Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z nikon d1

maroto
13-04-2009, 13:36
Witam,
Mam następujący problem z D1 - co jakiś czas i w sposób nieprzewidywalny aparat zamiast tego co widzę w wizjerze robi zdjęcie, na którym widzę:
1. tylko czarne tło
2.czarne tło z fioletowymi smugami
3.białe tło

Macie może jakiś pomysł o co chodzi?

Bonthyc
13-04-2009, 13:39
Macie może jakiś pomysł o co chodzi?
Aparat kończy swój ziemski żywot. Prawdopodobnie to początek końca matrycy i/lub migawki.

maroto
13-04-2009, 13:41
Aparat kończy swój ziemski żywot. Prawdopodobnie to początek końca matrycy i/lub migawki.

Jest jakaś szansa na regeneracje takiego sprzętu czy zostałem z pięknym zabytkiem?

Bonthyc
13-04-2009, 13:48
Szansa jest - serwis nikona. Płacisz 90zł za ekspertyzę która może potrwać nawet kilka miesięcy jeśli serwisanci będą mieli taki humor po czym w najgorszym wypadku dowiesz się, że naprawa usterki jest nieopłacalna lub, że nie produkują już części do D1:( Smutne lecz prawdziwe. Jeśli jednak jesteś z warszawy to nic nie stracisz jeśli tam pojedziesz i dokładnie wypytasz co i jak.

leon001
13-04-2009, 13:49
Jest jakaś szansa na regeneracje takiego sprzętu czy zostałem z pięknym zabytkiem?
Używałem D1 przez 5 lat i myślę, że po prostu padła migawka - miałem podobne objawy. Myślę, że nie warto juź inwestować w ten aparat, niestety czas robi swoje ( mam na myśli potworne szumy z tej matrycy ). Ze swoim rozstawałem się z żalem, po służył mi dobrze, cóż elektronika szybko idzie do przodu...
Chyba, że ktoś Ci powie w Nikonie, że mają nową migawkę za 200 zł, to można się zastanowić.

maroto
13-04-2009, 13:55
A nie powinno być jakiś innych objawów poza tym? Bo mi to w sumie bardziej pasuje na awarię matrycy, niż migawki. Co do szumów to ja je po prostu uwielbiam:)

zapraszam do przeczytania tego "czegoś: : http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1270

Okazuje się ,że to niekoniecznie matryca lub migawka. To problem z prądem:)

Bielik
13-04-2009, 16:46
miałem to, ważne żeby bateria była naładowana i nie jechać seriami, wtedy jest ok.

maroto
13-04-2009, 18:30
jak mam baterie naładowaną to wszystko jest w porządku.

BugsBunny
13-04-2009, 20:17
jak mam baterie naładowaną to wszystko jest w porządku.
sam sobie odpowiedziałeś. Ten problem już się pojawiał na forum - zwykle sprawa baterii

Valwit
13-04-2009, 22:31
zdycha ci akumulator po prostu, w D1 wlasnie tak sie to objawia. zasilacz albo nowy akumulator zalatwia sprawe

foveon
16-04-2009, 21:01
U mnie objawem padniętego akumulatora w d1 jest problem z zapisaniem na kartę albo zawieszenie się całego aparatu, ale nigdy nie zrobił takich pustych zdjęć. Może dlatego że mam nowy akumulator (jakaś podróba).

iron idem
16-05-2009, 09:16
kup nowa baterie i bedzie dzalal dalej ,ja mialem to samo w d1 i po zmianie baterii bylo ok!!!!!!