PDA

Zobacz pełną wersję : Ramki -slajdy

wacenty
04-09-2006, 15:34
Witam wszystkich.
Kupiłem ostatnio ramki do slajdów marki REFLEKTA GM i są kiepskiej jakości (podczas oglądania w rzutniku niektóre ramki się otwierają). Postanowiłem je wewnątrz skleić na amen, i tu mam pytanie?
Czy jest jakaś różnica między białą, a popielatą stroną ramki, na której stronie ma być "przód obrazu".
Czy przypadkiem nie na białej, bo biała strona ramki idzie od strony lampy w rzutniku i się mniej nagrzewa, ale to tylko mój wniosek. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Polecam ramki REFLEKTA GR i REFLEKTA CS te trzymają super.

sea21
04-09-2006, 16:14
jezeli chodzi o nagrzewanie to chyba to jest bez roznicy ale na wszelki wypadek mozesz dawac biala do lampy. latwiej ci bedzie pozniej je wkladac. nie bedziesz sie mylil w ktora strona ma byc.

wlopis
04-09-2006, 21:15
Od jakiegoś czasu używam ramek hamafix 2,3 mm i jestem zadowolony, mam ich 800 szt. Są to ramki jednoczęściowe, dobrej klasy rzutnik powinien mieć dmuchawę skutecznie zapobiegającą nagrzewaniu się slajdu, poza tym nikt jednego obrazu nie ogląda przecież "godzinami". Acha, przypominam że wszystkie czynności związane z oprawą slajdu należy wykonywać w czystych bawełnianych najlepiej białych rękawiczkach.

baku127
04-09-2006, 21:42
jaki proponujecie rzutnik na początek nie musi być jakiś rewela taki dla poczatkujacego i jakie to koszty

wlopis
04-09-2006, 22:26
Mam 26 letniego diapola automata PZO i chyba będę go miał do końca życia. Wejdź w google, wpisz hasło "rzutnik do slajdów" i po kłopocie, reszta zależy od funduszy.
Życzę dużo przyjemności podczas projekcji. Mnie moje już dorosłe dzieci namawiaja zwłaszcza zimą na projekcję starych rodzinnych slajdów, jest miło z każdym rokiem milej. Pozdrawiam :)

Acha, warto też pomyśleć o ekranie perełkowym.

Adams
04-09-2006, 22:40
Może być Diapol lub Krokus AF to niskobudżetowo
Braun Nowamat średnia półka
Leica, Rollei.
To tylko kilka propozycji , na rynku wtórnym jest tego mnóstwo. Polecam zdecydowanie z żarówką 250.

sea21
05-09-2006, 00:29
na allegro na bank cos znajdziesz za niewielkie pieniadze.