Zobacz pełną wersję : Telekowertery KENKO
Remoolus
13-04-2009, 16:29
Używał ktoś telekonwerterów KENKO o współczynnikach x1.4 / x2 / x3 ? Który z nich będzie się sprawował najlepiej w połączeniu z Nikkorem 70-300? Porady na temat spadku jasności możecie pominąć. Podobnie kwestię autofocusa. Głównie chodzi mi o jakość obrazu.
Tak sobie wykombinowałem że x1.4 to nieco mało, a x3 to przegięcie, a więc szukam opinii kogoś kto używał tego średniego - x2.
Pytam o Kenko bo nikonowskie nieco po kieszeni mi pojadą, a teleobiektyw z prawdziwego zdarzenia jest poza moim zasięgiem jeśli chodzi o finanse. Fotografuję amatorsko, ale zależy mi na jakości zdjęć.
Jeśli zależy Ci na jakości, w tym ostrości, to odpuść sobie TC x2 i więcej.
Tak to już niestety jest z telekonwerterami, że im wyższa krotność, tym większy spadek jakości.
Mam TC Kenko x1.4 i spadek jakości jest praktycznie niezauważalny.
ostatnio robiłem testy KENKO 1.4 z użyciem N70-200 VR. Postaram się założyć jakiś wątek, gdzie wrzucę porównanie m.in. cropów ze środka kadru bez TC i z TC
Numenius
19-10-2009, 14:52
mam Kenko x2 - spadek jakosci po zamontowaniu N70-200 jest jak dla mnie PORAZAJACY, albo od innej strony - tak jak doskonale sa zdjecia strzelane tym objektywem tak beznadziejne sa zdjecia po dolaczeniu kenko x2...
sprzedaje to w cholere i bede sie zastanawial nad 1.4 nikona:)
Mam Kenko 1.4. Próbowałem go zastosować z 70-300 VR - obiektyw głupiał, miał problemy ze złapaniem ostrości. Miałem okazje podpiąć go kiedyś do N75-300. Ostrzył poprawnie lecz wolno. Jakoś obrazu była gorsza niż powiększenia uzyskanego z obrazka o kropie 1.4. Efekt - zwiększenie powiększenia, lecz pogorszenie jakości.
Mam Kenko 1.4. Próbowałem go zastosować z 70-300 VR - obiektyw głupiał, miał problemy ze złapaniem ostrości. Miałem okazje podpiąć go kiedyś do N75-300. Ostrzył poprawnie lecz wolno. Jakoś obrazu była gorsza niż powiększenia uzyskanego z obrazka o kropie 1.4. Efekt - zwiększenie powiększenia, lecz pogorszenie jakości.
Jaki dokładnie masz model, bo u mnie Kenko 1.4 TELEPLUS PRO 300 z 70-300VR śmiga że aż miło.
Mam Kenko TELEPLUS 1.4 ale chyba wersje zwykłą. W poniedziałek będę go mógł dokładniej sprawdzić.
Uzupełnienie i korekta.
Posiadany telekonwerter Kenko: N-AFD 1.5 X TELEPLUS SHQ, Produkcja Mi Japan.
Ze standardowymi nikonami ostrzy powoli i w miarę skutecznie.
Z N70-300 VR przy ostrzeniu na linie poziome jest OK, ostrzenie na linie pionowe powoduje ciągłą pracę AF, są problemy z wyostrzeniem i zatrzymaniem pracy AF.
wolnyslimak
03-11-2009, 20:14
Pozwólcie, że i ja się podepne pod ten temat. Pytanie moje głównie kierowane do użytkowaników: wigi, kh29228 oraz wilk 325 (z opisu wynika, że dysponujecie telekonwerterem Kenko 1.4 TELEPLUS PRO 300). Czy macie może lub mieliście obiektyw nikkor 180D ED? Chodzi mi o wsółpracę ww. konwertera z tym właśnie szkłem. Czy nie dzieje się nic dziwnego? Czy działa AF, nie spada ostrość, jest jej potwierdzenie oraz czy działa pomiar światła? Czy może też będę mógł użyć tego konwertera bez żadnych obaw z nikkorem 17-55? A może warto się skusić na kenko x 2? Z góry dziękuję za odpowiedź i informacje. Pozdrawiam.