Zobacz pełną wersję : D40 + superzoom
Witajcie. Przed wakacjami noszę się z zamiarem zakupu superzooma do mojego D40. Aktualnie mam
18-55 kitowe oraz
55-200 VR
Oba chciałbym sprzedać (może ktoś chce kupić?), dołożyć i kupić jeden obiektyw spełniający ich rolę. Wiem, że jakość obiektywów "superzoom" jest gorsza, ale jak na moje potrzeby chyba wystarczy, a częste zmienianie obiektywów nie za bardzo mi pasuje.
Chciałbym jakieś rady, zastanawiałem się nad Sigmą 18-200 HSM, jej wersja z OS jest o 600zł droższa, nie sądzę by się opłacało dołożyć... Generalnie - czekam na pomoc! Pozdrawiam.
Może ktoś ma doświadczenie z zestawem D40 + superzoom?
majestickrk
13-04-2009, 19:29
może Sigma 70-200/2.8?
za ile 55-200?
600zł - obiektyw kupiony w grudniu 2008 w Chorzowie - stan idealny. :) Od nowości używany z UV, więc przednia soczewka jest w idealnym stanie. Oczywiście dorzucam oryginalne pudło, osłonę przeciwsłoneczną, pokrowiec Nikonowski, oba dekielki i gwarancję
może Sigma 70-200/2.8?
:) Nie raczej mnie nie będzie stać. Poza tym chodziło mi również o szeroki kąt - to ma być wakacyjne szkło.
majestickrk
13-04-2009, 21:13
a 18-135mm?
No może, chciaż brak VRa...
18-200 ale czego polecacie? Sigma atrakcyjna cenowo, ale może warto dozbierać do Nikkora?
Piotrek Charchuła
13-04-2009, 21:23
Dozbieraj do nikkora 18-200, jak nie masz kasy 18-105.
tgollob_jamessuchar
13-04-2009, 21:29
Dozbieraj do nikkora 18-200, jak nie masz kasy 18-105.
zgadzam się :) Sigmy 18-200 nie bierz (z kolei wersja OS niby lepsza, ale cenowo coraz bliżej do Nikkora)
mhm, tak sobie pomyślałem, że za cene Nikkora mogę mieć Sigme 18-200 oraz nikkora 35/1,8... A to też fajna sprawa by była...
zgadzam się :) Sigmy 18-200 nie bierz No ok, dzięki za rady, będziem zbierać:P
mateo912
13-04-2009, 21:33
ja mam sigme 18-200 bez OS, HSM zwykły śrubokręt i jest ok generalnie musiałbyś sam zobaczyć czy wystarczy Ci (mi wystarcza) i wtedy dokupić sobie coś jeszcze za resztę kasy.
tgollob_jamessuchar
13-04-2009, 21:37
mhm, tak sobie pomyślałem, że za cene Nikkora mogę mieć Sigme 18-200 oraz nikkora 35/1,8... A to też fajna sprawa by była...
Nikkor 35 f/1,8G dobra decyzja, sam planuję zakup : )
Wiem, ze to powinno być na giełdzie, ale przy okazji - byłby jakiś chętny na mojego 18-55 lub 55-200 VR ?:)
Piotrek Charchuła
13-04-2009, 21:42
Ja tylko trochę nie kapuję poco Ci taki superzoom skoro masz 18-55 i 55-200. Jak Ci kit nie odpowiada to bym zmienił na N 18-70 lub T 17-50 a jeżeli chodzi o tele to kupił poprostu N 70-300 4-4.5
A 35 1.8 to kupił bym swoją drogą :-P
Ja tylko trochę nie kapuję poco Ci taki superzoom skoro masz 18-55 i 55-200.
Otóż głównie dlatego, że 80% moich zdjęć to po prostu wakacyjne/spacerowe ujęcia, więc zmienianie tych szkieł co krok nie jest zbyt wygodne, nieprawdaż?
gadzeciarz
13-04-2009, 21:57
I tak jak doradziłem innemu koledze,na chwilę obecną tylko nikkor 18-200mm sprosta twoim oczekiwaniom.
