PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka galeria pod Joomla!?

wigi
13-04-2009, 15:14
Próbuję zbudować własną galerię zdjęć, zacząlem od JAlabum, ale przyszło mi do głowy aby swoją przyszłą stronę www oprzeć na CMS-ie Joomla!. Joomla! to potężne narzędzie (na moje potrzeby zdecydowanie za bardzo), ale nie posiada w sobie gotowego skryptu do zbudowania galerii zdjęć. Oczywiście rozejrzałem się nieco w necie i są jakieś galerie, ale nie mam pojęcia, które są warte uwagi.
Czy ktoś zna (lub używa) jakąś godną polecenia, ciekawą galerię pod Joomla!, którą możnaby doinstalować i z niej korzystać?

fIlek
13-04-2009, 15:26
JoomGallery :)

wigi
13-04-2009, 15:46
JoomGallery :)

dzięki, już szukam i czytam o niej :)

ps
zajrzałem na Twoją stronkę i widzę, że działasz pod Joomla!
w razie pytań już wiem do kogo się zwrócić ;)

fIlek
13-04-2009, 16:10
Spoko, znam joomlę w miarę dobrze, jak zdecydujesz się na joomgallery, to mogę Ci podesłać Frontend do joomgallery po polsku - z nudów go sobie spolszczyłem :)

EDIT: Zainstaluj Joomlę wersja 1.5.9 lub późniejszą, nie tą polską - oszczędzisz sobie sporo problemów :)

wigi
13-04-2009, 17:10
Wyczytałem, że PonyGallery to poprzednik JoomGallery i niewiele się od siebie różną, a na plus PonyGallery jest jego całkowite spolszczenie.
Może więc jednak PonyGallery?

fIlek
13-04-2009, 17:27
Ale Pony Gallery nie jest już rozwijane, czyli wszelkie dziury nie będą już załatane. Kolejna sprawa - nie każdy serwer obsłuży Ci Pony, bo o ile mnie pamięć nie myli, to potrzebują register globals on i safe mode off - w przeciwnym wypadku nie będą Ci działać uploady i kilka innych funkcji :)

wigi
15-04-2009, 10:01
OK, dzięki filek za pomoc, trochę sam się pomorduję, a jak uzbiera się pytań lub problemów (odpukać w niemalowane), to się przypomnę ;)

step.tom
15-04-2009, 10:45
Spoko, znam joomlę w miarę dobrze, jak zdecydujesz się na joomgallery, to mogę Ci podesłać Frontend do joomgallery po polsku - z nudów go sobie spolszczyłem :)

?? ?? ?? :shock::shock::shock:

fIlek
15-04-2009, 10:49
?? ?? ?? :shock::shock::shock:

Misiu, a co masz we frontendzie, czyli na stronach dla klientów końcowych? :mrgreen:

hadzaj
25-04-2009, 11:34
Witam. ja używam 2 galerii: MorfeoShow ze strony: http://www.joomlaitalia.com/ i Phoca Gallery ze strony: http://www.phoca.cz/download/section/1-phoca-gallery Obie są ciekawe, konfigurowalne, posiadają wiele dodatkowych opcji, zresztą zobacz na mojej stronie :)

brucem
12-11-2009, 20:50

EDIT: Zainstaluj Joomlę wersja 1.5.9 lub późniejszą, nie tą polską - oszczędzisz sobie sporo problemów :)
Witam Filek,

ANo zdecydowałem się wykorzystać Joomgallery i niestety dwa dni w plecy a dalej mam problemy z uploadem zdjec.
Przeczytalem chyba juz wszystkie posty na roznych forach i ciagle do konca nie wiem jak poprawnie skonfigurowac moja joomle wiec moze podam najwazniejsze parametry i moze mi pomozesz Piotrze(jak widze na Twojej stronce joomgallery dziala bez zarzutu...):
Joomla! 1.5.14 Stable (wersja ang.), JoomGallery 1.5.0.4
hosting na serverze nazwa.pl
safe_mode=off, register globals = off, FTP Setting nie udaje mi się włączyć wiec jest off
Udaje mi się załądować zdjęcia do max rozmiaru 600KB, większe nie przechodzą (Memory limit exceeded. No further processing of the picture. Memory requirement:65 MByte (68061246) Serverlimit: 64MByte (67108864))
Pytanie: czy można załadować zdjęcia o większych rozmiarach niż 600KB. Dlaczego po załadowaniu zdjęć na serwer przez ftp powyższy problem nadal istnieje?
W przypadku Phoca można załądować na prawdę duże zdjęcia i działa upload w miare szybko (szybciej niż joomgallery).
Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Mariusz

fIlek
13-11-2009, 01:07
Witam Filek,

ANo zdecydowałem się wykorzystać Joomgallery i niestety dwa dni w plecy a dalej mam problemy z uploadem zdjec.
Przeczytalem chyba juz wszystkie posty na roznych forach i ciagle do konca nie wiem jak poprawnie skonfigurowac moja joomle wiec moze podam najwazniejsze parametry i moze mi pomozesz Piotrze(jak widze na Twojej stronce joomgallery dziala bez zarzutu...):
Joomla! 1.5.14 Stable (wersja ang.), JoomGallery 1.5.0.4
hosting na serverze nazwa.pl
safe_mode=off, register globals = off, FTP Setting nie udaje mi się włączyć wiec jest off
Udaje mi się załądować zdjęcia do max rozmiaru 600KB, większe nie przechodzą (Memory limit exceeded. No further processing of the picture. Memory requirement:65 MByte (68061246) Serverlimit: 64MByte (67108864))
Pytanie: czy można załadować zdjęcia o większych rozmiarach niż 600KB. Dlaczego po załadowaniu zdjęć na serwer przez ftp powyższy problem nadal istnieje?
W przypadku Phoca można załądować na prawdę duże zdjęcia i działa upload w miare szybko (szybciej niż joomgallery).
Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Mariusz

Odpowiedziałem na maila :)

sidek
16-11-2009, 16:04
Polecam DatsoGallery. Używam tej galerii od kilku lat na http://www.callofduty.pl/
Przykładowa galeria: http://www.callofduty.pl/index.php?option=com_datsogallery&Itemid=112