj u Fotokrysi :)
-->anwas
Skoro już o nowości kupowanych aparatów to ja dodam, że parę dni temu kupiłem kamerkę minidv w fotobasi. I co ? Qpa! Przyszedł jakiś egzemplarz demo: zawiązany dekielek na obiektywie, przypięta bataria, zeszmacone torebki i pudełka, rozwiązany kabelek. Odesłałem i czekam na nowy. Fotobasia ma u mnie krechę.
Ale ja odbierałem aparat osobiście.Nie pozwoliłbym żeby ktoś mnie tak potraktował.Zapłaciłem kilka tys. i wiem że mam nietknięte.Co do Fotobasi-raz pozwoliłem sobie skuszony opiniami na Allegro kupić tam pewną rzecz.Też otrzymałem egzemplarz demo.Jestem tego pewien.TAK ZE UWAZAJCIE!!!!!Pózniejsze telefony nie mają sensu gdyż jest się traktowanym z góry.A Fotobasia ma wysokie noty nawet tu na forum Nikona.A wczoraj odebrałem Tamrona 17-50 z IMPRA /allegro/Pozwoliłem sobie zaryzykować.Swietny kontakt,obiektyw fabryka faktura VAT.Nie ma reguły.Myślę że w przypadku aparatów nie należy ryzykować.Podróż to jeden dzien i 60zł na bilet wycieczkowy w obie strony/w soboty/Autem się nie opłaca.
Adam Trzcionka
08-09-2006, 10:07
To te koreańczyki mają brudne paluchy, jedzą przy składaniu części, łupież im leci do środka body
niemieckie dowcipy o Polakach też cię bawią?
david555
08-09-2006, 10:46
No, tak rasistowskie akcenty tu się zakradły. :!:
Gdzie są Admini? :?:
Toż to woła o pomstę do nieba. :twisted:
Pozdrawiam