U mnie sprawdził się w 100%.
Dziś cena znacznie mniejsza niż półtorej roku temu a ja i tak uważam ze do celów turystyczno-wycieczkowo-a czas nagli jak przewodnik goni ;-)
to jedyne rozsądne rozwiązanie które z nawiązką zrekompensuje wydaną na niego kasiorę!!!
Jak możesz to naprawdę warto go kupić i cieszyć się życiem!
D.Anihilati
13-04-2009, 22:28
Dziś cena znacznie mniejsza niż półtorej roku temu a ja i tak uważam ze do celów turystyczno-wycieczkowo-a czas nagli jak przewodnik goni ;-)
Na pewno nie znacznie, jesli w ogole mniejsza. W marcu 2007 roku cena nowego N18-200VR wynosila ok. 2500 PLN, obecnie wg skapiec.pl ceny tego obiektywu zaczynaja sie od 2250 PLN. (Co prawda jeszcze na poczatku roku mozna bylo go dostac za ok. 400 PLN mniej). Co by nie mowic to dosc duzo.
ozi1024: Rozumiem, ze zalezy Ci na spracerowym zoomie, czyli maksymalny zakres ogniskowych, nawet kosztem jakosci.
Nie mniej jednak, jesli ten dlugi koniec nie jest az tak niezbedny to polecalbym jednak N18-105VR, ktory byl porownywany z N18-200 nawet na tym forum: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=84867 i moim zdaniem wypadal zdecydowanie lepiej.
Z drugiej jednak strony, IMHO, jednak w polaczeniu z D40 moze juz nie byc tak zauwazalnej roznicy (6mpix matryca stawia przed obiektywem mniejsze wymagania). A co gorsza brakowac bedzie dlugiego konca, bo matryca z D40 nie pozostawia takiej swobody do kadrowania.
Co innego gdy juz zmienisz korpus... a jesli zakupisz N18-105 to pozostanie Ci 1000 PLN w kieszeni, czyli 1000 PLN blizej do nowej puszki.
Kup używane 18-105 albo 18-135, długi koniec w ultra-zakresowcach i tak nie jest jakiś wybitny więc żałować nie masz co. Reszte kasy przeznacz na jakaś jasna stałke, aby się pobawić głebia ostrości, oraz być może jakieś szkiełko ultra-wide za jakiś czas.
Więcej, moim zdaniem, naprawde do wakacyjnej/spacerowej fotografii nie potrzeba. Przetestowałem to dobitnie dzisiaj. :mrgreen:
nietykalny10
13-04-2009, 22:46
kup sobie małpe jak ci zmienianie obiektywów nie pasi, prosta sprawa.
i.
Nie mniej jednak, jesli ten dlugi koniec nie jest az tak niezbedny to polecalbym jednak N18-105VR,
Cóż, może to i dobry pomysł.
Co do korpusu, to prędzej czy później zmienię. W końcu fotografia to nasza pasja, a D40 wkrótce przestanie mi wystarczać.
A co powiecie na to http://www.fotobasia.pl/product/obiektywy/sigma/sigma-18-125mm-f-3-8-5-6-os-hsm-nikon-
Wraz z przesyłką taniej niż 18-105 bez niej. A za to więcej ogniskowej. Hm?
D.Anihilati
14-04-2009, 11:00
No coz, proponuje lekture np. tego testu (http://www.optyczne.pl/148.1-Test_obiektywu-Sigma_18-125_mm_f_3.8-5.6_DC_OS_HSM_Wstęp.html), w trakcie ktorego wyniki owej sigmy odnoszone sa m.in. do Nikkorow 18-105VR oraz 18-135. Mam wrazenie, ze N18-105VR wypada lepiej niz S18-125. A roznica w cenie tak znaczna nie jest (ok. 80 PLN).
Mozesz rowniez przejrzec zdjecia z poszczegolnych obiektywow: http://pl.pixel-peeper.com/ (a nawet robionych konkretnym aparatem).
Jeszcze mam pytanie do jakiego czasu można zejść używając VRa na ogniskowej 18mm ?
Jeszcze mam pytanie do jakiego czasu można zejść używając VRa na ogniskowej 18mm ?
a po ilu piwach?
D.Anihilati
14-04-2009, 16:44
Wszystko zalezy od fotografujacego.
Ponoc w materialach Nikona mowa jest o skutecznosci 3 EV, co dla ogniskowej 50mm w miare "potwierdzaja" testy na optyczne.pl. Natomiast jest to ujecie srednie, mysle ze nie sprawdza sie dla kazdej ogniskowej i dla kazdych czasow (tzn. na krotszej ogniskowej, gdzie teoretycznie powininno moc sie utrzymac czas 1/20 s ja juz nie utrzymam, nawet z wlaczonym VRem, czasu kolo 1/3 s).
pieczarek
14-04-2009, 18:56
Do wyznaczonych przez Ciebie celów (jeden obiektyw do wszystkiego) polecam 18-105 VR Nikona.
Kupiłem niedawno (ponownie) Nikona D40 z kitem i lampą SB-400. Pierwszego Nikona D40 zabrała córka. Zostałem z Nikonem D80, potem z D90. Ale to ciężkie i nieporęczne klamoty. Nie zawsze chciało mi się je nosić z kilkoma obiektywami. Nie zawsze wydawało mi się to bezpieczne. Miałem do nich powoli rosnące stadko szkieł: Nikkora 18-200, Sigmę 10-20, Nikkora 50/1,8. Gdy wszystko zapakowałem do torby, to po chwili urywało mi ramię. Chciało się mieć jakiś lżejszy i niedrogi aparat z jednym obiektywem. Kitowe 18-55 miało dla mnie ciut za mały zakres, szczególnie na dłuższym końcu. Sprzedałem kita i kupiłem innego kita: 18-105 VR za 959 zł w eltkom.pl. Przypiąłem go na stałe do Nikona D40. Nie oczekiwałem cudów, miał służyć do celów "rodzinno-rekreacyjnych", czasami jakiś widoczek, jakieś fotki na mieście. Jestem pozytywnie zaskoczony jego jakością. Ma sporą dystorsję (do skorygowania gdy trzeba). Ma winietę (też bezproblemowo korygowalna). Najbardziej bałem się aberracji, ale te jakoś nie chcą u mnie występować w sposób ostentacyjny. Z ostrości, z plastyki jestem bardzo zadowolony. Myślę, że gdybyś go kupił jako jedyny obiektyw, to byłbyś zadowolony.
Problem polega na tym, że mam (jeszcze) 55-200 i jednak ten długi koniec jest mi dosyć przydatny. Zastanawiałem się więc nad Sigmą 18-200, albo Tamronem 18-200. ten drugi z silnikiem kosztuje 799zł! oglądałem zdjęcia na peerpixel i były bardzo ładne.
Co do obiektywu, który mam zamiar zakupić - raczej będzie to główne moje szkło, a jak już wspomniałem, jak dobrze pójdzie zakupię również 35/1,8.
A co myślicie o 18-135? bliżej mu do -200, a jest tańszy. Fakt, że nie ma VR.... Sam nie wiem kurcze, no ale po to jest forum! :)
pieczarek
14-04-2009, 20:20
O 18-135 nic nie sądzę. W ręku go nie miałem.
Oczywiście moja sytuacja w momencie wyboru tego jedynego obiektywu do D40 była znacząco inna niż Twoja. Ja już superzooma miałem. Nie potrzebowałem drugiego takiego samego. Chciałem obiektyw po pierwsze znacząco tańszy, po wtóre mniejszy, lżejszy, koniecznie z VR. Jeszcze z czasów analogowych wiedziałem, że zakres tego obiektywu (27-155 w przeliczeniu dla małego obrazka) pokryje 95% moich codziennych potrzeb. A gdy nie pokryje, to mam przecież drugi aparat i inne obiektywy. Zresztą, zauważyłem ciekawą prawidłowość: im człowiek starszy, tym mniejsza potrzeba długich rurek. Przydatniejsze stają się szersze kąty, stąd mój zakup Sigmy. Ale skoro sam twierdzisz, że potrzebujesz dłuższych ogniskowych, to na coś takiego się nastawiaj. Nikt za Ciebie życia nie przeżyje, co Ci po cudzych pożytkach, radościach, skoro Ciebie one nie rajcują.
super zoom z szerokim kątem? tamron 18-250 :p
Pieczarek, a dałoby się podesłać jakieś próbne zdjęcia tej 18-105 zrobione nikonem d40? Wiem, ze jest peerpixel, ale tam akurat takiego zestawu nie ma. Byłbym wdzięczny.
Nie no kurcze, chyba się zdecyduje na 18-105. W końcu nie zmienie tego szkła zbyt szybko, a przynajmniej mam jakość, bo Nikon. Poza tym piszecie, że z innym body niż D40 będzie jeszcze ładniejszy efekt, więc jest to jakby zakup przyszłościowy.
Jesli się da to te przykładowe zdjęcia nadal aktualne :-)
majestickrk
14-04-2009, 21:55
a macie może jakiekolwiek pojęcie na temat D40x i S 100-300 f/4? jak taki zestaw się spisuje? przymierzam się do zakupu takiego tele
Nie nie mamy - bez urazy, ale to troche nie na temat :P
A ja bym tej Sigmy 18-200 na straty nie spisywał. Mam nadzieję że zapoznałeś się z lekturą obowiązkową http://www.optyczne.pl/88.1-Test_obiektywu-Sigma_18-200_mm_f_3.5-6.3_DC_OS.html
Nie miałem możliwości przetestowania jej na mocowaniu nikonowskim ale wraz z Canonem 400D spisywała się zacnie.
majestickrk, co prawda z S 100-300/4 miałęm tylko okazję pracować na Canonie, ale miałem przez długi czas 70-200/2,8 HSM z D40x. Zestaw trochę inny, ale myślę że wrażenia będą w 90% idntyczne. Ewentualnie z powodu większych rozmiarów będzie gorzej jeśli chodzi o użytkowanie :P
Czyli: ciężko ( i niewygodnie się taki ciężar za puche trzyma przez niezbyt duży uchwyt), wielgaśne (to oczywiste). GO przy takich ogniskowych jest bardzo mała, i przy 3 punktach AF trzeba blokować ostrość na którymś punkcie i przekadrować, co przy chociaż trochę bardziej dynamicznej akcji niż wyścigi ślimaków może być męczące. Przy statycznych scenach to bez znaczenia. Jeśli chodzi sprawność AF-a to tu D40 jest najsłabszym ogniwem zestawu.
Żeby nie było całkiem OT: 18-105 VR to dobry wybór, a i kasą na coś jeszcze zostanie.
pieczarek, dzięki ogromne za zdjęcia!
Chyba pomyślę poważniej o Sigmie 18-125 OS HSM, razem z wysyłką wyszłaby mnie 900zł, na optycznym.pl bardzo ją chwalili. To jednak taniej od Nikkora 18-105, który mimo wszystko ma krótszą ogniskową, co mnie bardziej skłania ku owej Sigmie.
Do tego dokupię 35mm/1,8 i będę miał chyba całkiem przyzwoity zestaw w sumie za 1700zł, jak uważacie?
105-125 to zadna ogniskowa, różnicy praktycznie nie ma.
no nawet jeśli to Sigma jest tańsza o ponad 100zł, a dla mnie to mimo wszystko różnica.
D.Anihilati
16-04-2009, 00:03
No coz, nie chce Cie zniechecac do tej Sigmy, w koncu N to nie C, zeby byly jakies straszne przeboje z prawie kazdym obiektywem firm "trzecich".
Mysle tez ze znacznej roznicy miedzy S18-125 a N18-105 nie zauwazysz nawet jak zmienisz korpus. Rowniez te kilkadziesiat mm ogniskowej na dluzszym koncu, to jednak cos, moze nie jakos bardzo znaczacego (gdyby taka roznica byla na szerokim koncu) - ale miec a nie miec...
Ciekawa i zastanawiajaca jest dla mnie ta promocja - wyjatkowo dobra cena na ten obiektyw, ale tylko z mocowaniem Nikona i tylko w fotojokerach (a roznica spora - ok. 500 PLN). No coz, taki ze mnie glupi, podejrzliwy Polaczek, ktory wszedzie weszy spisek.
Póki co pozostanę przy 18-55 i 55-200VR, jednak przedkładam jakość nad wygodę:) Ale dzięki za fajną rozmowę!
D.Anihilati
16-04-2009, 19:45
Hm... no nie chce Cie namawiac, ale akurat 18-105 jest chyba lepszym szklem od 18-55.
Ten Twoj zestaw jest lepszy co najwyzej od 18-200VR, ale moze ja sie nie znam.
Polsar74
16-04-2009, 19:50
duużo lepszy optycznie od N18-200 (bo ostry jak żyletka) będzie N16-85VR i tego właśnie Ci polecę
Pzdrw
D.Anihilati
16-04-2009, 19:52
duużo lepszy optycznie od N18-200 (bo ostry jak żyletka) będzie N16-85VR i tego właśnie Ci polecę
Pzdrw
Calkowicie sie zgadzam, tylko, ze cena troszke nie ta i zakres ogniskowych nie ten.
Mialo byc - tanio, dobrze (optycznie) i uniwersalnie.
No ale prawda jest, ze to podobnie jak w przypadku tej slynnej restauracji: tanio, szybko, pysznie* (*wybierz dwa).
Polsar74
16-04-2009, 20:12
Calkowicie sie zgadzam, tylko, ze cena troszke nie ta i zakres ogniskowych nie ten.
Mialo byc - tanio, dobrze (optycznie) i uniwersalnie.
No ale prawda jest, ze to podobnie jak w przypadku tej slynnej restauracji: tanio, szybko, pysznie* (*wybierz dwa).
jak cena nie ta - przecież on tańszy od N18-200. A zakres powyżej 135mm w tym ostatnim to lekkie mydełko jest.
To po co ma się kolega denerwować. Poza tym - trochę duuuży jest jak na tak małe body. A akurat tak się składa że miałem wczoraj oba w rączce i wypróbowałem jeden i drugi na D40 którą od niedawna mam. Pozostaje przy swoim wyborze - N16-85VR !
No może i to dobre szkło, ale warto też zauważyć, że 18-55 i 55-200 już mam i nie muszę z tego powodu wydawać kasy:) Kupię sobie LowePro Slingshot'a jakiegoś, aby wygodniej szkła zmienić i będzie miło.
Co do ostrości moich obiektywów, to wystarczy minimalnie przymknąć przysłonę i są baaaardzo ostre. Ewentualnie mogę zapodać przykładowe zdjęcia, ale nie sądzę, by było to konieczne.
Polsar74
16-04-2009, 21:06
No może i to dobre szkło, ale warto też zauważyć, że 18-55 i 55-200 już mam i nie muszę z tego powodu wydawać kasy:) Kupię sobie LowePro Slingshot'a jakiegoś, aby wygodniej szkła zmienić i będzie miło.
Kolega zatem nam tu jeszcze napisze po co zakładał caaaały ten wątek skoro i tak plecaczek kupuje ?
mateo912
16-04-2009, 21:20
Może chciał się upewnić w przekonaniu że jednak to co ma wystarcza mu i szkoda kasy byłoby wydawać na coś innego:)
Może chciał się upewnić w przekonaniu że jednak to co ma wystarcza mu i szkoda kasy byłoby wydawać na coś innego:)
No cóż, na to wyszło:)